Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nazisten Vera Oredsson, 89, åtalas för hets mot folkgrupp

Nazisten Vera Oredsson, 89, under Alemdalsveckan i Visby tidigare i år.Foto: LISA MATTISSON
Vera Oredsson under en demonstration med Nordiska motståndsrörelsen i Falun i maj 2017.Foto: SVEN LINDWALL

Flera vittnen menar att 89-åriga nazisten Vera Oredsson gjorde en Hitlerhälsning i Borlänge i fjol.

Nu åtalas hon vid Falu tingsrätt för hets mot folkgrupp, skriver P4 Dalarna.

– Det kommer jag neka till. Jag vinkade, men det togs precis i det ögonblicket när handen var stilla, säger Vera Oredsson till Expressen om fotot som åklagaren använder mot henne. 

Vera Oredsson deltog vid Nordiska motståndsrörelsens första maj-demonstration i Borlänge i fjol. 

Flera vittnen såg hur hon sträckte upp höger hand i luften och menade att det var en Hitlerhälsning. Nätverket We are Dalarna anmälde henne för hets mot folkgrupp.

– Är det sant att jag ska bli åtalad? Min son ringde och talade om det, säger Vera Oredsson, som nu åtalas vid Falu tingsrätt.

"Vinkade på clownerna"

Enligt P4 Dalarna åberopar åklagaren som bevisning en bild där Vera Oredsson gör en hälsning med höger arm rakt upp i luften. Oredsson nekar dock helt och hållet till att det var en Hitlerhälsning.

– Jag vinkade på clownerna. När vår partiledare inom motståndsrörelsen säger att vi inte skulle göra Hitlerhälsning så är jag så pass disciplinerad att jag inte gör det naturligtvis. Sen vinkade jag åt clownerna och då tog en tidning en bild precis när jag höjde handen till en vinkning, säger hon.

– Jag vinkade, men det togs precis i det ögonblicket när handen var stilla. Det kan ha varit någon tiondels sekund. Men jag gjorde en vinkning i alla fall. En Hitlerhälsning är på ett helt annat sätt. 

Vera Oredsson i Göteborg i september 2017.Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Ledde Nordiska Rikspartiet

Vera Oredsson blev historisk som Sveriges första kvinnliga partiledare när hon mellan 1975 och 1978 ledde nazistiska Nordiska Rikspartiet. I dag är hon hedersmedlem i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR. 

Enligt Säpo är NMR det största hotet inom vit makt-miljön mot rikets inre säkerhet och förespråkar våld för att nå målet. I en rapport 2009 skrev Säpo bland annat: ”Organisationen har som målsättning att etablera ett totalitärt styre genom revolution”. NMR anses av Säpo inte vara ett direkt hot mot statsskicket men kan utgöra ett konkret hot mot enskilda meningsmotståndare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.