Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nazistledarna i Sverige som hetsar till våld

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen växer.
Foto: David Lagerlöf/Expo
Bråk vid nazistiska NMR:s demonstration.
Foto: David Lagerlöf/Expo
Nazisterna formar en linje mot polisen.

Nu flyttar nazisterna fram sina positioner.

Bombdåd, upplopp, knivbeväpning och Hitlerhyllningar.

Expressen har kartlagt vad nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, misstänks och dömts för den senaste tiden.

– Du kan dra åt helvete, säger NMR:aren Philip Olsson, som nyligen dömdes för våldsamt upplopp.

Sedan 20 januari sitter Viktor Melin, 23, aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, häktad misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse. Först gällde misstanken bara en sprängladdning som briserade utanför en lokal som hyrs av vänsterorganisationen Syndikalistiskt forum på Övre Husargatan i Göteborg i november förra året, men han misstänks nu också för en odetonerad bomb som hittades på Lilleby camping som fungerat som flyktingboende.

Säpo, som leder utredningen, kopplade tidigt samman bomberna och ytterligare ett bombdåd - utanför ett asylboende i Västra Frölunda 5 januari i år då en man skadades allvarligt. I förra veckan häktades också två andra personer med koppling till NMR, Anton Thulin och Jimmy Jonasson, i utredningarna. Alla tre nekar till brott.

Foto: Expo

Fakta, Viktor Melin

Viktor Melin, 23, från Västra Frölunda, sitter häktad misstänkt för sprängdådet mot Syndikalistiskt forum i Göteborg i november förra året och för bomben som hittades på Lilleby camping. Han beskrivs ha haft en ledande position i NMR i Göteborg.


– Hans inställning är densamma till bägge de här brottsmisstankarna: Han nekar till brott, säger hans advokat Michael Hansson.

Jonathan Leman, researcher på den antirasistiska tidskriften Expo, säger att även om polisen gripit rätt personer kan vi i nuläget inte säga om bombdåden är sanktionerade från NMR:s ledning. Han beskriver hur NMR vuxit de senaste två åren och absorberat stora delar av den rasideologiska miljön, inte minst efter att nazistiska Svenskarnas parti lade ned sin verksamhet 2015.

– När en organisation som NMR breddas och växer finns en risk att man får en mer otålig och radikal falang som vill driva en mer hårdför linje, säger Leman och tillägger om NMR:s breddning:

– De har alltid varit i änden av den här rasideologiska miljön men nu är de både den mest radikala gruppen och den dominerande gruppen. De som annars hade sökt sig till en annan grupp hamnar nu i allt större utsträckning i NMR.

Bombutredningarna i Göteborg är inte de enda pågående utredningarna med koppling till Nordiska motståndsrörelsen. Natten mot 22 januari utbröt storbråk utanför nattklubben Flamingo club i Södertälje. Flera personer omhändertogs av polisen och enligt uppgifter till lokaltidningen Länstidningen Södertälje så skreks nazistiska kampord som "hell seger" och "leve Malexander" - det sista med hänvisning till polismorden i Malexander 1999.

Foto: Expo

Fakta, Anton Thulin

Anton Thulin, 20, från Lidköping, sitter häktad misstänkt för den odetonerade bomben som hittades vid Lilleby camping. Thulin har deltagit i flera NMR-aktiviteter, bland annat på demonstrationen på Medborgarplatsen i Stockholm förra året.


– Han nekar till brott, mer kan jag inte säga, sa hans advokat Svend B Christensen efter häktningsförhandlingen i fredags.

Fakta, Jimmy Jonasson

Jimmy Jonasson, 50, från Mark, sitter häktad misstänkt för inblandning i samtliga tre dåd som Säpo utreder. Han syntes i NMR:s demonstrationståg i Borlänge 1 maj förra året.


– Jag tycker att bevisen inte räcker, men tingsrätten har gjort en annan bedömning. Min klient förnekar alla brott, sa hans advokat Thomas Håkansson efter häktningsförhandlingen i fredags.

En av personerna som deltog i bråket är, enligt tidskriften Expo, en 28-årig aktivist inom NMR. 28-åringen fanns med bland de som dömdes efter attacken på den antirasistiska demonstrationen i Kärrtorp i december 2013.

För några veckor sedan dömdes Philip Olsson, Linus Edberg Vosthenko och Jimmy Björk för våldsamt upplopp efter att NMR attackerat poliser under en demonstration på Medborgarplatsen i Stockholm i januari förra året – en attack som videofilmades av polisen.


LÄS MER: Tre nazister häktade för bombdåd


På videofilmen – som Expressen berättat om tidigare - syns hur de sköldbärande nazisterna går till angrepp mot polisen. På kommandot "framåt!" gick sedan sköldbärarna och andra NMR-demonstranter mot polisen. Trots att de beordrades att backa så avbröt inte nazisterna forceringen utan polisen tvingades slå tillbaka dem.

Sammanlagt greps 38 personer. Olsson, Edberg Vosthenko och Björk nekade till brott i tingsrätten.

Foto: Polisen

Fakta, Linus Edberg Vosthenko

Linus Edberg Vosthenko, 22, från Stockholm, dömdes av tingsrätten i mitten av januari - mot sitt nekande - till fängelse i en månad för ringa vapenbrott och våldsamt upplopp efter NMR:s demonstration på Medborgarplatsen i januari förra året. Han har tidigare dömts för ofredande och fått strafföreläggande för brott mot knivlagen.


– Jag har tyvärr inga kommentarer, säger Edberg Vosthenko.

– Jag vill inte prata med dig, säger Jimmy Björk.

– Du kan dra åt helvete, säger Philip Olsson.

– Jag har tyvärr inga kommentarer, säger Linus Edberg Vosthenko.

Domen mot de tre är bara en av flera domar som väntas efter upploppet på Medborgarplatsen. Redan i somras dömdes tre andra personer - 18, 18 och 26 år gamla - för upploppet mot polisen.

"Genom att stöta med sköldar och med detta och kroppstyngd försöka forcera polisens avspärrning samt kasta en flaska har den också gått till förenat våldsamt angrepp mot polisen och person", skrev Stockholms tingsrätt då om NMR:arnas upplopp.

Foto: Alex Ljungdahl

Fakta, Philip Olsson

Philip Olsson, 22 från Stockholm, dömdes av tingsrätten i mitten av januari - mot sitt nekande - till fängelse i en månad för våldsamt upplopp efter NMR:s demonstration på Medborgarplatsen i januari förra året. Han är tidigare dömd för bland annat hets mot folkgrupp, misshandel och olaga hot.


– Det enda jag kan säga till dig är att du kan dra åt helvete!, säger Olsson.

Foto: Polisen

Fakta, Jimmy Björk

Jimmy Björk, 32, från Ludvika, dömdes av tingsrätten i mitten av januari - mot sitt nekande - till en månads fängelse för våldsamt upplopp efter NMR:s demonstration på Medborgarplatsen i januari förra året. Han är tidigare dömd för sin inblandning i attacken mot den antirasistiska demonstrationen i Kärrtorp i december 2013.


– Jag vill inte prata med dig, säger Björk.

Medlemmar i NMR som döms till fängelsestraff eller andra påföljder inom Kriminalvården får räkna med hårdare behandling. Expressen har tagit del av en skrivelse från myndigheten där det fastslås att NMR är en organisation som bedöms som "kriminell organiserad brottslighet". En sådan klassificering innebär bland annat att Kriminalvården i sina fångplaceringar kan splittra upp personer som tillhör samma gruppering och att det kan bli svårare för NMR:are att exempelvis få sina fängelsestraff omvandlade till fotboja.

NMR - som tidigare gick under namnet Svenska motståndsrörelsen, SMR - betecknas också som en revolutionär gruppering som ser "det demokratiska systemet som illegitimt" och som har aktivister som har "ett tydligt våldskapital" där flera NMR:are "bedöms ha avsikt och förmåga att begå politiskt motiverade brott, även i form av grova våldsbrott", enligt en rapport från Säpo.

Hetsandet från NMR har genom åren fått juridiska konsekvenser flera gånger. I december förra året dömdes Martin Saxlind, 25, för hets mot folkgrupp. Saxlind som var utgivare för NMR:s nättidning Nordfront hade i april 2015 låtit publicera en Hitlerhyllning där det bland annat stod:

"För sin livsgärning gjorde Adolf Hitler sig förtjänt av att hyllas och minnas. Adolf Hitlers minne bör hedras genom den kamp han förde mot våra fiender."

Saxlind valde att inte överklaga domen och enligt hans advokat Sargon De Basso berodde det delvis på att han inte fick någon påföljd för brottet. Örebro tingsrätt bestämde nämligen att hans fängelsestraff i sex månader för våldsamt upplopp under attacken mot den antirasistiska demonstrationen i Kärrtorp också skulle omfatta det nya brottet.


LÄS MER: Ledande nazist häktad för sprängattentat


I Säporapporten om grupperingen framkommer att nazisterna sannolikt har tillgång till skjutvapen men att de främst använder gatustridsvapen i sina politiskt motiverade brott. NMR:are har också gjort sig ökända för att vara knivbeväpnade. I sin rapport skriver Säpo: "Flera av SMR:s aktivister bär också kniv ofta, även i sammanhang som inte direkt kan relateras till engagemanget inom SMR."

I förra veckan dömdes NMR:aren Simon Engelin, 25, för brott mot knivlagen. Polisen hade stoppat hans bil i Göteborg 12 november förra året när han var på väg till en uppsamlingsplats för vidare färd mot den stora NMR-demonstrationen som hölls i centrala Stockholm samma dag. Bredvid sig i bilen hittades en morakniv och, enligt tingsrättsdomen, hittades tio knivar i bilens bagageutrymme.

Engelin har nekat till brott och i förhör menat att det inte var hans kniv och att det fanns passagerare i bilen.

Varför hade du kniv med dig i bilen?

– Du ringer från Expressen va?, säger Engelin.

Det stämmer.

– Ja, men såna som dig så har jag inte lust, tid eller engagemang för att prata med.

Foto: Polisen

Fakta, Martin Saxlind

Martin Saxlind, 25, från Söderhamn, dömdes i december för hets mot folkgrupp efter att NMR:s webbtidning Nordfront, där Saxlind var utgivare, publicerade en hyllningsartikel om Adolf Hitler 2015. Tingsrätten beslutade att fängelsestraffet på sex månader som han fick för attacken på den antirasistiska demonstrationen i Kärrtorp 2013 även ska omfatta hetsdomen.


– En del av anledningen till att han inte överklagade var just för att han inte fick någon påföljd för gärningen, säger hans advokat Sargon De Basso.

Jonathan Leman på Expo säger att det inom NMR kan vara en merit att begå vissa brott.

– Man har ett sätt där man hedrar de som begår vissa brott. De som döms för våldsbrott, då är det felaktiga domar för man stod upp och försvarade sig. Döms man för hets mot folkgrupp ses det som politisk förföljelse. Man lyfter fram sina dömda som hjältar.

Leman menar också att NMR förklarar och försvarar sitt våld med att det är i "självförsvar":

– Det är ganska generellt för politiska extremgrupper, att man rationaliserar det politiska våldet som ett självförsvar. Det gör definitivt Nordiska motståndsrörelsen.

Foto: David Lagerlöf/Expo

Fakta, Simon Engelin

Simon Engelin, 25, från Göteborg, dömdes i förra veckan till dagsböter för brott mot knivlagen. Brottet rörde en morakniv som han hade i bilen när han var på väg till den stora NMR-demonstrationen i Stockholm i november förra året. Han nekade till brott.


– Såna som dig så har jag inte lust, tid eller engagemang för att prata med, säger Engelin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.