Nazisten Vera Oredsson, 89, under Alemdalsveckan i Visby tidigare i år. Foto: LISA MATTISSONNazisten Vera Oredsson, 89, under Alemdalsveckan i Visby tidigare i år. Foto: LISA MATTISSON
Nazisten Vera Oredsson, 89, under Alemdalsveckan i Visby tidigare i år. Foto: LISA MATTISSON
Vera Oredsson under en demonstration med Nordiska motståndsrörelsen i Falun i maj 2017. Foto: SVEN LINDWALLVera Oredsson under en demonstration med Nordiska motståndsrörelsen i Falun i maj 2017. Foto: SVEN LINDWALL
Vera Oredsson under en demonstration med Nordiska motståndsrörelsen i Falun i maj 2017. Foto: SVEN LINDWALL

Nazisten Vera Oredsson, 89, åtalas för hets mot folkgrupp

Publicerad

Flera vittnen menar att 89-åriga nazisten Vera Oredsson gjorde en Hitlerhälsning i Borlänge i fjol.

Nu åtalas hon vid Falu tingsrätt för hets mot folkgrupp, skriver P4 Dalarna.

– Det kommer jag neka till. Jag vinkade, men det togs precis i det ögonblicket när handen var stilla, säger Vera Oredsson till Expressen om fotot som åklagaren använder mot henne. 

Vera Oredsson deltog vid Nordiska motståndsrörelsens första maj-demonstration i Borlänge i fjol. 

Flera vittnen såg hur hon sträckte upp höger hand i luften och menade att det var en Hitlerhälsning. Nätverket We are Dalarna anmälde henne för hets mot folkgrupp.

– Är det sant att jag ska bli åtalad? Min son ringde och talade om det, säger Vera Oredsson, som nu åtalas vid Falu tingsrätt.

"Vinkade på clownerna"

Enligt P4 Dalarna åberopar åklagaren som bevisning en bild där Vera Oredsson gör en hälsning med höger arm rakt upp i luften. Oredsson nekar dock helt och hållet till att det var en Hitlerhälsning.

– Jag vinkade på clownerna. När vår partiledare inom motståndsrörelsen säger att vi inte skulle göra Hitlerhälsning så är jag så pass disciplinerad att jag inte gör det naturligtvis. Sen vinkade jag åt clownerna och då tog en tidning en bild precis när jag höjde handen till en vinkning, säger hon.

– Jag vinkade, men det togs precis i det ögonblicket när handen var stilla. Det kan ha varit någon tiondels sekund. Men jag gjorde en vinkning i alla fall. En Hitlerhälsning är på ett helt annat sätt. 

Vera Oredsson i Göteborg i september 2017.Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Ledde Nordiska Rikspartiet

Vera Oredsson blev historisk som Sveriges första kvinnliga partiledare när hon mellan 1975 och 1978 ledde nazistiska Nordiska Rikspartiet. I dag är hon hedersmedlem i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR. 

Enligt Säpo är NMR det största hotet inom vit makt-miljön mot rikets inre säkerhet och förespråkar våld för att nå målet. I en rapport 2009 skrev Säpo bland annat: ”Organisationen har som målsättning att etablera ett totalitärt styre genom revolution”. NMR anses av Säpo inte vara ett direkt hot mot statsskicket men kan utgöra ett konkret hot mot enskilda meningsmotståndare.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag