Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nazistattack efter kritik mot "gulinghumor" i tv

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Tobias Hübinettes artikel om "gulinghumor" i programmet "Nilecity" ledde till en nazistattack mot forskaren.
SMR tar på sig handlingen, och hängde en påse päron och en nidbild på en asiatisk kvinna på dörren.

Efter att Tobias Hübinettes skrev en debattartikel i Expressen om "gulinghumor" har han utsatts för en rasistisk attack. På dörren till hans bostad hade något hängt upp en nidbild på en asiatisk kvinna och hängt en påse päron på handtaget. Attacken grundade sig på "Nilecity"-sketchen som driver med asiater och uttal.

Nu har Nazistiska Svenska motståndsrörelsen har tagit på sig attacken.

– Det är obehagligt att de har varit utanför min bostad, säger Hübinette.

Det var under tisdagen som Tobias Hübinette, docent och forskare i kritiska ras- och vithetsstudier, och Lisa Wool-Rim Sjöblom, illustratör och serietecknare, skrev en debattartikel i Expressen under rubriken "Det räcker med 'gulinghumor' nu, SVT". De menade bland annat att den kända humorserien "Nilecity" med sketchen "Mina sjungande ko-l-eanska adoptivpä-l-on" är ett hån mot alla de asiater som bor i Sverige och att det är opassande att den hyllas varje år den 29:e maj.

Reaktionerna blev starka och många viftade bort kritiken och kallade Hübinette och Sjöblom för humorlösa.

SMR tar på sig attacken

När Tobias Hübinette under torsdagen kom hem såg han att någon hade satt upp en skylt på hans dörr samt hängt päron på handtaget. Skylten föreställde en nidbild av en östasiatisk kvinna och ovanför stod det "adoptivpä-l-on".

– Det känns väldigt trist att råka ut för sådana här grejer, säger Hübinette.

Nazistiska Svenska motståndsrörelsen, SMR, har på sin sajt Nordfront tagit på sig den rasistiska attacken. De skriver att de genom att hängt en påse med päron på Hübinettes dörr har återförenat honom med hans "adoptivpä-l-on". Hübinette, som är adopterad från Korea, tog illa vid sig av händelsen.

– Det är obehagligt att de har varit utanför min bostad, säger han.

I sociala medier har många reagerat på SMR:s attack mot Hübinette och kallar det för "vedervärdigt" och menar att den är ett bevis på utbredd rasism mot asiater.

"Många vill försvara den"

Enligt Hübinette är det som sticker ut när man skriver om "gulinghumor" att folk från både politiskt höger- och vänsterfolk som slår ifrån sig kritiken.

– Den här typen av humor är så allmän i Sverige att många vill försvara den, säger han och fortsätter:

– Nazistiska SMR som annars brukar tycka väldigt illa om SVT försvarar nu dem.

Hübinette planerar att polisanmäla händelsen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.