Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nedläggning av målet mot Assange förnekas

Julian Assange.

Svenska ambassaden i Washington ska enligt uppgift till Expressen ha bombhotats av en person som var missnöjd med Sveriges hantering av fallet Julian Assange.

Wikileaks twittrade kort efter händelsen att man fått frågor om att förundersökningen mot Assange kommer att läggas ned.

Det förnekas från svenska åklagarmyndigheten.

Den svenska ambassaden i Washington utsattes på torsdagen för ett hot som gjorde att man utrymde byggnaden.

Enligt uppgift till Expressen.se ska det ha rört sig om ett bombhot och personen som ligger bakom ska ha låtit meddela att det var missnöje kring hur Sverige hanterat anklagelserna mot sexbrottsmisstänkte Wikileaks-grundaren Julian Assange som låg bakom hotet.

Kort efter händelsen twittrade Wikileaks flera gånger. I ett av inläggen skriver de att den svenska nyhetsbyrån TT kontaktat dem för två dagar sedan med uppgifter om att förundersökningen mot Assange kommer att läggas ned.

Tillbakavisar uppgifter

"Intressant nog ringde TT (svenska nyhetsbyrån) för två dagar sedan för att säga att de hade fått höra att det svenska målet mot Assange kommer att läggas ned".

Den svenska åklagarmyndigheten tillbakavisar att förundersökningen mot Julian Assange är i färd med att läggas ned.

- Det är inget som har hänt i det ärendet. Det är status quo, säger Simon Hoff, pressansvarig på åklagarmyndigheten.

- Ingenting har hänt sedan han klev in på ambassaden.

Det var i augusti 2010 som Wikileaksgrundaren besökte Sverige. Expressen avslöjade att han då anhölls i sin frånvaro, misstänkt för våldtäkt och sexuellt ofredande av två kvinnor.

I februari 2011 beslutade en domstol i London att han ska utlämnas till Sverige, men Assange har vägrat på grund av rädslan för att utlämnas till USA. Han befinner sig på Ecuadors Londonambassad.

Även Claes Borgström, som företräder kvinnorna, tillbakavisar uppgifterna om att förundersökningen mot Assange är på väg att läggas ned.

– Det är ett låst, stillastående läge där Assange själv är den enda som kan förändra läget, säger Borgström.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!