Nazisterna får mandat i Nykvarns kommun

Publicerad

Nazistiska Svenskarnas parti får återigen ett politiskt mandat i Sverige.

Den politiske vilden och före detta nationaldemokraten Daniel Spansk i Nykvarn har nu gått med i partiet.

- Den nationalsocialistiska framtoningen har aldrig varit min grej, säger Spansk till Expressen.

Expressen berättade i förra veckan att Svenskarnas parti haft möten med den före detta SD-politikern och numera politiske vilden Anders Leander i Mönsterås. Syftet var att locka över honom till partiet.

Nu har Svenskarnas parti lyckats locka över en annan politisk vilde med bakgrund i den nationella rörelsen. I tisdags lämnade Daniel Spansk - som tidigare varit vice partiledare i Nationaldemokraterna - in sin medlemsansökan till partiet.

Därmed får nazistiska SvP i realiteten ett mandat i kommunfullmäktige i Nykvarn.

- Jag lämnade ND för nåt år sen. Sedan dess har jag betraktat den nationalistiska rörelsen utifrån och undrat vart jag ska ta vägen.

- I mina ögon har SvP vuxit och mognat fram, säger han.

Hur ser du på att SvP är sprungna ur Nationalsocialistisk front?

- Jag snackade med partiledaren Daniel Höglund och vi dryftade lite det där. Vi står på samma plats när det gäller det där. Bara för att nåt har varit så behöver inte det betyda att det längre är.

- Det är ingen som beskyller sossarna för att ha mätt skallar en gång i tiden.

- Så fort det kommer till nationalism ska det dras paralleller till gaskamrar och världskrig.

Tror du att det betyder mycket för partiet att än en gång ha politisk representation i en politisk församling?

- Ja, eftersom SvP sysslar både med rörelsebyggande och parlamentarism så kan jag inte se det på annat sätt än att det är SvP till fördel att få politiskt mandat, säger Spansk.

Svenskarnas partis ledare Daniel Höglund kommenterar värvningen på partiets sajt:

- Det är väldigt glädjande att Daniel Spansk har gått med i partiet och jag är övertygad om att han kommer att vara en stor tillgång i Svenskarnas parti.

Nyligen kommenterade Heléne Lööw, docent i historia vid Uppsala universitet betydelsen för SvP att få ett mandat i en politisk församling.

- Det är symboliskt väldigt viktigt om man vill lansera sig som ett parlamentariskt parti.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag