Svenska motståndsrörelsen i demonstration på Medborgarplatsen i Stockholm. Foto: LäsarbildSvenska motståndsrörelsen i demonstration på Medborgarplatsen i Stockholm. Foto: Läsarbild
Svenska motståndsrörelsen i demonstration på Medborgarplatsen i Stockholm. Foto: Läsarbild
Ett 40-tal personer har frihetsberövats. Foto: LäsarbildEtt 40-tal personer har frihetsberövats. Foto: Läsarbild
Ett 40-tal personer har frihetsberövats. Foto: Läsarbild
Foto: Jessica GowFoto: Jessica Gow
 Foto: Jessica Gow

Nazistdemonstration i centrala Stockholm

Publicerad

38 personer från nazistiska Svenska Motståndsrörelsen greps på lördagen efter en demonstration, misstänkta för våldsamt upplopp.

– Det var flera män som låg på marken. Polisen hade en stor insats med hästar och hundar. Jag har aldrig sett så mycket poliser, säger ett ögonvittne.

En av demonstranterna är misstänkt för hets mot folkgrupp.

Det var klockan 13.21 som polisen larmades till Karlavägen och Oxenstjärnsgatan i centrala Stockholm efter att flera personer från den nazistiska organisationen Svenska Motståndsrörelsen samlats på platsen för en demonstration som inte hade tillstånd. Strax före klockan 14 började demonstrationståget - bevakat av en massiv polisstyrka - marschera via Strandvägen, Hamngatan, Kungsträdgården och Skeppsbrokajen till Medborgarplatsen på Södermalm.

Demonstranterna bar på grönsvartvita fanor, banderoller och plakat som förkunnade att de tillhörde Svenska Motståndsrörelsen. Själva kallar de sig nationalsocialister, och enligt gruppens egen hemsida var syftet med demonstrationen att framföra SMR:s åsikt om Förintelsen inför minnesdagen den 27 januari.

"De var inte nöjda"

Demonstrationen hade inte tillstånd, men polisen upplät trots det en plats åt dem på Medborgarplatsen.

– Det hela gick lugnt till och de anvisades en plats. Men av någon anledning var de inte nöjda med det, utan rusade ut från platsen. Då rubricerar vi det som våldsamt upplopp, säger Eva Nilsson vid Stockholmspolisen.

En massiv polisinsats slog till mot demonstranterna som brottades ned på marken och frihetsberövades.

– En polis låg på en kille, säger ett ögonvittne.

Demonstranterna radades sedan upp på marken. En i taget fördes de iväg i polisbil för ytterligare förhör. Under eftermiddagen var 38 personer formellt gripna, misstänkta för våldsamt upplopp. På lördagskvällen släpptes alla utom en, som anhölls.

– Alla är fortfarande misstänkta för brott, säger Lars Neumann, biträdande stationsbefäl vid Södermalmspolisen.

Dessutom finns ytterligare brottsmisstankar. En person är anmäld för hets mot folkgrupp och minst en person för våld mot tjänstman, efter att en flaska kastats mot en polis.

En ska vara skadad

En person ska ha skadats i tumultet och förts med ambulans till sjukhus. Men ingen är misstänkt för misshandel i anslutning till demonstrationen.

Pär Sjögren, ledare för SMR i Dalarna, och ersättare i Borlänge kommunfullmäktige, skriver själv på Twitter att han var i Stockholm på lördagen, "som fotograf". "Vi blev attackerade av snuten", uppger han i en annan tweet.

Polisen ska ha känt till att demonstrationen skulle hållas, men visste inte var den skulle ske. De var därför förberedda på insatsen, som beskrivs av ett ögonvittne:

– Polisen hade en stor insats med hästar och hundar. Jag har aldrig sett så mycket poliser.

Författaren Anders Bergman, expert på högerextremism, tycker inte att Svenska Motståndsrörelsens tillvägagångssätt under lördagen är överraskande.

– De söker konfrontation. De vill bli uppmärksammade i riksmedier, säger han.

"Har hänt förut"

Inte heller attacken på polisen förvånar.

– Det har hänt förut. Det finns många filmer på Youtube där de ger sig på polisen. De talar om polisen som "snuten" och i ganska grova ordalag, säger Anders Bergman till Expressen.

Anna-Lena Lodenius, också expert på högerextremism, säger däremot till Svenska Dagbladet att det är ovanligt att SMR ger sig på polisen.

– På senare år har Svenska motståndsrörelsen varit lydiga och gjort som polisen sagt åt dem. Det låter udda att de ska ha attackerat polisen utan att vänsterextremisterna har varit närvarande, om det har gått till så, säger hon.

Pär Öberg, talesperson för SMR, säger till Expressen att han inte själv deltog i demonstrationen.

– Nej, det gjorde jag inte.

Han vill inte kommentera polisens ingripande mot demonstrationen.

– Men ni kan väl dra egna slutsatser. Det är inte så vanligt att polisen attackerar demonstranterna, säger han.

Säpo har följt lördagens gripande av SMR-medlemmarna.

– Det här är en fråga för Stockholmspolisen. Men naturligtvis har vi ett samarbete. Och som med många andra frågor, följer vi detta, säger Mark Vadasz, kommunikationschef på Säpo.

Under lördagskvällen blev Svenska Motståndsrörelsens hemsida Nordfront.se utsatt för en DDoS-attack, vilket stängde sidan. På sitt Facebook-konto tar gruppen Anonymus Sweden på sig DDoS-attacken.

 

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag