Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nazister kommer tala under Almedalsveckan

Nordiska motståndsrörelsen är ett uttalat nazistiskt parti.
Almedalsveckan anordnas varje år på Gotland.Foto: Christian Örnberg

Uttalat nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, kommer att tala under politikerveckan i Almedalen, uppger Gotlands Allehanda.

Pär Öberg som företräder NMR säger till tidningen att man vill vara där politik debatteras.

Almedalsveckan arrangeras under första veckan i juli och samlar enligt traditionen landets mest namnkunniga politiker även om statsminister Stefan Löfven den här gången aviserat att han inte kommer att delta.

Det gör däremot Nationalsocialistiska och antisemitiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, som enligt Gotlands Allehanda har ansökt om platsmark och tillstånd att hålla tal under Almedalsveckan.

Det är första gången NMR som hos Valmyndigheten­ 2015 registrerades för att kandidera till riksdagen, medverkar på Alme­dalsveckan.

NMR som tidigare gick under namnet Svenska motståndsrörelsen (SMR) betecknas som en revolutionär gruppering som ser "det demokratiska systemet som illegitimt" där flera NMR:are "bedöms ha avsikt och förmåga att begå politiskt motiverade brott, även i form av grova våldsbrott", enligt en rapport från Säpo som Expressens David Baas tidigare har rapporterat om.

 

LÄS MER: Nazistledarna i Sverige som hetsar till våld

 

– Vi kommer att informera om vår politik, presentera vårt partiprogram, dela ut flygblad i ärendet och även hålla tal. De flesta journalister och övriga partier är ju inte inne på samma linje som vi, men vi tror att det finns vanligt folk som är intresserade, säger Pär Öberg från NMR till Gotlands Allehanda, som också har pratat med projektledaren för Almedalsveckan om tillståndet till den uttalat nazistiska rörelsen.

– Vi har yttrandefrihet i Sverige och vi har inte mandat att säga nej till någon som vill vara här, säger Mia Stuhre, projektledare för politikerveckan.

 

LÄS MER: Dömda våldsmän störde manifestationen mot rasism i Visby

 

Nordiska motståndsrörelsen genomförde i höstas en olaglig demonstration i Visby i samband med en uppmärksammad anmälan om gruppvåldtäkt, en rullstolsburen kvinna anmälde att hon blivit våldtagen av fem män i ett privat hus.

En manifestation mot rasism och sexism arrangerades av Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ och samlade hundratals gotlänningar när ett 15-tal medlemmar ur nazistiska Nordiska motståndsrörelsen - bland dem dömda våldsmän - samlades för att störa manifestationen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.