Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nedläggning av målet mot Assange förnekas

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Julian Assange.

Svenska ambassaden i Washington ska enligt uppgift till Expressen ha bombhotats av en person som var missnöjd med Sveriges hantering av fallet Julian Assange.

Wikileaks twittrade kort efter händelsen att man fått frågor om att förundersökningen mot Assange kommer att läggas ned.

Det förnekas från svenska åklagarmyndigheten.

Den svenska ambassaden i Washington utsattes på torsdagen för ett hot som gjorde att man utrymde byggnaden.

Enligt uppgift till Expressen.se ska det ha rört sig om ett bombhot och personen som ligger bakom ska ha låtit meddela att det var missnöje kring hur Sverige hanterat anklagelserna mot sexbrottsmisstänkte Wikileaks-grundaren Julian Assange som låg bakom hotet.

Kort efter händelsen twittrade Wikileaks flera gånger. I ett av inläggen skriver de att den svenska nyhetsbyrån TT kontaktat dem för två dagar sedan med uppgifter om att förundersökningen mot Assange kommer att läggas ned.

Tillbakavisar uppgifter

"Intressant nog ringde TT (svenska nyhetsbyrån) för två dagar sedan för att säga att de hade fått höra att det svenska målet mot Assange kommer att läggas ned".

Den svenska åklagarmyndigheten tillbakavisar att förundersökningen mot Julian Assange är i färd med att läggas ned.

- Det är inget som har hänt i det ärendet. Det är status quo, säger Simon Hoff, pressansvarig på åklagarmyndigheten.

- Ingenting har hänt sedan han klev in på ambassaden.

Det var i augusti 2010 som Wikileaksgrundaren besökte Sverige. Expressen avslöjade att han då anhölls i sin frånvaro, misstänkt för våldtäkt och sexuellt ofredande av två kvinnor.

I februari 2011 beslutade en domstol i London att han ska utlämnas till Sverige, men Assange har vägrat på grund av rädslan för att utlämnas till USA. Han befinner sig på Ecuadors Londonambassad.

Även Claes Borgström, som företräder kvinnorna, tillbakavisar uppgifterna om att förundersökningen mot Assange är på väg att läggas ned.

– Det är ett låst, stillastående läge där Assange själv är den enda som kan förändra läget, säger Borgström.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.