Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nazister misstänks ha mördat Joakim, 22

Här attackerar gärningsmännen Joakim Karlsson i Vallentuna.
Foto: Polisen/Efterlyst

Tre män misstänks för mordet på 22-åriga Joakim Karlsson i Vallentuna i slutet av september, rapporterar "Efterlyst".

Samtliga har kopplingar till den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen.

– Det är uppenbart att de är väldigt tätt förknippade med Svenska motståndsrörelsen, säger Daniel Poohl, chefredaktör för den antirasistiska tidsskriften Expo.

Tre unga män med kopplingar till nazistiska Svenska motståndsrörelsen misstänkts för mordet på 22-åriga Joakim i Vallentuna. Två av dem, en 17-åring och en 18-åring, sitter redan häktade för andra våldsbrott samt hets mot folkgrupp. De är båda kända av polisen sedan tidigare för mindre brott som stöld och brott mot knivlagen. Den tredje av dem  befinner sig fortfarande på fri fot.

"Efterlyst" rapporterar att de två männen bar på flygblad tillhörande nazistorganisationen Svenska motståndsrörelsen när de greps av polis. Den tredje mannen, en 21-åring, eftersöks nu av polis för delaktighet i mordet, och ska även han ha kopplingar till den nazistiska organisationen, rapporterar "Efterlyst".

– Det är uppenbart att de är väldigt tätt förknippade med Svenska motståndsrörelsen, säger Daniel Poohl, chefredaktör för den antirasistiska tidsskriften Expo, och fortsätter:

– De här grupperna knyter fortfarande till sig unga medlemmar.

Höggs i bröstet

Joakim Karlsson miste livet efter att ha blivit brutalt misshandlad i Vallentuna Centrum i slutet av september i år. Tre gärningsmän högg honom i bröstet med kniv och stampade på hans huvud. Efter nio dagars sjukhusvistelse konstaterade läkarna att Joakim var hjärndöd, och hans familj valde att stänga av hans respirator.

– Jag var där ända tills sista hjärtslaget, till sista andetaget genom respiratorn för det var det han hade han andades inte av sig själv. Han var tvungen att ha i princip alla maskiner han kunde ha för att klara sig och det gick i alla fall inte. Det gör fruktansvärt ont i kroppen att veta att min lillebror aldrig kommer komma hem, säger Joakim Karlssons syster Rose-Marie, som var den person som stängde av respiratorn, till "Efterlyst".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.