Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nazistvideo fick ligga kvar – trots två fällande domar

Bo Nilsson är engagerad i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Tidigt i höstas gick nazistgrupperingen ut med beskedet att Nilsson kommer att kandidera för deras parti i kommunvalet i Boden i år.
Foto: DAVID LAGERLÖF/EXPO /
I videon har Nilsson på sig en svart bomberjacka med en Totenkopfsymbol på ena ärmen.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Googles kontor i New York.
Foto: MARK LENNIHAN / AP TT NYHETSBYRÅN

Nazisten Bo Nilsson från NMR har dömts för att ha spridit nazistpropaganda via Youtube.

Trots det ligger videon – där han bär en symbol som kopplas till Nazitysklands krigsförbrytelser – kvar på den amerikanska IT-jättens plattform.

"Visar det sig att innehållet bryter mot våra policyer eller lokala lagstiftning agerar vi", skriver Farshad Shadloo på Google, som äger Youtube, i en kommentar till Expressen.

För knappt två veckor sedan fastslog hovrätten för övre Norrland tingsrättsdomen om ringa hets mot folkgrupp mot Bo Nilsson. Nilsson är engagerad i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen och tidigt i höstas gick nazistgrupperingen ut med beskedet att Nilsson kommer att kandidera för deras parti i kommunvalet i Boden i år.

Nilsson har ett mångårigt engagemang i NMR och i anslutning till den stora nazistdemonstrationen i Stockholm i november 2016 så intervjuades han av NMR:s nättidning Nordfront. Intervjun lades sedan ut på Youtube.


LÄS MER: Justitieminister Morgan Johansson vill öka trycket på Google och Youtube 


I videon - som polisanmäldes av Juridikfronten, som är en förening som uppmärksammar rättsväsendet på misstänkta hetsbrott - har Nilsson på sig en svart bomberjacka med en Totenkopfsymbol på ena ärmen. Under rättegången förklarade historieprofessorn Dick Harrison att symbolen användes av SS, som bildades som ett slags paramilitär elitgruppering inom det tyska nazistpartiet. Symbolen användes också under andra världskriget av ett förband inom Waffen SS som gjorde sig ökända för tjänstgöring i koncentrationsläger och för andra krigsförbrytelser.

I videon har Nilsson på sig en svart bomberjacka med en Totenkopfsymbol på ena ärmen.

”Förknippat med massutrotningen”

I rätten nekade Nilsson till brott och sa att han inte visste att intervjun skulle läggas ut på Youtube. Han trodde bara att det skulle spridas till "likasinnade" på NMR:s sajt Nordfront. Skulle han vetat att den skulle läggas ut på Youtube hade han inte visat ärmen med nazistsymbolen. Men rätten menade att det inte spelar någon roll eftersom filmen ändå skulle få spridning. Rätten betonar också vikten av spridningen på Youtube för brottet:

"Genom att filmen lades upp på Youtube har den dock kunnat ses av ett obestämt antal människor, och därmed spritts på det sätt som krävs för straffansvar."


LÄS MER: Google tillåter spridning av trakasserier 


Rätten fastslår också att symbolen tillsammans med intervjun utgör en "klar och otvetydig hänsyftning till Tredje riket och specifikt SS, som i det allmänna medvetandet är oupplösligt förknippat med massutrotningen av främst människor av judisk härkomst."

När Expressen når Bo Nilsson på telefon är han kortfattad:

– Jag har inget att säga till dig. Hej med dig.

Hetsvideon ligger kvar på Youtube

När Expressen nu under måndagen kontrollerade tillgången till hets mot folkgrupp-videon så sprids den fortfarande på Youtube, som ägs av IT-jätten Google.


LÄS MER: Kravet från medierna: Google måste ta ansvar 


Farshad Shadloo, kommunikationschef på Google Sverige, skriver i en mejlkommentar till Expressen om vilket ansvar företaget tar för vad som sprids på deras plattformar:

"Vi kommenterar inte specifika klipp eller kanaler. Rent generellt - innehåll som tydligt bryter mot upphovsrättslagen, innehåller företeelser som trakasserier eller uppmanar till våld mot individer eller grupper är oacceptabelt för oss. YouTube har tydliga policyer som definierar vad som är tillåtet på vår plattform. Ytterst har våra användare möjlighet att flagga innehåll. Visar det sig att innehållet bryter mot våra policyer eller lokala lagstiftning agerar vi."

UPPDATERING: Efter Expressens publicering har videon blivit oåtkomlig på Youtube med meddelandet: "Innehållet är inte tillgängligt på den här landsdomänen."


LÄS MER: Hatet får förtag att bojkotta Youtube 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.