Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nazister omhäktas för Kärrtorpsupploppet

Foto: Hampus Andersson / Tt

Emil Hagberg, 29, omhäktades under torsdagen tillsammans med en annan man som misstänks för brott i samband med demonstrationerna i Kärrtorp. Båda två har kopplingar till nazistiska Svenska motståndsrörelsen och misstänks för att ha startat ett våldsamt upplopp i Kärrtorp.

I samband med de anti-rasistiska demonstrationerna i Kärrtorp den 15 december gick ett 40-tal personer från den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen till attack. 26 personer anhölls misstänkta för våldsamt upplopp men alla utom tre släpptes senare i väntan på eventuellt åtal.

De tre personerna, bland andra 29-årige Emil Hagberg, häktades misstänkta för våldsamt upplopp. Och på torsdagen omhäktades två av dem av Södertörns tingsrätt.

– Jag anser att det föreligger sannolika skäl mot bakgrund av den bevisning som finns i målen, säger åklagare Tove Kullberg till Expressen.

Emil Hagberg samt den 23-årige mannen bestred omhäktning. Via videolänk från häktet till säkerhetssalen i Södertörns tingsrätt förklarade Haglunds advokat Thomas Weilander att hans klient borde släppas på fri fot och att det inte föreligger sannolika skäl. Haglund satt bredvid sin försvarare klädd i en grön häkteströja utan att röra en min. 

Kan försvåra utredningen

Även 23-åringens advokat Peter Skeppstedt bestred häktningen.

– Min klient bestrider häktningen och att förhandlingen hålls inom stängda dörrar. Han menar att utredningen har pågått så länge att det inte längre finns skäl för stängda dörrar, sa Skeppstedt i rättssalen.

Tingsrätten valde dock att gå på åklagarens linje och omhäktade Haglund samt 24-åringen. Enligt rätten föreligger det risk för att männen kan försvåra utredningen eller fortsätta begå brott om de släpps på fri fort. 

Emil Haglund har en ledande ställning inom SMR och har tidigare dömts för flera brott, däribland misshandel och våldsamt upplopp. 29-åringen har även dömts för hets mot folkgrupp i egenskap av ansvarig utgivare för Nordfront som är SMR:s hemsida.

Försök till dråp

Under morgondagen hålls omhäktningsförhandlingar mot den tredje mannen i fallet. Åtal i samtliga fall väntas väckas den 30 januari klockan 11.00. 

I det andra uppmärksammade Kärrtorpsfallet sitter en 34-årig vänsterextremist häktad misstänkt för försök till dråp. Han ska ha knivhuggit en av nazisterna i samband med bråket i Kärrtorp. Även i det fallet har åklagaren Tove Kullberg begärt förlängd åtalstid och omhäktningsförhandling väntas därför hållas under fredagen.

– Det är en omfattande utredning och när vi behöver göra materialtekniska analyser så tar det lång tid, säger Kullberg till Expressen.

Jonas Almkvist