Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nazistpropaganda sprids via onlinespel

Nazistisk propaganda sprids via onlinespel.
Foto: Colourbox

Nazister använder stora spel och spelplattformar till att rekrytera medlemmar och sprida antisemitisk propaganda.

Det visar en granskning som Ekot har gjort.

Roblox-spel tillhör de mest populära spelen för svenska barn mellan nio och tolv år. En person använde spelet för att sprida antisemitiska konspirationsteorier och propaganda för den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen. 

Detta ska inte få förekomma på Roblox, säger en talesperson från företaget och påpekar att de på olika sätt övervakar spelchattarna.

Ekot har i flera år följt hur olika chattgrupper kopplade till datorspel blivit några av Nordiska motståndsrörelsens viktigaste kommunikationskanaler där man bland annat diskuterat nätaktivism och andra strategier för att stärka rörelsen. 

– Den här typen av rörelser har alltid sökt sig till nya forum, de forum som varit aktuella i den tid de verkar, säger Christer Mattsson som forskar om högerextrema och våldsbejakande rörelser vid Segerstedtinstitutet till Ekot.

Experten: ”Kan vara inspirerande för ensamagerande”

En tidigare medlem i Nordiska motståndsrörelsen har berättat för Ekot att han blev rekryterad av personer han spelade datorspel med. Det finns också på NMR:s egen sajt citat om att datorspelande med fördel kan användas för att bedriva nätaktivism.

– Det som är potentiellt det största hotet med den här typen av miljöer är att det kan vara inspirerande för ensamagerande.  För dem är den här typen av forum av särskilt intresse, eftersom de kan inspireras där och också får bekräftelse för sina idéer, säger Christer Mattsson till Ekot.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.