Johnny Höglin föddes i Nacka 1976. Miljön hemma var stökig med en ensamstående mamma som missbrukade.
– En smärta jag haft är att jag aldrig haft kontakt med min farsa. Jag hade kontakt med honom när jag var liten, men sen flyttade vi till Norrland. Jag tappade kontakten och det har alltid varit smärtsamt att leva med ett konstant frågetecken. Han dog 2003, så han kommer förbli ett frågetecken resten av mitt liv, berättar Johnny i podcasten.
När Johnny var tio flyttade han och hans mamma till Eskilstuna. Han hade knappt hunnit bli tonåring innan han begick sina första brott, bland annat misshandel, och snart var han inne i en våldsam spiral.
– Jag levde i en orolig hemmiljö, och det började smitta av sig. Jag var skittråkig som barn, till och med låtsaspolarna stack, men det var när jag flyttade till Eskilstuna som saker och ting började smitta av sig mer och mer på mig.
Sveriges mest fruktade nazist
Nazismen inte fanns på horisonten då, var ändå våld och kriminalitet en del av vardagen. Paradoxalt nog hade många av hans vänner invandrarbakgrund.
– Det som sammanfogade oss var att vi var kriminella och destruktiva, hudfärgen spelade ingen roll.
Flera av hans vänner testade narkotika, men till skillnad från kompisarna fastnade han aldrig. Hans vänner blev förändrade ("till slut var det som att jag umgicks med ett gäng zombies"), och Johnny ställde ett ultimatum – antingen väljer ni knarket, eller mig.
– De valde självklart knarket, säger han.
Efter att ha förlorat sina vänner var Johnny förbannad och besviken. Då lärde han känna en några år äldre kille som själv beskriv sig som "opolitisk skinnskalle". Han blev som en storebror till Johnny. De båda var på konserter, festade och pluggade ihop.

Nazistiska världsbilden lockade
Eskilstuna var vid det här laget ett starkt fäste för nazister, och snart började Johnny, som nyligen umgåtts med invandrare, hänga med en gruppering nazister. Han var då i 16-årsåldern och hade redan begått en rad brott.
– Våld och sådant var inget nytt för mig. Det är enda sättet du kan hävda dig på. När jag sökte mig till nazismen, eller hur man vill formulera det, så blev det rättfärdigat. Ett av nazismens medel är ju våld.

Vad fick dig att bli nazist?
– Det som lockade med nazismen var den svartvita världsbilden, allt var förenklat. Det finns inga gråzoner. Du får en buffé av värderingar och åsikter serverade. Du slipper tänka själv, andra gör det åt dig.
För Johnny var det enkelheten i den nazistiska ideologin som lockade.
– Det man måste ha i åtanke när det handlar om extremism är att det är känslomässigt bekvämt att leva och tänka så, och gå efter de rättesnörena. Du får utlopp för någonting, du får känna att du är viktig, du har måltavlorna klara; dem gillar du, dem gillar du inte. För egot är det bekvämt, säger han.
Har bett om förlåtelse
Även om Johnny till slut ledde en stor nazistgruppering, kände han inte igen sig själv. Våldet och hatet hade tärt på honom ("det äter din själ"). Han visste att han var tvungen att lämna. Och att det inte skulle bli lätt.
Vad väckte tvivlet i dig?
– Initialt var det dubbelmoralen, men också att min dåvarande tjej blev gravid. Då ställdes saker och ting på sin spets. Parallellt med det var det en iransk lektor på Mälardalens högskola som erbjöd sig att bli stödvän och mentor, och hjälpa mig att hoppa av, berättar Johnny.
Har du träffat några av dem du misshandlade och bett om förlåtelse?
– Ja, det har jag gjort. Jag har bett dem om ursäkt.
I dag har Johnny inget till övers för nationalism ("vad har nationalism skapat för produktivt genom historien?"), och lever ett lugnt liv, även om hans förflutna ibland gör sig påmint.
– Många håller fast vid bilden att jag fortfarande är livsfarlig och galen. Jag är en lönnfet 40-åring, det är inget annat med det.
Föreläser med Förintelseöverlevare
När Johnny lämnade nazismen blev han tvungen att lära känna sig själv igen och bygga upp nya bekantskapskretsar. Han fick jobb på Fryshuset i Stockholm, i ett projekt som hjälpte ungdomar bort från extremism. Något Johnny ser som delbetalning på den moraliska skulden han har till samhället. Han föreläser också mot extremism runtom i landet, tillsammans med Emerich Roth, 92, som överlevde fem nazistiska koncentrationsläger under Förintelsen. Johnny har kommenterat den ovanliga duon tidigare:
– Vi är ett dreamteam som kompletterar varandra, Emerich tittar inte på mig, han ser mig.