Nordiska motståndsrörelsen är ett uttalat nazistiskt parti.Nordiska motståndsrörelsen är ett uttalat nazistiskt parti.
Nordiska motståndsrörelsen är ett uttalat nazistiskt parti.
Almedalsveckan anordnas varje år på Gotland. Foto: Christian ÖrnbergAlmedalsveckan anordnas varje år på Gotland. Foto: Christian Örnberg
Almedalsveckan anordnas varje år på Gotland. Foto: Christian Örnberg

Nazister kommer tala under Almedalsveckan

Publicerad

Uttalat nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, kommer att tala under politikerveckan i Almedalen, uppger Gotlands Allehanda.

Pär Öberg som företräder NMR säger till tidningen att man vill vara där politik debatteras.

Almedalsveckan arrangeras under första veckan i juli och samlar enligt traditionen landets mest namnkunniga politiker även om statsminister Stefan Löfven den här gången aviserat att han inte kommer att delta.

Det gör däremot Nationalsocialistiska och antisemitiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, som enligt Gotlands Allehanda har ansökt om platsmark och tillstånd att hålla tal under Almedalsveckan.

Det är första gången NMR som hos Valmyndigheten­ 2015 registrerades för att kandidera till riksdagen, medverkar på Alme­dalsveckan.

NMR som tidigare gick under namnet Svenska motståndsrörelsen (SMR) betecknas som en revolutionär gruppering som ser "det demokratiska systemet som illegitimt" där flera NMR:are "bedöms ha avsikt och förmåga att begå politiskt motiverade brott, även i form av grova våldsbrott", enligt en rapport från Säpo som Expressens David Baas tidigare har rapporterat om.

 

LÄS MER: Nazistledarna i Sverige som hetsar till våld

 

– Vi kommer att informera om vår politik, presentera vårt partiprogram, dela ut flygblad i ärendet och även hålla tal. De flesta journalister och övriga partier är ju inte inne på samma linje som vi, men vi tror att det finns vanligt folk som är intresserade, säger Pär Öberg från NMR till Gotlands Allehanda, som också har pratat med projektledaren för Almedalsveckan om tillståndet till den uttalat nazistiska rörelsen.

– Vi har yttrandefrihet i Sverige och vi har inte mandat att säga nej till någon som vill vara här, säger Mia Stuhre, projektledare för politikerveckan.

 

LÄS MER: Dömda våldsmän störde manifestationen mot rasism i Visby

 

Nordiska motståndsrörelsen genomförde i höstas en olaglig demonstration i Visby i samband med en uppmärksammad anmälan om gruppvåldtäkt, en rullstolsburen kvinna anmälde att hon blivit våldtagen av fem män i ett privat hus.

En manifestation mot rasism och sexism arrangerades av Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ och samlade hundratals gotlänningar när ett 15-tal medlemmar ur nazistiska Nordiska motståndsrörelsen - bland dem dömda våldsmän - samlades för att störa manifestationen.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag