Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nazistflaggor hissade på flera ställen i norr

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Nazistflaggan som hissades vid kommunhuset i Ljungby förra året.
Foto: Läsarbild

Under påskhelgen har nazistflaggor hissats på flera ställen i norra Sverige.

Tidigt i går morse vajade en flagga med ett hakkors utanför Stadshuset i Luleå - och i Piteå utfördes en liknande aktion.

– Det kan ha att göra med att det är Hitlers födelsedag, säger Camilla Österlund, jourhavande förundersökningsledare vid polisen, till NSD.

Förra året under påsken  hängdes nazistflaggor upp på flera ställen i Sydsverige, bland annat vid kommunhuset i Lingby och Stadshuset i Vimmerby.

I år har det inträffat i norra Sverige. Tidigt på söndagsmorgonen upptäcktes att någon hade hissat en röd flagga med en svastika i mitten i en av flaggstängerna på Rådstugatan utanför Stadshuset i Luleå, skriver Norrländska Socialdemokraten.

Även i Piteå inträffade en liknande händelse under natten mot söndagen. En banderoll med texten "Heil Hitler" och bilder på hakkors hissades på en viadukt över E4 norr om centrala Piteå. Händelserna är polisanmälda som hets mot folkgrupp och flaggan och banderollen har tagits i beslag.

– Än så länge vet vi inte om det är samma personer, säger Camilla Österlund, jourhavande FU-ledare hos polisen.

125 år sedan Hitler föddes

Tidigare i veckan skev Norrbottens-Kuriren att även Hortlaxkyrkan i Piteå och Framnäs folkhögskola hade blivit nedklottrad med nazistsymboler. På Hortlax kyrka användes mjölkchoklad för att skriva nazistiska slagord och rita symboler på kyrkans ytterväggar, skriver Kuriren.

I går, den 20 april, var det 125 år sedan Adolf Hitler föddes. Polisen ser en koppling mellan årsdagen och händelserna.

– Det kan ha att göra med att det är Hitlers födelsedag, säger Camilla Österlund till NSD.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.