Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nazister håller tal i Falun på första maj

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen tågar i Falun på första maj.Foto: SVEN LINDWALL
500 nazister beräknas delta i tåget.Foto: SVEN LINDWALL
Nordiska motståndsrörelsen demonstrerade i Borlänge första maj 2016.Foto: Expressen
"Alla har rätt att demonstrera – Sverige är ett fritt land – så länge man följer lagar och regler när man gör det är det okej", säger Eiad Raee, 25, student, Svärdsjö.Foto: Max Sohl Stjernberg
Mikael Sellner, 58, lots, Falun, tycker att det är en knepig fråga att NMR demonstrerar i Falun. "De har rätt att demonstrera, men jag sympatiserar absolut inte med dem. Jag tycker att det är synd om alla invandrare som flytt hit och som ska behöva se den här skiten", säger han.Foto: Max Sohl Stjernberg

FALUN. Nu marscherar 500 nazister i Falun på första maj.

Organisationen Nordiska motståndsrörelsen är ökänd för sin våldsamhet och en stor motdemonstration är planerad – bara hundra meter bort.

Polisen är redo med drönare, hästar och kameror för att säkerställa ordningen.

– Vi är förbereda på att det kan bli kontroverser, säger polisens presskommunikatör Stefan Dangardt.

Nordiska motståndsrörelsen

Svenska Motståndsrörelsen (SMR) bildades 1997 och är en nazistisk organisation som även går under namnet Nordiska motståndsrörelsen (NMR).

SMR växte fram ur Nationell Ungdom som bildades i mitten på 1990-talet och är enligt Expo en av de mest aktiva aktörerna i den högerextrema miljön i dag – och den våldsammaste nazistorganisationen i Sverige.

Gruppen styrs av en enväldig ledare. För medlemmar finns tydliga regler om vardagliga saker som bilkörning, styrketräning och uppförandekoder.

NMR:s ideologi bygger på myten om en judisk världskonspiration samt rasbiologi.

NMR har stått bakom flera våldsamma aktioner – däribland den uppmärksammade attacken mot en antirasistisk demonstration i Kärrtorp 2013. Flera medlemmar är dömda för en rad grova brott och tre män med koppling till NMR sitter häktade misstänkta för tre sprängattentat i Göteborg som riktades mot flyktingboenden respektive en vänsterlokalen Syndikalistiskt forum.

Källa: TT och Expo.

ENKÄT: Vad tycker du om att NMR demonstrerar i Falun på första maj?

Britta Gölén, 84, pensionär och tidigare sjukvårdsbiträde. Falun.

– Första maj är vår dag – arbetarnas – jag tycker inte att de här personerna på något vis hör dit. De är extrema. Jag tycker att de borde skämmas för att de går ut på första maj.

Bibbi Notes, 54, butiksbiträde och driver handelsträdgård. Falun.

– Jag hoppas bara att det inte blir någon förstörelse. Det är alla vi som jobbar i butik här i området rädda för.

Dana Nurtakan, 18, servitris. Falun.

– Jag tycker att det är dumt och förstår inte varför de gör det. Jag blev faktiskt chockad när jag fick höra att det var nazister som skulle ut och sprida sin propaganda.

Eiad Raee, 25, student. Svärdsjö.

– Alla har rätt att demonstrera – Sverige är ett fritt land – så länge man följer lagar och regler när man gör det är det okej.

Mikael Sellner, 58, lots. Falun.

– Alltså det är en knepig fråga. De har rätt att demonstrera, men jag sympatiserar absolut inte med dem. Jag tycker att det är synd om alla invandrare som flytt hit och som ska behöva se den här skiten.

Den 1 maj bryts traditionen med röda första majtåg på Stora torget i stadskärnan i Falun, Dalarna. Polisen har gett den nazistiska organisationen NMR tillstånd att tåga till och hålla tal på torget – mitt emot stadshuset.

Runt 500 nazister marscherar i staden. Drygt hundra meter bort hålls en motdemonstration arrangerad av Dalarna mot rasism.

Polisen räknar med motreaktioner mot nazistdemonstrationen och har gett plats för en åhörarsektion på torget.

– Vi är förbereda på att det kan bli kontroverser, säger dalapolisens presskommunikatör Stefan Dangardt.

"Man ska kunna ta del av NMR:s budskap och man ska också kunna stå lite längre bort och uttrycka att man inte gillar det – inom en viss nivå", säger Patrik Åkerlund vid polisens insatsledning.Foto: Max Sohl Stjernberg

Lämnar inga garantier

– Man ska kunna ta del av NMR:s budskap och man ska också kunna stå lite längre bort och uttrycka att man inte gillar det – inom en viss nivå, men det får inte störa ut, säger Patrik Åkerlund, vid polisens insatsledning.

Spänningarna i Falun märktes redan på fredagen. På Stora torget arbetade hantverkare med att montera polisens kameror. I andra änden av torget rekognoserade tre NMR-aktivister platsen. Plötsligt kom två polispatruller som började tala med trion. Polisen uppger att personerna har koppling till den kommande demonstrationen – och att polispatrullerna uppvaktade en person i sällskapet med en delgivning om brott.

Polisen har förberett sig sen mitten av januari.

– Hela planeringen har sitt syfte i att sammankomsterna kan genomföras under ordnade och säkra former. Vi kommer inte kunna lämna några garantier, eftersom vi har med människor att göra. Men jag är full av tillförsiktigt för den planering vi har kommer att lyckas, Thomas Hellgren, stabschef vid polisen.

Polisen: Har kompetens

Falupolisen betecknar årets första maj som en särskild händelse och har begärt förstärkningar från Värmland och Örebro – och från södra Sverige.

Polisen har även upprättat en stor avspärrning över centrala Falun och har installerat fasta kameror på en rad platser respektive använda sig av en drönare för överblick.

– Det kan se märkligt ut att vi inte ingriper i de allra hetaste momenten om det skulle komma sådana. Men vi har den teknik vi behöver för att göra ett ingripande senare, säger Peter Karlsson, biträdande kommenderingschef.

Polisen bedömde att nazisterna skulle bli något fler än de 300 som tågade i Borlänge i fjol – de verkar ha blivit runt 500.

– Vi har tillräcklig kompetens och storlek för att hantera det som dyker upp, säger Patrik Åkerlund vid polisen.

"Trodde inte att det fanns nazister i Sverige"

Bland Faluborna råder oförståelse och oro inför måndagens nazistdemonstration.

– Jag blev faktiskt chockad när jag fick höra att det var nazister som skulle ut och sprida sin propaganda, säger 18-åriga Dana Nurtakan.

Dana kom till Sverige från Kazakstan för tre år sedan och jobbar nu som servitris på ett kafé i Falun.

– Jag trodde inte att det fanns nazister som gjorde det i Sverige.

Britta Gölén, 84, pensionär och tidigare sjukvårdsbiträde är förbannad över att nazisterna i NMR tågar på första maj. Hon har varit verksam som lokalpolitiker i S och gått i partiets första maj-tåg – i närmare 80 år.

– Första maj är vår dag – arbetarnas – jag tycker inte att de här personerna på något vis hör dit. De är extrema. Jag tycker att de borde skämmas för att de går ut på första maj, säger hon.

"Jag tycker att det är dumt och förstår inte varför de gör det", säger Dana Nurtakan, 18 om nazisternas första majtågande i Falun.Foto: Max Sohl Stjernberg
"Jag tycker att de borde skämmas för att de går ut på första maj", säger Britta Gölén, 84.Foto: Max Sohl Stjernberg
Bibbi Notes arbetar i blombutiken intill Stora torget.Foto: Max Sohl Stjernberg

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.