Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nazisternas grova våldsbrott: ”Dö kommunistjävlar, dö”

NMR-sympatisörer har vid flera tillfällen drabbat samman med polisen. Här på Medborgarplatsen i Stockholm.Foto: POLISEN
NMR:s ledare Simon Lindberg under den sista dagen på förra årets Almedalsvecka.Foto: SVEN LINDWALL

”Bögjävlar!”

”Dö, kommunistjävlar, dö!”

Våldsangrepp mot RFSL:s schlagerfest, fylleslagsmål och attacker mot andra partier och antirasister.

Här är Sveriges främsta våldsparti, NMR - som nu kommer till Almedalen.

– Du kan dra så långt åt helvete du bara kan, säger riksdagskandidaten Simon Engelin till Expressen.

Nazistpartiet NMR, som håller torgmöte i Visby torsdag, fredag och lördag, säger i sitt partiprogram ”Vår väg” att de genom ”sunda värderingar och folkgemenskap” vill minska brottsligheten.

Men Expressens granskning visar att just våldsbrottslighet präglar NMR:s egen gemenskap - inte minst bland nazistkandidaterna i höstens val.

En av NMR:s våldsmän är ledaren Simon Lindberg. 2008 dömdes han av hovrätten för en attack mot en schlagerfest hos RFSL i Kristianstad två år tidigare.

Lindberg, som då var engagerad i Nationalsocialistisk front, NSF, tog sig in i RFSL:s lokal under slutomröstningen i Eurovisionsschlagerfestivalen. Vittnen berättade också hur en nazistkompis till Lindberg viftade med en kniv och skrek ”bögjävlar”.

I polisförhör sa Lindberg att han hade blivit inbjuden till ”debatt” med RFSL. Nazistledaren påstod för polisen att han på plats inne i schlagerfestlokalen hade fått ett slag på hjässan och då ”i rädsla” svarat med att slå till en person.

Lindberg hade också först polisanmält att han under kvällen blivit rånad och knivskuren vid en bankomat. Den anmälan tog han tillbaka och för polisen berättade han att han gjort anmälan eftersom han inte ville att Nationalsocialistisk front skulle få tidningsrubriker om bråk med RFSL. NSF ställde det året upp i valet och Lindberg var en av deras kandidater.

Hovrätten trodde inte på Lindbergs förklaringar utan dömde honom för medhjälp till olaga hot och fyra fall av medhjälp till misshandel.

 

LÄS ÄVEN: Våldsbrottslingar och Putinanhängare släpps in på Försvarets kurs - utan kontroll

 

Nekad att ha vapen

En annan tongivande nazist i höstens val är Jimmy Andersson. I hans brottsregister finns flera misshandelsdomar - brottslighet som tillsammans med engagemanget i NMR ledde till att han 2016 nekades tillstånd att inneha två kulgevär och ett hagelgevär, vilket Expressen berättat om tidigare.

2009 dömde hovrätten Andersson till ett års fängelse för grov misshandel efter att han och fyra andra nazister i klunga hade gett sig på två personer med koppling till Rättvisepartiet Socialisterna och en från Moderata ungdomsförbundet utanför Bokmässan i Göteborg året innan. Hovrätten fastslog att nazisterna skrek ”Dö, kommunistjävlar, dö!” när de rusade fram mot sina offer.

Flera av de som nu kandiderar för NMR i höstens val ingick i den grupp som attackerade den antirasistiska demonstrationen i Kärrtorp i Stockholm i december 2013. Bland dessa finns Emil Hagberg, Jimmy Björk, Markus Nordh, Martin Saxlind och Julius Blomberg.

Blomberg säger till Expressen att Kärrtorpdomen mot honom är en ”politisk dom”.

– Det finns inte en enda faktiskt omständighet som nämner att jag skulle varit med vid Kärrtorp. Överhuvudtaget.

Så det är nån som hittat på att du var i Kärrtorp?

– Jag har faktiskt inte tid med dig, säger Blomberg och avslutar samtalet.

 

LÄS MER: Allt om Almedalen 2018  

 

NMR poserade demonstrativt i Almedalen 2017.Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP

 

Politiska offer

I flera av våldsbrotten finns alltså en politisk klangbotten där nazisterna ger sig på sina fiender - som HBTQ-personer, antirasistiska demonstranter och företrädare från andra partier. En återkommande måltavla för nazisterna är poliser - som av NMR ses som ”ett maktredskap åt systemet” som de själva uttrycker det i sin så kallade aktivisthandbok.

Till exempel så dömdes Simon Engelin nyligen för bland annat våldsamt motstånd efter ett polisingripande i januari i år.

– Jag tycker att du kan dra så långt åt helvete du bara kan och gärna hundra meter till, säger Simon Engelin till Expressen.

I några fall verkar våldsbrotten sakna politiska motiv.

Exempelvis så dömdes NMR:s riksdagskandidat Niklas Yngwe för bland annat misshandel och ringa vapenbrott av Stockholms tingsrätt i höstas. I domen, som överklagats till hovrätten, står att Niklas Yngwe en sen onsdagskväll i maj förra året, i sällskap av en annan nazist från NMR, pepparsprejade två unga män vid Kungsträdgården i centrala Stockholm.

När polisen hittade Yngwe, och den andre nazisten, nere i tunnelbanan, kastade han ifrån sig peppersprejburken. Polisen plockade också av honom ett knogjärn som han sedan uppgav sig ha i ”självförsvarssyfte”.

 

LÄS ÄVEN: Polisen ger nya tillstånd för nazistiska NMR i Visby

Mordbrand

För några av NMR-kandidaterna ligger våldsbrottsligheten längre tillbaka i tiden. Magnus Wardmo, riksdagskandidat och så kallad nästeschef inom NMR, dömdes 2006 för försök till grov misshandel till fängelse i ett år och sex månader. Trots att han uppgav sig ha tagit avstånd från sitt ”tidigare kriminella liv” så dömdes han 2010 till fängelse igen efter att ha slagit sönder bilar efter att han ska ha retat sig på hur bilarnas ägare klippt en häck.

Ännu längre tillbaka i tiden ligger Bo Nilssons våldsbrottslighet. Han är något av en veteran inom högerextrema kretsar och har ända sedan 1970-talet varit inblandad i flera bråk, inte sällan i krogmiljö.

I våras fastslogs en dom om ringa hets mot folkgrupp mot Nilsson men det senaste längre straffet fick han 2001 när hovrätten dömde honom till fängelse i två och ett halvt år för mordbrand. Han hade då tänt eld på en sommarstuga i Nyköping som han tvingats sälja på exekutiv auktion till ett, enligt honom, för lågt pris.

– Jag vill inte prata med dig mer, säger Nilsson, som kandiderar till riksdagen och Bodens kommunfullmäktige.

 

Missa inga nyheter från Almedalen – aktivera Expressens politik-pushar i din Expressen-app!

Här kan du anmäla dig till Almedalsbrevet – få Visbys snabbaste och bästa nyhetsbrev! 

 

NMR:s våldskandidater

Foto: SVEN LINDWALL

Simon Lindberg, 34, riksdagskandidat

Tidigare dömd för bland annat medhjälp till misshandel och medhjälp till olaga hot. Dömdes nyligen också för hets mot folkgrupp. Expressen har sökt Lindberg.

Foto: SVEN LINDWALL

Emil Hagberg, 33, riksdagskandidat

Tidigare dömd för bland annat misshandel, vapenbrott och försök till främjande av flykt. Var en av NMR:arna som dömdes för attacken på den antirasistiska demonstrationen i Kärrtorp 2013. Expressen har sökt Hagberg.

Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Jimmy Andersson, 28, riksdagskandidat

Tidigare dömd för grov misshandel och flera andra misshandelsfall. Hans brottslighet, och engagemanget i NMR, har lett till att polisen nekat honom att inneha vapen. Expressen har sökt Andersson.

Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Pär Sjögren, 38, riksdagskandidat

Tidigare dömd för bland annat misshandel, grov misshandel, grovt vapenbrott, ofredande, olaga hot och hemfridsbrott. Expressen har pratat med Sjögren som inte vill svara på frågor på telefon.

Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Simon Engelin, 26, riksdagskandidat

Dömdes i maj i år av tingsrätten för ohörsamhet mot ordningsmakten och våldsamt motstånd. Tidigare dömd för brott mot knivlagen och vapenbrott.

– Du är ett äckligt jävla svin, säger Engelin till Expressen.

Foto: Polisen

Markus Nordh, 35, riksdagskandidat

Ingick i gruppen från NMR som dömdes för attacken på den antirasistiska demonstrationen i Kärrtorp. Expressen har sökt Nordh.

Foto: DAVID LAGERLÖF/EXPO / DAVID LAGERLöF/EXPO

Bo Nilsson, 71, riksdagskandidat och kandidat i kommunvalet i Boden

Dömdes nyligen för ringa hets mot folkgrupp, men har flera äldre domar mot sig, bland annat för mordbrand.

– Jag vill inte prata med dig mer.

Foto: POLISEN

Julius Blomberg, 29, riksdagskandidat

Dömdes för attacken mot den antirasistiska demonstrationen i Kärrtorp 2013. Tidigare dömd för bland annat misshandel, vapenbrott och våldsamt motstånd.

– Det är politiska domar som jag är utsatt för, säger Blomberg.

Jimmy Björk, 33, riksdagskandidat

Dömdes förra året för våldsamt upplopp. Ingick också i den grupp från NMR som dömdes efter attacken på den antirasistiska demonstrationen i Kärrtorp. När Expressen når Björk på telefon så lägger han på luren direkt.

Magnus Wardmo, 49, riksdagskandidat

Flera domar under 00-talet, bland annat en dom 2006 för grov misshandel och olovlig körning där Wardmo fick fängelse i ett år och sex månader.

– Vad fan vill du?, säger Wardmo som inte vill svara på några frågor.

Foto: MICKAN PALMKVIST

Robin Boström, 30, riksdagskandidat

Tidigare dömd för misshandel vid flera tillfällen. Dömdes av Gotlands tingsrätt för förgripelse mot tjänsteman, hemfridsbrott och ringa vapenbrott i maj i år.

– Jag har absolut inte en endaste minut över till dig, säger Boström.

Foto: EXPO / EXPO

Niklas Yngwe, 29, riksdagskandidat

Dömdes förra hösten för bland annat misshandel och ringa vapenbrott av Stockholms tingsrätt. Yngwe nekar till brott och domen är överklagad. Expressen har sökt Yngwe.

Martin Saxlind, 26, riksdagskandidat

Ingick i den grupp NMR:are som dömdes för attacken på den antirasistiska demonstrationen i Kärrtorp 2013. Också dömd för hets mot folkgrupp.

– Jag har inte tid med dig, säger Saxlind.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.