Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nej, Facebook bryr sig inte om din status

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Linnea Harnesk, jurist, säger att Facebook-statusen du sprider om att du nekar Facebook rätten att använda dina bilder och personuppgifter inte fungerar.
Facebooks-startsida
Så här ser statusen ut som folk skickar.

Nej, Facebook-statusen du sprider om att du nekar Facebook rätten att använda dina bilder och personuppgifter funkar inte. Enligt juristen Linnea Harnesk är det hela rent dravel.

– Det man godkänner som Facebook-användare är att företaget får använda dina bilder i olika marknadsföringssyften.

De senaste veckorna har Facebook fyllts av statusar som skrivits av folk som vill neka Facebook rätten till de bilder och material de publicerar på sina sidor. I den text som folk nu delar står det bland annat: "Med anledning av de nya Facebookriktlinjerna förklarar jag härmed att min upphovsrätt finns på alla mina personuppgifter, illustrationer, serier, målningar, professionella bilder och videor, etc. (på grund Barnkonvensionen). För kommersiell användning av dessa krävs skriftligt samtycke av mig vid alla tillfällen!"

Effektlös

Men statusen är helt effektlös. I de rättigheter och skyldigheter du har som Facebook-användare står det följande om sådant som privatpersoner laddar upp:

"För innehåll som skyddas av upphovsrätten, t.ex. foton eller filmklipp (Skyddat innehåll) ger du oss uttryckligen följande behörighet, i enlighet med dina sekretess- och applikationsinställningar: du beviljar oss en icke-exklusiv, överföringsbar, vidarelicensierbar, royaltyfri, global licens att använda allt Skyddat innehåll som du publicerar på eller i anslutning till Facebook (Innehållslicens)."

Enligt juristen Linnea Harnesk, expert på immaterialrätt, är statusuppdateringen som nu sprids av privatpersoner rent dravel som helt saknar juridisk bäring.

– Dels hänvisar de till något som heter "Bernkonventionen", men som kallas "barnkonvensionen" i inlägget. Det är en internationell överenskommelse från 1886 som behandlar grundläggande skydd av konstnärliga och litterära verk. Men att applicera den på Facebook är ungefär lika effektlöst som att säga att man inte får stjäla för att det står i Bibeln, säger Linnea Harnesk.

I Facebook-statusen står det också att man som användare kräver upphovsrätt på sina personuppgifter, vilket inte ens går att göra.

– Det är fakta, och man kan inte skydda fakta i upphovsrätten.

Vad kan man göra i stället för att försöka skydda sig?

Det man först och främst bör göra är att sluta sprida sådant skräp som den här statusen är. Sen bör man granska de tillägg och villkor som man godkänner i och med att man laddar ner olika applikationer och liknande.

Har Facebook rätt att använda sina användares privata bilder hur som helst?

- Det man godkänner som Facebook-användare är att företaget får använda dina bilder i olika marknadsföringssyften. Men du har alltid rätt att bli namngiven och du äger fortfarande bilden. Det man kan göra för att underlätta vid en eventuell tvist där någon aktör inte namngivet dig är att skriva en copryright-tecken och ditt namn när du laddar upp bilder. Då kan du påvisa att du var tydlig med att du äger bilden.

Facebook: Ryktet är falskt

I ett mejl till Expressen skriver en talesperson för Facebook att "det rykte som cirkulerar i statusarna just nu är falskt. Alla som använder Facebook äger och kontrollerar det material och den information de själva postar, som det står i våra villkor. De kontrollerar hur innehållet och informationen sprids. Det är vår policy och har alltid varit".

Men ryktet att Facebook ska ha ändrat villkor och regler är inte det enda som sprids just nu. I USA har en våg av statusar som säger att det numera kostar pengar att posta inlägg börjat spridas. I dem står det också att man genom att kopiera inlägget och posta det själv kan komma runt kostnaden. Att Facebook nu börjat ta betalt för det stämmer inte det heller.

I ett Facebook-inlägg skriver företaget själva: "Det må finnas vatten på mars, men tro inte på allt du läser på internet. Facebook är gratis och kommer alltid att vara. Och det där om att kopiera och klistra in juridiska besked är bara en bluff. Ta hand om er, jordvarelser!"

Spridits i flera omgångar

Statusuppdateringar av den sorten som sprids nu har funnits i flera år. I november 2012 gick Facebook själva ut också ut och sa att de inte har gjort några ändringar i sina villkor och att det som gäller för användare gällande upphovsrätt alltid har gällt.

En annan nyhet som spridits är att Facebook ska införa en ogilla-knapp, vilket inte riktigt heller stämmer. Tvärtom visade det sig vara så att ogilla-knappen är fejk och kan sprida virus.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.