Foto: Lars Alexi / Gp / Ibl Bildbyrå
 Foto: Lars Alexi / Gp / Ibl Bildbyrå

Nej till elöverkänslig - mobilnätet släcks inte

Publicerad

Elallergikern Dan Bengtsson, 62, begärde en strålningsfri zon i Mora kommun.

Men på tisdag förmiddag kom beslutet från miljönämnden.

Det blir ingen nedsläckning av mobilnätet.

- Vi kommer inte längre i frågan, säger Hans Nahlbom, S, nämndeordförande i Mora och Orsa, till Expressen.se.

Dan Bengtsson från Venjan i Dalarna, beskriver att elkänsligheten leder till stickningar i bröstet och illamående. I november berättade han för Expressen.se att han tar på sig en silverdräkt när det är som värst. Dräkten har ett avskärmande tyg och är sydd så att den är helt tät.

– Jag och min fru försöker hitta de fåtal strålningsfria ställen som finns kvar. Vi har tagit oss långt upp till norska Nordkalotten, berättade Dan Bengtsson.

Får nej av kommunen

Han begärde hos kommunen att strålningsnivåerna vid hans hus inte skulle överstiga 50 nanowatt per kvadratmeter. Det är ett extremt lågt värde - normalt ligger strålningsnivån på 500 000 nanowatt per kvadratmeter.

Nyheten om att mobiloperatören och statliga Teracom kunde tvingas att rikta om sina antenner för att Dan Bengtsson skulle kunna leva i en strålningsfri zon, väckte stor uppmärksamhet i hela Sverige. Men i dag kom beslutet från miljönämnden som säger nej i frågan. Enligt politikerna är det svårt att överblicka konsekvenserna av en sänkning för många viktiga samhällsfunktioner, skriver Dalarnas Tidningar.

"Sökt kunskap"

- Anledningen till att vi avslutar utan åtgärd är att vi inte kommer längre i dag. Vi har försökt få de kunskaper vi behöver för att fatta beslut, men har inte fått svar någonstans. Vi befinner oss i en gråzon där forskare på ena sidan säger att det är ingen fara och på andra säger forskare att det finns forskning som tyder på att människor kan ta skada av strålningen, säger Hans Nahlbom.

Han påpekar att ärendet inte är slut än, eftersom Dan Bengtsson nu har möjlighet att överklaga till Länsstyrelsen.

Expressen.se har utan framgång sökt honom.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag