Neera Tandens twittrande orsakade Joe Bidens första förlust

Neera Tandens aggressiva stil på Twitter straffade sig.
Foto: ANDREW HARNIK / AP/ TT
Joe Biden har råkat ut för sin första nomineringsförlust.
Foto: DOUG MILLS/ SHUTTERSTOCK

Twittrandet blev hennes fall.

Joe Bidens nominering till budgetchef dras tillbaka efter kompakt motstånd.

– Jag har accepterat Neera Tandens begäran, sa presidenten i ett uttalande.

Neera Tanden blir den nya presidentens första nomineringsförlust. Den av Joe Biden tilltänkta budgetchefen begärde på tisdagskvällen att nomineringen skulle dras tillbaka.

”Tyvärr verkar det nu stå klart att det inte finns någon väg framåt för att konfirmeras och jag vill inte vara en distraktion från dina andra prioriteringar”, skrev Tanden i ett brev till Biden som accepterade hennes begäran.

Demokrat skulle rösta nej till Neera Tanden

Nomineringen dras tillbaka efter att det stod klart att Neera Tanden skulle få mycket svårt att nå upp till de 50 röster hon behövde i senaten. Det första tecknet kom med demokraten Joe Manchins besked att han tänkte rösta nej. Därmed behövde Tanden stöd av minst en republikan – men en efter en av de tänkbara kandidaterna, som Susan Collins, meddelade att de tänkte rösta nej. Den enda tänkbara ja-rösten som fanns kvar, Lisa Murkowski, hann inte avslöja sina planer innan nomineringen drogs tillbaka.

Konflikter till höger och vänster

Motståndet mot Neera Tanden handlar i mångt och mycket om hennes aggressiva stil på sociala medier, där hon stått för vildsinta attacker på såväl republikaner som progressiva demokrater. 

Hon har bland annat kallat republikanernas ledare i senaten, Mitch McConnell för ”Moscow Mitch” och skrivit att vampyrer har mer hjärta än senatorn Ted Cruz. Även vänsterdemokrater som Elizabeth Warren har fått stå ut med hårda ord från henne – och konflikten med Bernie Sanders har varit högst offentlig, ända sedan hon jobbade för Hillary Clintons kampanj 2016.

Under utfrågningar i senaten i februari bad hon om ursäkt för sitt beteende och hon ska efter valet ha raderat över 1 000 tweet för att hon ”ångrade tonen” – något som alltså inte hjälpte.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.