Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nazist stämmer Svenska kyrkan

Emanuel Lärkestål.Foto: LOVISA WALDECK
Nordiska motståndsrörelsen.Foto: TT
Foto: TOMAS ONEBORG / SVD / SCANPIX / SVENSKA DAGBLADET

Emanuel Lärkestål, ansvarig utgivare för den nazistiska Nordiska motståndsrörelsens sajt Nordfront, stämmer Svenska kyrkan. 

Han arbetade hos kyrkan i Borlänge – men fick sparken efter att justitiekanslern väckte åtal mot honom.  

Emanuel Lärkestål var säsongsanställd av Svenska kyrkan i Borlänge men stängdes av i samband med att han åtalades av justitiekanslern. Åtalet, som väcktes i april, rör 103 fall av hets mot folkgrupp och riktar sig mot Lärkestål i hans egenskap av ansvarig utgivare för sajten Nordfront. 

Nordfront är nazistiska NMR:s viktigaste propagandakanal på nätet och har vid flera tidigare tillfällen spridit material som bedömts vara hets mot folkgrupp.

 

LÄS MER: JK inleder förundersökning mot NMR-sajt 

 

Lärkestål stämmer nu Svenska kyrkan i Borlänge Stora Tuna och Torsångs pastorat och Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation till Arbetsdomstolen. 

I stämningsansökan hävdas att avstängningen strider mot lagen om anställningsskydd och mot kollektivavtalet.

”Avstängningen har vidtagits i bestraffningssyfte på grund av bland annat Emanuel Lärkeståls politiska tillhörighet och aktiviteter”, skriver Lärkeståls juridiska ombud i stämningsansökan. 

”Stänga av honom utan lön”

Per Henriksson Lerström är kyrkoherde i Stora Tuna och Torsångs pastorat.

– I kollektivavtalet finns det en möjlighet att stänga av anställda som misstänks för brott och han åtalades ju av JK och då valde vi att stänga av honom utan lön på grund av det, kommenterar han stämningen. 

Justitiekanslerns åtal omfattar bland annat 91 hyllningar av Adolf Hitler, bilder på hakkors, en antisemitisk artikel och två homofobiska artiklar.   

– Det handlar om uttalanden som på något sätt hetsar och hotar mot en viss grupp och i det här fallet så är det många gånger mot judar och homosexuella, sade Anna Skarhed, justitiekansler, till SVT när åtalet väcktes.

Expressen har sökt Emanuel Lärkestål via hans juridiska ombud. 

 

LÄS MER: NMR utreds av Skatteverket – 5,6 miljoner utan förklaring. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.