Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nazister listade frimurare

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

De terroriståtalade nazisterna i Västerås upprättade en lista över frimurare, enligt Vestmanlands Läns Tidning.

Frimurarna upplever det som hotfullt men åklagaren anser inte att det är brottsligt.

De tre männen och en kvinna är åtalade misstänkta för att ha planerat en revolution. Kvartetten ingår i en nazistcell och åtalas för förberedelse till terroristbrott. Frimurarna i Västerås har ökat säkerheten kring deras möten sedan det framkommit att nazisterna upprättat en lista som omfattar över 100 namn. Nazisterna kom över listan genom att stjäla en mobiltelefon och en medlemsmatrikel från frimurarnas lokal i Västerås. Vid en husrannsakan hemma hos de misstänkta fann polisen även bilder på frimurarnas lokal. Frimurarna är helt oförstående till varför nazisterna uppfattar dem som fiender. - Vår verksamhet är helt öppen, förutom det som sker på våra interna möten, säger Martti Saari, ordförande i S:t Johanneslogen. Åklagaren Tomas Häggström anser inte att namnlistan är brottslig. - Terrorism syftar till att skada demokratiska institutioner och samhällets sociala strukturer. Frimurarna skulle kunna omfattas av lagen men jag har inte funnit bevis för att de skulle angripas, därför finns inte listan med i åtalet. Namnlistan och foton räcker inte som bevis, säger han till Vestmanlands Läns Tidning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.