Nazisten jobbade för Securitas: ”Beklagligt”

NMR-mannen Tobias Lindberg på NMR:s demonstration på Kungsholmen i centrala Stockholm 25 augusti 2018.
Foto: Expo.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Den nazistiske propagandisten Tobias Lindberg har under flera år jobbat för Securitas.

Men när Expressen först konfronterar bolaget med uppgifterna vill de inte kännas vid honom - trots att han anställdes redan 1998.

– Han är inte anställd. Så långt tillbaka som jag kan se så är han inte anställd, säger Axel Andersson, informations- och pressansvarig på Securitas.

Expressens stora granskning av vaktbolagen visar att över 170 personer på bolagens personallistor har koppling till högerextremism - men granskningen handlar också om hur vaktbolagen hanterar sådana frågor.

När Expressen först kontaktar Securitas informations- och pressansvarige Axel Andersson säger han sig inte veta om Tobias Lindberg varit anställd på Securitas. På telefon säger han sedan att han ”lyckats få all info” runt Lindberg. Lindberg ska då, enligt Andersson, ha sökt jobb hos Securitas 1998, men:

– Han är inte anställd. Så långt tillbaka som jag kan se så är han inte anställd.

Och hur långt tillbaka kan du se?

– 2008, tror jag var det sista som jag kollade.

Andersson säger också att de som jobbar för Securitas får en Securitaslegitimation. Men någon sådan hittas inte heller för Tobias Lindberg, enligt Andersson.

– Jag tror att det kan ha varit så att han sökt jobb här -98 då, men sen så har han inte blivit anställd helt enkelt. Det är det enda jag kan tänka mig.

Anställdes 1998

Andersson har däremot synpunkter på att Expressen har tagit del av Securitas personallista - där Tobias Lindberg står med:

– För min del är det allvarligt ur säkerhetssynpunkt.

När Expressen sedan ringer tillbaka för att berätta att vi inte bara vet att Tobias Lindberg har jobbat för Securitas de senaste åren utan att det också finns offentliga arbetsgivaruppgifter om Lindberg. Då säger Andersson plötsligt att han inte kan kommentera enskilda personer. Sedan lägger han på luren.

– Tack för mig, hej.

I mejlkontakt medger sedan Axel Andersson att Tobias Lindberg anställdes av bolaget redan 1998 - något som han i senare mejl beskriver som ett ”antagande”. På frågan om hur Securitas ser på att en person som Tobias Lindberg jobbat för bolaget skriver Andersson:

”Det är beklagligt, men vi kan ju inte veta vad folk tycker om de inte är öppna med det på arbetsplatsen.”

Granskningen av vaktbolagsbranschen är ett samarbete mellan Expressens mångfaldigt prisbelönta grävgrupp och tidningen Dagens Arbetes redaktion. Dagens Arbete är en tidning för medlemmar i fackförbunden IF Metall, GS och Pappers och har ofta uppmärksammats för sin ambitiösa satsning på granskande journalistik.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.