Stängning av Bromma flygplats kan stoppas

”Attraktiv mark skulle kunna frigöras för bostadsbyggande”
Bromma flygplats.
Foto: Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN

Regeringen vill lägga ned Bromma flygplats så fort det går.

Nu kan planerna grusas – en majoritet i riksdagen vill stoppa den förtida nedläggningen.

– Jag kan inte se att de kan fatta beslut om Bromma under den här mandatperioden, med det här tillkännagivandet, säger Maria Stockhaus, trafikpolitisk talesperson, M.

Regeringen vill stänga Bromma flygplats, och meddelade förra veckan att de tillsätter en snabbutredning för att avveckla ”så snabbt som möjligt”.

Istället vill de säkerställa ”nödvändig kapacitet” på Arlanda, och styra om trafiken dit när trafiken redan är låg under pandemin. När beskedet kom förra veckan möttes det av kraftig kritik från opposition och flygbranschen.

Och nu kan allt stoppas, efter att det i torsdagens möte i trafikutskottet står klart att en majoritet i riksdagen vill stoppa den förtida nedläggningen, vilket Dagens industri var först med att rapportera.

Tillkännagivande på tisdag

På tisdagen kommer oppositionen att gå fram med ett tillkännagivande om det, som Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna uppges ställa sig bakom.

– Det är inte rimligt att ta beslut om Bromma i det här läget, vi måste avvakta och se och låta flyget starta upp för att kunna göra någon form av realistiska bedömningar av hur flygets framtid ser ut och vilken kapacitet som behövs i Stockholmsområdet, säger Maria Stockhaus, trafikpolitisk talesperson, M.

”Istället för att stå och gissa om flygets tillstånd kräver vi att regeringen arbetar utifrån faktiska prognoser”, säger Kristdemokraternas Magnus Jacobsson, andre vice ordförande i trafikutskottet i ett pressmeddelande.

M om utredningen: ”Onödigt arbete”

Företrädare för Centern och Kristdemokraterna uppger för DI att det gör att regeringen kommer tvingas backa från förra veckans besked. Det gör även Moderaterna.

– Jag kan tycka att det är ett onödigt arbete att göra den här utredningen, men jag misstänker att de inte tänker släppa den. Men om det här utskottsinitiativet går igenom så kan inte jag se att regeringen utan att trotsa en majoritet i riksdagen kan fatta beslut den här mandatperioden, säger Maria Stockhaus.

Regeringen säger att de gör det här av klimatskäl, hur vill ni kompensera för det här?

– Det jag tycker att de helt missar, det är ju att flyget faktiskt håller på och ställer om. Det finns en färdplan för fossilfrihet för flyget och vi har en svensk entreprenör som håller på att utveckla elflyg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.