Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nazistdemonstration i centrala Stockholm

Svenska motståndsrörelsen i demonstration på Medborgarplatsen i Stockholm.
Foto: Läsarbild
Ett 40-tal personer har frihetsberövats.
Foto: Läsarbild
Foto: Jessica Gow

38 personer från nazistiska Svenska Motståndsrörelsen greps på lördagen efter en demonstration, misstänkta för våldsamt upplopp.

– Det var flera män som låg på marken. Polisen hade en stor insats med hästar och hundar. Jag har aldrig sett så mycket poliser, säger ett ögonvittne.

En av demonstranterna är misstänkt för hets mot folkgrupp.

Det var klockan 13.21 som polisen larmades till Karlavägen och Oxenstjärnsgatan i centrala Stockholm efter att flera personer från den nazistiska organisationen Svenska Motståndsrörelsen samlats på platsen för en demonstration som inte hade tillstånd. Strax före klockan 14 började demonstrationståget - bevakat av en massiv polisstyrka - marschera via Strandvägen, Hamngatan, Kungsträdgården och Skeppsbrokajen till Medborgarplatsen på Södermalm.

Demonstranterna bar på grönsvartvita fanor, banderoller och plakat som förkunnade att de tillhörde Svenska Motståndsrörelsen. Själva kallar de sig nationalsocialister, och enligt gruppens egen hemsida var syftet med demonstrationen att framföra SMR:s åsikt om Förintelsen inför minnesdagen den 27 januari.

"De var inte nöjda"

Demonstrationen hade inte tillstånd, men polisen upplät trots det en plats åt dem på Medborgarplatsen.

– Det hela gick lugnt till och de anvisades en plats. Men av någon anledning var de inte nöjda med det, utan rusade ut från platsen. Då rubricerar vi det som våldsamt upplopp, säger Eva Nilsson vid Stockholmspolisen.

En massiv polisinsats slog till mot demonstranterna som brottades ned på marken och frihetsberövades.

– En polis låg på en kille, säger ett ögonvittne.

Demonstranterna radades sedan upp på marken. En i taget fördes de iväg i polisbil för ytterligare förhör. Under eftermiddagen var 38 personer formellt gripna, misstänkta för våldsamt upplopp. På lördagskvällen släpptes alla utom en, som anhölls.

– Alla är fortfarande misstänkta för brott, säger Lars Neumann, biträdande stationsbefäl vid Södermalmspolisen.

Dessutom finns ytterligare brottsmisstankar. En person är anmäld för hets mot folkgrupp och minst en person för våld mot tjänstman, efter att en flaska kastats mot en polis.

En ska vara skadad

En person ska ha skadats i tumultet och förts med ambulans till sjukhus. Men ingen är misstänkt för misshandel i anslutning till demonstrationen.

Pär Sjögren, ledare för SMR i Dalarna, och ersättare i Borlänge kommunfullmäktige, skriver själv på Twitter att han var i Stockholm på lördagen, "som fotograf". "Vi blev attackerade av snuten", uppger han i en annan tweet.

Polisen ska ha känt till att demonstrationen skulle hållas, men visste inte var den skulle ske. De var därför förberedda på insatsen, som beskrivs av ett ögonvittne:

– Polisen hade en stor insats med hästar och hundar. Jag har aldrig sett så mycket poliser.

Författaren Anders Bergman, expert på högerextremism, tycker inte att Svenska Motståndsrörelsens tillvägagångssätt under lördagen är överraskande.

– De söker konfrontation. De vill bli uppmärksammade i riksmedier, säger han.

"Har hänt förut"

Inte heller attacken på polisen förvånar.

– Det har hänt förut. Det finns många filmer på Youtube där de ger sig på polisen. De talar om polisen som "snuten" och i ganska grova ordalag, säger Anders Bergman till Expressen.

Anna-Lena Lodenius, också expert på högerextremism, säger däremot till Svenska Dagbladet att det är ovanligt att SMR ger sig på polisen.

– På senare år har Svenska motståndsrörelsen varit lydiga och gjort som polisen sagt åt dem. Det låter udda att de ska ha attackerat polisen utan att vänsterextremisterna har varit närvarande, om det har gått till så, säger hon.

Pär Öberg, talesperson för SMR, säger till Expressen att han inte själv deltog i demonstrationen.

– Nej, det gjorde jag inte.

Han vill inte kommentera polisens ingripande mot demonstrationen.

– Men ni kan väl dra egna slutsatser. Det är inte så vanligt att polisen attackerar demonstranterna, säger han.

Säpo har följt lördagens gripande av SMR-medlemmarna.

– Det här är en fråga för Stockholmspolisen. Men naturligtvis har vi ett samarbete. Och som med många andra frågor, följer vi detta, säger Mark Vadasz, kommunikationschef på Säpo.

Under lördagskvällen blev Svenska Motståndsrörelsens hemsida Nordfront.se utsatt för en DDoS-attack, vilket stängde sidan. På sitt Facebook-konto tar gruppen Anonymus Sweden på sig DDoS-attacken.◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.