Nazist var ersättare i kommunfullmäktige

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Pär Sjögren – ledande nazist i svenska motståndsrörelsen – satt på tisdagen i Borlänges kommunfullmäktige, rapporterar Dalarnas Tidningar. 

Pär Sjögren var inkallad som ersättare. 

– Vi ska försöka planera bättre så att det inte händer igen, säger Ann-Katrin Löfwenhamn, SD, till tidningen.

Pär Sjögren är ledare i Dalarna för den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen. Vid valet i höstas skrev 21 personer hans namn på SD:s valsedlar i kommunvalet och det gav honom en ersättarplats i kommunfullmäktige i Borlänge. 

När SD under tisdagen saknade flera av sina ordinarie ledamöter fick Sjögren ta plats i kommunens högsta beslutande organ, skriver Dalarnas Tidningar. 

Flera politiker reagerade kraftigt. 

– Det här är bedrövligt. Nazister ska inte vara med i fullmäktigeförsamlingar, säger kommunalrådet Leif Lindström, V, till DT. 

"Sånt här har hänt lite för ofta"

Kommunstyrelsens ordförande Jan Bohman, S, pekar på ett systemfel då SD inte låste sin kommunlista, och att liknande situationer har uppstått i fler kommuner. 

– Sådant här har hänt lite för ofta. Nu skärps lagstiftningen, säger Jan Bohman till Dalarnas Tidningar. 

Sverigedemokraternas ordförande i Borlänge, Ann-Katrin Löfvenhamn, säger till DT att partiet inte vill ha något med Sjögren, eller hans organisation, att göra. 

– Det är inte roligt. Nu har det här hänt för första gången. Vi har pratat om att vi får planera lite bättre så att det inte händer igen, säger hon till DT. 

"Hycklare"

Pär Sjögren har deklarerat för Dalarnas Tidningar att han inte tänker säga något till medier. Expressen har sökt honom via Nordfront, men de avböjer kommentar. 

Pär Sjögren sa inget under det två timmar långa mötet i fullmäktige. På kritiken från ledamöterna svarade han på Twitter: 


https://twitter.com/Par_Sjogren/status/598223483915640832

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.