Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nazister hade knivar utanför Expressen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Anders Rydberg beskrivs av SMR som ”gruppchef inom Motståndsrörelsen och aktiv inom organisationens mediagrupp”.

Polisen beslagtog flera knivar när tre nazister som försökte kartlägga Expressens journalister avslöjades.

Nazisterna, bland dem ”nästeschefen” Anders Rydberg, är nu misstänkta för olika brott.

I dag träffar rikspolischef Dan Eliasson och Säkerhetspolisens chef Anders Thornberg flera företrädare för svenska medieföretag, för att fortsätta diskussionen om journalisters och redaktioners säkerhet.

Tidigare har medieföreträdarna, bland dem Expressens chefredaktör Thomas Mattsson, träffat inrikesminister Anders Ygeman och kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke om att hot och våld mot journalister ökar.

Nu erkänner en ledande nazist inom Svenska Motståndsrörelsen (SMR) att man i fredags försökte kartlägga de Expressen-journalister som den senaste tiden har granskat nazirörelsen.

Det är Anders Rydberg, 30, som i en intervju på SMR:s propagandasajt tillstår att de var utanför Expressen-huset i Stockholm för att agera mot journalisterna:

– Konfrontera dem, hänga ut deras adresser och så vidare.

Anders Rydberg beskrivs av SMR som ”gruppchef inom Motståndsrörelsen och aktiv inom organisationens mediagrupp”.

Han är redan tidigare brottsmisstänkt för sin inblandning i kravallerna i Kärrtorp 2013, men rättegången hålls först i mars.

I fredags var han en av tre nazister som togs med till förhör hos Norrmalmspolisen efter att ha ertappats utanför Expressen, och Rydberg och de båda andra anhölls på kvällen för olaga hot mot grupp samt för förberedelse till grov misshandel.

Anders Rydberg till SMR:s propagandasajt:

– Det som gjorde att vi blev anhållna var knivarna i bilen som enligt polisen betydde att vi skulle attackera journalister på Expressen. Brottsrubriceringen var förberedelse till grov misshandel.

Nazisterna släpptes i söndags, men polisutredningen fortsätter.

– Förundersökning pågår och just nu kan vi inte säga mer, säger Bengt Karlsson, gruppchef på grova brott på Citypolisen.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson, som i torsdags talade inför riksdagens konstitutionsutskott om hur samhället kan bemöta hoten mot medierna, sa i morse:

– Jag vill inte spekulera om förundersökningen om hoten mot Expressen, mer än att den som vill föra fram mediekritik har alla möjligheter att göra det via exempelvis mejl eller telefonsamtal snarare än att komma oanmäld beväpnad med kniv.

– Jag konstaterar också att det är positivt att regeringen, riksdagen och våra polismyndigheter tar den frågan på allvar. Vi inom media fortsätter också att samverka kring säkerhet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.