Tobias Hübinettes artikel om "gulinghumor" i programmet "Nilecity" ledde till en nazistattack mot forskaren.Tobias Hübinettes artikel om "gulinghumor" i programmet "Nilecity" ledde till en nazistattack mot forskaren.

Tobias Hübinettes artikel om "gulinghumor" i programmet "Nilecity" ledde till en nazistattack mot forskaren.

SMR tar på sig handlingen, och hängde en påse päron och en nidbild på en asiatisk kvinna på dörren.SMR tar på sig handlingen, och hängde en påse päron och en nidbild på en asiatisk kvinna på dörren.

SMR tar på sig handlingen, och hängde en påse päron och en nidbild på en asiatisk kvinna på dörren.

Nazistattack efter kritik mot "gulinghumor" i tv

Publicerad

Efter att Tobias Hübinettes skrev en debattartikel i Expressen om "gulinghumor" har han utsatts för en rasistisk attack. På dörren till hans bostad hade något hängt upp en nidbild på en asiatisk kvinna och hängt en påse päron på handtaget. Attacken grundade sig på "Nilecity"-sketchen som driver med asiater och uttal.

Nu har Nazistiska Svenska motståndsrörelsen har tagit på sig attacken.

– Det är obehagligt att de har varit utanför min bostad, säger Hübinette.

Det var under tisdagen som Tobias Hübinette, docent och forskare i kritiska ras- och vithetsstudier, och Lisa Wool-Rim Sjöblom, illustratör och serietecknare, skrev en debattartikel i Expressen under rubriken "Det räcker med 'gulinghumor' nu, SVT". De menade bland annat att den kända humorserien "Nilecity" med sketchen "Mina sjungande ko-l-eanska adoptivpä-l-on" är ett hån mot alla de asiater som bor i Sverige och att det är opassande att den hyllas varje år den 29:e maj.

Reaktionerna blev starka och många viftade bort kritiken och kallade Hübinette och Sjöblom för humorlösa.

SMR tar på sig attacken

När Tobias Hübinette under torsdagen kom hem såg han att någon hade satt upp en skylt på hans dörr samt hängt päron på handtaget. Skylten föreställde en nidbild av en östasiatisk kvinna och ovanför stod det "adoptivpä-l-on".

– Det känns väldigt trist att råka ut för sådana här grejer, säger Hübinette.

Nazistiska Svenska motståndsrörelsen, SMR, har på sin sajt Nordfront tagit på sig den rasistiska attacken. De skriver att de genom att hängt en påse med päron på Hübinettes dörr har återförenat honom med hans "adoptivpä-l-on". Hübinette, som är adopterad från Korea, tog illa vid sig av händelsen.

– Det är obehagligt att de har varit utanför min bostad, säger han.

I sociala medier har många reagerat på SMR:s attack mot Hübinette och kallar det för "vedervärdigt" och menar att den är ett bevis på utbredd rasism mot asiater.

"Många vill försvara den"

Enligt Hübinette är det som sticker ut när man skriver om "gulinghumor" att folk från både politiskt höger- och vänsterfolk som slår ifrån sig kritiken.

– Den här typen av humor är så allmän i Sverige att många vill försvara den, säger han och fortsätter:

– Nazistiska SMR som annars brukar tycka väldigt illa om SVT försvarar nu dem.

Hübinette planerar att polisanmäla händelsen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag