Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nazister portas från Almedalsprogrammet

Nazisterna i NMR kommer inte att vara med i Almedalsveckans officiella program.
NMR kommer dock att kunna hyra en plats i Visby. Foto: ALL OVER PRESS

Efter den kraftiga kritiken - nu portas nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, från Almedalsveckans officiella program - men förbjuds inte att vara i Visby.

"Vår yttrandefrihet skyddar även obehagliga åsikter", skriver Leif Dahlby, ordförande Almedalsveckans politiska huvudarrangörsgrupp, och Mia Stuhre, projektledare Almedalsveckan, i ett debattinlägg på SVT opinion.

Almedalsveckans arrangörer har under veckan mött kraftig kritik för att låta Nordiska motståndsrörelsen (NMR) närvara i Visby under politikerveckan i juli.

Bland annat har man mottagit ett hundratal protestmejl och NMR diskuterades under regionstyrelsens arbetsutskottsmöte under onsdagen, skriver Hela Gotland.

Då sa Leif Dahlby, S, ersättare i arbetsutskottet och även ordförande i Almedalsveckan, följande till tidningen.

– Man kan tycka vad man vill, men vi har de juridiska bitarna att gå efter. Jag ogillar det mycket, jag tycker inte att de hör hemma i Almedalen, men de juridiska bitarna kan vi inte påverka, säger han.

 

LÄS MER: Nazister kommer att tala under Almedalsveckan

Nytt besked under fredagsmorgonen

På fredagsmorgonen kom beskedet att Almedalsveckan skärper reglerna och portar NMR från det officiella programmet.

"Vi skärper nu kriterierna för det officiella programmet för att ytterligare försäkra oss om att våldsbejakande, antidemokratiska organisationer inte har möjlighet att bli en del av den officiella Almedalsveckan", skriver arrangörerna Dahlby och Mia Stuhre på SVT opinion.

Däremot portas inte NMR från Almedalsveckan utan kommer att hyra mark av Region Gotland.

Arrangörerna skriver:

"Förra veckan beslutade polisen att ge ett öppet nationalsocialistiskt parti tillstånd för att bland annat nyttja offentlig plats för allmän sammankomst.

Beslutet är grundat både på yttrandefrihetsgrundlagen och ordningslagen och lagarna gäller lika för alla. Av beslutet följer bland annat att de kommer att få hyra mark av Region Gotland.

I Expressens kartläggning av NMR som publicerades i februari framgår att Säpo i en rapport betecknar NMR (som tidigare gick under namnet Svenska motståndsrörelsen, SMR) som en revolutionär gruppering som ser "det demokratiska systemet som illegitimt" och som har aktivister som har "ett tydligt våldskapital" där flera NMR:are "bedöms ha avsikt och förmåga att begå politiskt motiverade brott, även i form av grova våldsbrott".

NMR demonstrerar på 1 maj

Enligt Sveriges Radios "Ekot" kommer Nordiska motståndsrörelsen demonstrera på första maj även i år. I fjol demonstrerade rörelsen i Borlänge på 1 maj, och i år har den fått tillstånd för en manifestation på Stora torget i Falun där uppåt 1 000 anhängare väntas delta, enligt polisen.

I en kartläggning från förra året av den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism svarade en fjärdedel av kommunerna att de har problem med framför allt högerextremism, skriver TT.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!