Foto: Stefan SöderströmFoto: Stefan Söderström
 Foto: Stefan Söderström
Foto: Stefan SöderströmFoto: Stefan Söderström
 Foto: Stefan Söderström
Foto: Stefan SöderströmFoto: Stefan Söderström
 Foto: Stefan Söderström

Nazister håller möte söder om Stockholm

Publicerad

Nazistiska Svenska motståndsrörelsen höll under lördagen möte söder om Stockholm.

Gruppen tog sig under lördagseftermiddagen till en hembygdsgård man hyrt för mötet - enligt den lokala hembygdsföreningen under falsk flagg.

– Vad säger du? Det är ju uppenbart att vi inte vill förknippas med sådana idioter, säger Lennart Karlsson, ordförande i det aktuella hembygdsgillet.

Under tidiga eftermiddagen sågs mellan 30 och 40 aktivister i nazistiska Svenska motståndsrörelsen vid Stuvsta pendeltågsstation.

Mötet var på förhand aviserat på organisationens hemsida där också Stuvsta pendeltågsstation angavs som samlingsplats.

En stund efter att gruppen samlat sig i Stuvsta rörde de sig vidare i bilar mot en hembygdsgård i södra Stockholm där man under tungt polisbeskydd befunnit sig under eftermiddagen.

Stockholmspolisen höll ett större område under uppsikt, men stötte inte på några motdemonstrationer eller våldsamheter.

Strax innan klockan 19 uppgav Stockholmspolisen att mötet avvecklats och att allt gått lugnt till.

Lennart Karlsson, ordförande i det aktuella hembygdsgillet, uppger för Expressen att man inte kände till vilka som hyrt in sig i hembygdsgården.

Han blir chockad över uppgifterna och säger att gruppen måste ha hyrt in sig under falsk flagg.

– Skulle vi ha vetat det här så skulle vi inte ha släppt in dem, säger han.

Svenska motståndsrörelsen är en militant nazistgruppering och betraktas av Säkerhetspolisen som den grupp inom vit makt-rörelsen som utgör det största hotet mot Sveriges inre säkerhet.

I en Säpo-rapport, som ingår i utredningen efter kravallerna i Kärrtorp, framgår att Stockholmsavdelningen ses som organisationens största och mest aktiva avdelning.

Den består av ett par grupper med aktivister med ”tydligt våldskapital” enligt Säkerhetspolisen.

SMR leds strikt hierarkiskt och i toppen sitter Klas Lund med ett förflutet i Vitt ariskt motstånd.

Lund är tidigare dömd för dråp och ledde tidigare nazistgruppen Vitt Ariskt Motstånd på 90-talet.

Ett flertal av gruppens medlemmar är dömda för grova våldsbrott och flera personer i organisationen dömdes efter Kärrtorps-kravallerna 2013 då en antirasistisk demonstration attackerades.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag