Nazister får demonstrera i Stockholm

NMR i Almedalen 2018
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, har fått demonstrationstillstånd i Stockholm på lördag, den 25 augusti.

NMR har fått polisens tillstånd att ha ett möte på Kungsholmstorg och därefter gå en förutbestämd väg på Kungsholmen.

Demonstrationen kommer att ha parollen ”Nu tar vi tillbaka vårt land – ut med förrädarna ur riksdagen!”, uppger organisationen på sin webbplats. Samling kommer att ske klockan 12, enligt NMR.

NMR:s tidigare aktiviteter Stockholm har kantats av en del våld. Efter en marsch genom stan i januari 2016 gick NMR-anhängare till attack mot polisen på Medborgarplatsen.

En demonstration i november samma år ledde till våldsamheter från både nazister och motdemonstranter. 109 personer greps, omhändertogs eller avlägsnades av polis.

Flera evenemang under helgen

Även Revolutionär kommunistisk ungdom, RKU, har fått demonstrationstillstånd i Stockholm på lördag. RKU kommer att ha möte på Norra bantorget och därefter gå en förutbestämd väg genom Stockholm. 

Under helgen arrangeras dessutom en rad andra evenemang i huvudstaden som enligt polisen kommer att påverka framkomligheten. Det handlar bland annat om konserter, idrottsevenemang, möten, demonstrationer och kulturarrangemang.

– Antalet evenemang denna helg är egentligen inte anmärkningsvärt men omfattningen och hur de sammanfaller i tid och rum kommer att påverka Stockholm. Utifrån kontinuerliga hot- och riskbedömningar anpassar vi åtgärder, bemanning, kompetens och utrustning för att möta varje situation så effektivt som möjligt, säger Carolina Paasikivi, biträdande kommenderingschef, i ett pressmeddelande.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.