Nazistisk attack mot flyktingutställning

Publicerad

Organisationen Läkare utan gränsers utställning om ett flyktingläger i Sudan har utsatts för ett misstänkt angrepp.

Enligt räddningstjänsten kastades två rökgranater in i Gallerian på Hamngatan i Stockholm på lördagseftermiddagen.

Samtidigt har personerna bakom attacken kastat in flygblad med reklam för en nazistisk sajt.

– Det är väldigt obehagligt, säger Karin Ekholm, informatör vid Läkare utan gränser.

Läkare utan gränser visar sedan i början av veckan en dokumentärfilm från ett flyktingläger i Sydsudan i ett specialbyggt visningsrum mitt i Gallerian i Stockholm. På lördagen utsattes organisationen för ett attentat när två personer, enligt vittnen, kastade rökgranater mot utställningen. Under lördagsrusningen, vid 15-tiden, började plötsligt illaluktande rök sprida sig i shoppingcentrat.

– Folk drog sig självmant ut när en gråbrun rök började stiga, säger en besökare till Expressen.se.

Räddningstjänsten larmades till Gallerian och kunde konstatera att två rökgranater kastats in.

– De har självslocknat och nu ventilerar vi ut röken. Ingenting fattade eld, säger Björn Hörnsten vid Storstockholms brandförsvar.

"Väldigt obehagligt"

Karin Ekholm, informatör hos Läkare utan gränser, bekräftar för Expressen.se att någon form av explosivt föremål har kastats in i deras visningsrum.

– Jag har pratat med personal och det var någon slags explosion inne i installationen och kraftig rökutveckling. Ingen ska ha kommit till skada, utan besökarna kunde ta sig ut. Polisen är där nu och har spärrat av den delen av Gallerian, säger Karin Ekholm.

Personerna som angrep utställningen har även kastat flygblad med reklam för en nazistisk sajt på nätet, säger Karin Ekholm.

Vad eller vem som ligger bakom attacken är i nuläget okänt.

– Det är väldigt obehagligt, säger Karin Ekholm.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag