Nazistfäste i lågor. Flera medlemmar i högerextremistiska Svenska motståndsrörelsen har anknytning till gården.
Nazistfäste i lågor. Flera medlemmar i högerextremistiska Svenska motståndsrörelsen har anknytning till gården.

Nazistgård i brand

Publicerad
Uppdaterad
Den tyske nazistledaren Jürgen Riegers herrgård utanför Mariestad brann tidigt i morse.
- De höga lågorna syns på långt håll, säger ett ögonvittne.
Branden misstänks vara ett attentat utfört av vänsterextremister.
Den vackra träherrgården är från 1700-talet. Runt den stora huvudbyggnaden finns sex flyglar. Totalt finns 18 rum med en välbevarad interiör, väggmålningar och golv i lönnparkett. Här har Jürgen Rieger, som nu befinner sig i Tyskland, byggt upp en tillflyktsort för nazister. Vid ett-tiden i natt var minst en större byggnad i anslutning till huvudbyggnaden övertänd. Ett ögonvittne: - Byggnaden har brunnit ner till grunden. Men det verkar inte som om branden spridit sig. Ägaren av Sveneby säteri - advokaten Jürgen Rieger - har beskrivit som en av Tysklands ledande nynazister. I hemstaden Hamburg är han avskydd. Flera gånger har han dömts för högerextrem brottslighet. Höjdare inom SMR Sen Rieger köpte herrgården i mitten av 90-talet har flera kända nazister bott där - bland dem som bor där för närvarande finns en ledande person inom SMR, Svenska motståndsrörelsen. - Jag är lycklig om patrioter bosätter sig här, de är ärliga, har Rieger tidigare sagt till Expressen. Polisen utreder nu om branden är ett attentat. - Vi vet ännu inte om branden är anlagd, säger Sture Gustavsson, vakthavande befäl vid polisen i Skövde. En källa med god insyn i vänsterextrema kretsar: - Det handlar med största sannolikhet om ett vänsterattentat, efter den senaste veckans uppmärksamhet. Granne med Klas Lund Bara några mil från Riegers gods har den beryktade svenske nazisten Klas Lund - en av Sveriges farligaste personer - bosatt sig. Vid en razzia i slutet av november greps Lund och sex andra ledande nazister. I Lunds bostad påträffades bland annat vapen. Tillsammans med andra nazister misstänks Klas Lund ha haft planer på att skapa en privat armé.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag