Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Neger" nämns 17 gånger i ny GB-kampanj

Fy 17, GB! I lådan med GB-klassiker medföljer en cd med "Pippi i Söderhavet" där ordet neger nämns 17 gånger. "Jag tror inte att man riktigt tänkt på vad man gjort på GB", säger Cornelia Gillborg, 10.
Glöm debatten om att glassen Nogger Black är rasistisk.
Nu har GB en ny kampanj där ordet "neger" nämns 17 gånger.
Men GB har inga planer på att dra tillbaka kampanjen.
Mindre än ett halvår efter att Nogger Black hamnade i blåsväder lanserar GB sin nya Pippi-kampanj. Med glassen får man en cd där Astrid Lindgren läser sagor om Pippi, och under den korta sagostunden haglar rasistiska uttryck.

Tidigare kritiserad saga

Astrid Lindgren säger "neger" 17 gånger på mindre än 45 minuter. Sagan är hämtad från boken "Pippi i Söderhavet", en bok vars språkbruk fått mycket kritik. Så sent som förra året tvingades förlaget Rabén och Sjögren efter påtryckningar att ge ut den i en ny version - utan ordet "neger". Men GB väljer att helt ignorera den debatten, där vill man hellre prata om glassen än om de rasistiska uttrycken: -Vi respekterar folks åsikter. Men vi säljer glass, god glass, säger Susanne Wahlgren, informationsansvarig på GB. Det finns inga planer på att dra tillbaka skivan från affärerna: - Nej, vi vill fira att Pippi fyller 60 år och hedra Astrid Lindgren, säger Wahlgren. Vad vill ni säga till dem som tar illa upp av ordet "neger"? - Vi är jätteledsna. Vi tar avstånd från alla rasistiska budskap.

Inte okej, tycker Cornelia

Cornelia Gillborg, 10 år, Stockholm, är en av dem som älskar GB:s glass och som har glasslådan med sagan hemma. Hon tycker inte att det är okej att använda ordet neger. - Jag tycker inte att det låter så fint. Vissa bryr sig inte, men några kanske blir ledsna, säger Cornelia. - Jag tror inte att man riktigt tänkt på vad man gjort på GB.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.