Nazisten Vera Oredsson, 94, åtalas för hets mot folkgrupp

Ur dokumentären ”Omgiven av fiender” på Viaplay
Vera Oredsson var med när NMR var på Almedalsveckan 2017.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Vera Oredsson, 94, åtalas för hets mot folkgrupp för flera kommentarer på den nazistiska sajten Nordfront.

”HELL SEGER” kommenterar hon bland annat i en artikel som gratulerar henne på 90-årsdagen, enligt åtalet. 

Vera Oredsson nekar till brott.

Vera Oredsson, 94, växte upp i Nazityskland där hon gick med i Hitlerjugend som 14-åring.  Mellan åren 1975 och 1978 ledde hon det nazistiska Nordiska Rikspartiet och i dag är hon hedersmedlem i Nordiska motståndsrörelsen (NMR).

Nu åtalas Vera Oredsson för hets mot folkgrupp i två fall. Hon har anmälts för flera hatiska kommentarer på NMR-sajten Nordfront.

Hon har enligt åklagaren ”uttalat sig nedsättande om andra folkgrupper än främst den nordiska med syftning på ras och etniskt ursprung” och ”om homosexuella med syftning på sexuell läggning”.

Enligt åklagarens stämningsansökan har hon bland annat svarat ”HELL SEGER” under en artikel på Nordfront med rubriken ”Vera Oredsson fyller 90 år idag!”.

Friades av hovrätten för hitlerhälsning

Vera Oredsson nekar till brottsanklagelserna – precis som hon gjorde när hon dömdes och senare friades för hets mot folkgrupp 2019.

– Hon står ju för det hon har skrivit, hon tycker inte att det hon har skrivit når upp till gränsen för hets mot folkgrupp. Hon menar att det här omfattas av yttrandefrihet, säger Vera Oredssons advokat Carl-Oskar Morgården.

2018 dömdes hon av Falu tingsrätt för att ha utfört en hitlerhälsning under en NMR-demonstration. Oredsson hävdade att hon bara vinkade på bilden och överklagade till hovrätten där hon friades.

”Enligt hovrättens mening kan man av en ögonblicksbild – även om gesten i sitt sammanhang kan anses besvärande – inte dra den slutsatsen att det är en hitlerhälsning”, skrev Svea hovrätt i sitt domskäl.

SE MER: 

Anton Thulin kopplas till terrorgrupp i Ryssland.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.