Fy 17, GB! I lådan med GB-klassiker medföljer en cd med "Pippi i Söderhavet" där ordet neger nämns 17 gånger. "Jag tror inte att man riktigt tänkt på vad man gjort på GB", säger Cornelia Gillborg, 10.
Fy 17, GB! I lådan med GB-klassiker medföljer en cd med "Pippi i Söderhavet" där ordet neger nämns 17 gånger. "Jag tror inte att man riktigt tänkt på vad man gjort på GB", säger Cornelia Gillborg, 10.

"Neger" nämns 17 gånger i ny GB-kampanj

Publicerad
Uppdaterad
Glöm debatten om att glassen Nogger Black är rasistisk.
Nu har GB en ny kampanj där ordet "neger" nämns 17 gånger.
Men GB har inga planer på att dra tillbaka kampanjen.
Mindre än ett halvår efter att Nogger Black hamnade i blåsväder lanserar GB sin nya Pippi-kampanj. Med glassen får man en cd där Astrid Lindgren läser sagor om Pippi, och under den korta sagostunden haglar rasistiska uttryck.

Tidigare kritiserad saga

Astrid Lindgren säger "neger" 17 gånger på mindre än 45 minuter. Sagan är hämtad från boken "Pippi i Söderhavet", en bok vars språkbruk fått mycket kritik. Så sent som förra året tvingades förlaget Rabén och Sjögren efter påtryckningar att ge ut den i en ny version - utan ordet "neger". Men GB väljer att helt ignorera den debatten, där vill man hellre prata om glassen än om de rasistiska uttrycken: -Vi respekterar folks åsikter. Men vi säljer glass, god glass, säger Susanne Wahlgren, informationsansvarig på GB. Det finns inga planer på att dra tillbaka skivan från affärerna: - Nej, vi vill fira att Pippi fyller 60 år och hedra Astrid Lindgren, säger Wahlgren. Vad vill ni säga till dem som tar illa upp av ordet "neger"? - Vi är jätteledsna. Vi tar avstånd från alla rasistiska budskap.

Inte okej, tycker Cornelia

Cornelia Gillborg, 10 år, Stockholm, är en av dem som älskar GB:s glass och som har glasslådan med sagan hemma. Hon tycker inte att det är okej att använda ordet neger. - Jag tycker inte att det låter så fint. Vissa bryr sig inte, men några kanske blir ledsna, säger Cornelia. - Jag tror inte att man riktigt tänkt på vad man gjort på GB.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag