Nazistledaren fälldes – hatfilmen sprids av Youtube

Här hjälper Youtube nazisterna i Nordiska motståndsrörelsen, NMR, att sprida hets mot folkgrupp-videon. Filmen – där nazistledaren Simon Lindberg skriker "hell seger" med knuten näve - ligger kvar på den amerikanska IT-jättens plattform trots fällande dom.

Här hjälper Youtube nazisterna i Nordiska motståndsrörelsen, NMR, att sprida hets mot folkgrupp-videon.

Filmen – där nazistledaren Simon Lindberg skriker "hell seger" med knuten näve – ligger kvar på den amerikanska IT-jättens plattform trots fällande dom.

Sveriges Googlechef Anna Wikland vill inte kommentera hets mot folkgrupp-filmen på Youtube.

Expressen har i flera artiklar visat hur den amerikanska IT-jätten Google, som äger Youtube, hjälper till att sprida material som präglas av hat eller som till och med kan innehålla brottslighet. I måndags kunde vi avslöja hur en video med nazisten Bo Nilsson från NMR låg kvar på Youtube trots att han fällts i både tingsrätten och hovrätten för ringa hets mot folkgrupp för att han burit en nazistsymbol i videon. Först efter att Expressen skrivit om fallet gjordes videon otillgänglig.

Under tisdagen kunde vi visa hur Google genom sina sökresultat hjälper folk att hitta en antisemitisk lista på nätet. På listan, som innehåller nästan 80 namn, kallas en familj för ett hot, Förintelseöverlevare hånas och en avliden man beskrivs starkt nedsättande.

I går riktade Anders Henriksson, som misshandlades av nazister på en gågata i Uppsala 2013, kritik mot Youtube för att nazisternas video från misshandeln fortfarande ligger kvar på deras plattform.

Expressen kan nu berätta om ännu ett exempel där Youtube hjälper till att sprida hatmaterial – trots fällande dom.

Filmen ingick i polisens förundersökning.

LÄS MER: Överlevde Förintelsen – nu rasar han mot Google


”Hell seger”

I början av januari i år dömdes Simon Lindberg, ledare för nazistiska NMR, för hets mot folkgrupp av Stockholms tingsrätt. Åtalet mot nazistledaren kom till efter en polisanmälan från Juridikfronten, som är en förening som uppmärksammar rättsväsendet på misstänkta hetsbrott, från i mars förra året.

Anmälan gällde ett tal som Lindberg höll i Stockholm i november 2016 när NMR samlades för en stor demonstration. I talet skrek han "hell seger" samtidigt som han lyfte sin högra hand med knuten näve.

När polisen, i mars förra året, började utreda ärendet tog de del av talet via Youtube där NMR lagt upp det.

Simon Lindberg nekar till brott. I förhör säger han:

– Det är inte några konstigheter med filmen och jag förstår inte överhuvudtaget hur det skulle kunna hetsa någon folkgrupp att Nordiska motståndsrörelsen vill nå framgång för sin organisation.

”Förknippade med nationalsocialistiska rörelser”

Men tingsrätten gick inte på nazistledarens linje. I domen står att Lindbergs skrik och hälsningsgest innebär "ett tydligt förknippande med nationalsocialistiska rörelser under 1930- och 1940-talen och med idéerna om rasöverlägsenhet och rashat och en allmän nedvärdering av andra folkgrupper än främst den nordiska."


LÄS MER: Granskning Sveriges sida släckt av Facebook


Lindberg har överklagat domen och i överklagandet pekar han också på att en av nämndemännen i målet i tingsrätten ska ha uttryckt sig negativt om nazisterna i NMR på Facebook.

När Expressen har kontakt med Simon Lindberg vill han inte svara på några frågor eftersom han menar att Expressen har som "syfte att underminera alla krafter som står upp mot samhällsförfallet", som han skriver i ett sms.

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen demonstrerade i Borlänge 1 maj 2016. I mitten syns ledaren Simon Lindberg.
Foto: EXPRESSEN

Google-chef vill inte svara

Videon från talet ligger fortfarande kvar på Youtube, men med en varningssymbol där det står "Följande innehåll har identifierats av YouTubes användare som olämpligt eller stötande för vissa tittare." Den som vill kan däremot se talet i sin helhet genom en enkel knapptryckning.

Expressen har sökt chefen för Google i Sverige, Anna Wikland. Bolagets kommunikationschef Farshad Shadloo skriver i ett svar på frågan om hur Youtube ser på att de sprider hets mot folkgrupp-videon:

"Innehåll som uppmanar till våld mot individer eller grupper eller sprider hat är oacceptabelt för oss. YouTube har tydliga policyer som definierar vad som är tillåtet på vår plattform. Ytterst har våra användare möjlighet att flagga innehåll. Visar det sig att innehållet bryter mot vår policy eller lokal lagstiftning agerar vi."


LÄS MER: Stefan Löfvens besked efter Google-kritiken

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.