Nazist och grovt kriminell – nu är han med och styr Borlänge

Under Pär Sjögrens tröja syns en svart T-shirt med en tyrruna, en symbol som användes av Hitlers nazister under andra världskriget och som numera är NMR:s logotyp.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Av Borlänge kommunfullmäktiges 61 ledamöter innehar nazisten Pär Sjögren (inringad) ett mandat, vilket han skaffat sig via SD:s öppna valsedlar.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Runtom i Borlänge finns klistermärken från bland annat Nordfront, NMR:s främsta propagandaorgan, uppsatta. Emanuel Lärkestål, som är ansvarig utgivare för Nordfront, var en av besökarna under tisdagens kommunfullmäktigemöte.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Borlänge kommun har numera en nazist i kommunfullmäktige.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

BORLÄNGE. Pär Sjögren, 37, är nazistledare och har ett brottsregister med över 30 domar under de senaste 20 åren, bland annat för grovt vapenbrott och grov misshandel. Nu sitter han som ordinarie ledamot i Borlänges högsta beslutande politiska organ. 

Tillsammans med sina vänner sätter han skräck i stadshuset. 

– Ni är fientliga mot allt vi står för, säger han till Expressen när vi besöker honom i maktens korridorer. 

”Parasiter” ropar de fyra männen efter oss när vi lämnar det gamla stadshuset i Borlänge, samtidigt som den ena tar en bild på oss med sin mobiltelefon. 

Åtminstone tre av dem är aktiva nazister. En är Pär Sjögren, 37. Han är ledare för nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) i Dalarna och har precis avslutat sitt första möte som ordinarie ledamot i Borlänges kommunfullmäktige, kommunens högst beslutande organ. 

Ett par timmar tidigare har han anlänt till mötet i samma hus, iklädd en svart, röd och vit tröja med dragkedja. Under den syns en svart T-shirt med en tyrruna, en symbol som användes av Hitlers nazister under andra världskriget och som numera är NMR:s logotyp, stort på bröstet. 

Sedan Pär Sjögrens intåg i kommunpolitiken, som till en början innebar att han var ersättare, täcker ett uppspikat plank den tidigare ingången till sessionssalen där kommunfullmäktigemötena hålls. Bland annat eftersom säkerheten inte längre anses tillräcklig. Planket, som gör att det inte längre är möjligt att ta sig till ner till ledamöterna från läktaren, är målat i samma färg som de övriga väggarna. Men en ljusglipa närmast taket vittnar om att det är högst temporärt. 

Pär Sjögren (andra från vänster) och vännerna på åskådarläktaren. Till vänster nazisten Emanuel Lärkestål och längst till nazisten höger Per Norén.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Nazister på åskådarbänkarna

Inte heller sitter det särskilt många nyfikna borlängebor på åskådarläktarens bänkar längre. De platserna tas numera upp av nazister. 

Den här dagen har två av Pär Sjögrens vänner placerat sig i mitten på den lilla läktaren. Bredbent och rak i ryggen sitter nazisten Per Norén, 53, tillsammans med en man i brun tröja, svarta byxor och pipskägg. De blickar ut över de klotrunda lamporna i salen där mötet snart ska börja. Det tar inte många minuter innan de båda männen förstår att vi är där. 

Det här får man väl se som en parentes i historien

Under flera timmar vägrar de släppa oss med blicken. 

Kommunfullmäktiges ordförande Yvonne Karlén (S), som också är på plats, säger att några av ledamöterna tyckt att det blivit obehagligt att vistas i lokalen när nazisterna är där, eftersom de blivit attackerade av nazister i andra sammanhang. Samtidigt menar hon att det inte finns så mycket att göra åt saken. 

– Detta beror ju på att Sverigedemokraterna inte haft ordning på sina listor. Men man har ändrat i lagen nu så att man inte kan ha öppna listor längre, så det här får man väl se som en parentes i historien, säger hon.

Pär Sjögren i sessionssalen i Borlänge gamla stadshus.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

21 personer skrev Pär Sjögrens namn på valsedeln

I kommunalvalet 2014 blev Sverigedemokraterna det näst största partiet i Borlänge, vilket innebar 12 mandat i kommunfullmäktige. I samma val var det 21 personer som skrev Pär Sjögrens namn på Sverigedemokraternas öppna valsedel. Det räckte för att han skulle få den sista ersättarplatsen i kommunfullmäktige, som från och med detta sammanträde alltså blev en ordinarie plats då sverigedemokraten Simon Hellström valt att lämna sitt uppdrag.

Pär Sjögrens blick är stadigt fäst framåt, mot talarstolen, under hela mötet. Vid hans plats finns en liten namnbricka med en svart plastram. Ett par minuter in i mötet dyker det upp en bild på den nyblivne kommunpolitikerns Twitterkonto som föreställer namnskylten tillsammans med texten "officiellt ordinarie". ”Hell seger” lyder en av kommentarerna han får. 

Borlänge kommun har numera en nazist i kommunfullmäktige.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Dömd för bland annat grovt vapenbrott och misshandel

Under de senaste 20 åren har Pär Sjögren dömts för brott över 30 gånger. I registret ryms allt från ofredande till brott mot knivlagen, olaga hot, hemfridsbrott, hets mot folkgrupp, grovt vapenbrott, grov misshandel och grovt rattfylleri. Så sent som i september i år gjorde han ett utfall mot en person i samband med en prideparad i Falun. 

Lite mer än två timmar in i mötet anländer ytterligare en man till besöksläktaren, iklädd byggjobbarkläder i neongult. Han hittar direkt sina två vänner, säger ”jag sätter mig i mitten” och slår sig ner. 

Jag sätter mig i mitten

Sedan tittar han mot oss. 

Mannen är nazisten Emanuel Lärkestål, 31, dömd till bland annat brott mot knivlagen och ansvarig utgivare för Nordfront, Nordiska motståndsrörelsens främsta propagandaorgan. 

Pär Sjögren tillsammans med Ingemar Borg (SD) Bernt Danielsson, tidigare SD-ledamot men nu politisk vilde, i fikapausen ute i glasgången.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

"Ni är fientliga mot allt vi står för"

I fikapausen, som hålls två och en halv timme in i mötet, går ledamöterna ut i en angränsande glasgång där det dukats upp mackor, kaffe och bananer. I mitten av gången står Pär Sjögren, som vi passar på att gå fram till och fråga hur det kommer sig att han börjat engagera sig i kommunpolitiken. 

– Du var från Expressen? Då kan du ju glömma att jag gör en intervju. Så som ni beter er mot oss. Det är bara att glömma. Ni är en fientlig tidning. Ni är fientliga mot oss. Mot allt som vi står för, säger han. 

Vad står ni för? 

– Hör du inte vad jag säger? Det blir ingen intervju. 

Ni är fientliga mot oss, mot allt som vi står för

Han står kvar tillsammans med två av ledamöterna, Ingemar Borg och Bernt Danielsson. Den senare har nyligen lämnat Sverigedemokraterna, men sitter kvar i kommunfullmäktige som politisk vilde. Den andra är fortfarande ledamot för Sverigedemokraterna. Synen är, enligt Tyko Persson (V), som sitter i samma kommunfullmäktige och som också är på plats i glasgången för fika, inte särskilt ovanlig. 

– Sverigedemokraterna umgås flitigt med honom. Vid fikat och så där. Så de tar ju inte avstånd i alla fall, säger han. 

Efter drygt fem timmar är dagens möte slut och utanför de stora fönstren med tunga gardiner har det börjat skymma. 

”Hell seger” får den nyblivne kommunpolitikern som kommentar efter att han fotat av namnskylten och lagt ut den på Twitter.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Gick upp i talarstolen

Denna gång klev Pär Sjögren aldrig upp i talarstolen, men under de möten han suttit som ersättare har han flera gånger gjort just det. Bland annat på kommunfullmäktigemötet den 21 juni i fjol. Då gällde det ett antagande av en lokal handlingsplan för att värna demokratin mot våldsbejakande miljöer i Borlänge. Men den planen var han inte särskilt förtjust i. I handlingsplanen pekades nämligen hans egen nazistorganisation ut som det största hotet i Borlänge, vilket han valde att besvara: 

– Fler och fler inser att ni här inne bedriver en politik som är skadlig för det svenska folket och det kan ingen handlingsplan någonsin stoppa. Jag är beredd på tuffa tider. Frågan är om ni är det? 

Lycka till, det kan ni behöva om ni ska ge er på oss

– Men lycka till, det kan ni behöva om ni ska ge er på oss. 

På väg ifrån stadshuset hittar vi den mobilbild som Pär Sjögren och hans vänner tog på oss. Den är upplagd på hans Twitterkonto intill texten: ”Samhällets bottenskrap besökte KF i dag. Två låtsasjournalister från Expressen". 

Nordiska motståndsrörelsen (NMR)

BILDADES: NMR grundades 1997 och känns igen på tyrrunan de använder som symbol, vilken tidigare användes i Nazityskland. Organisationen är i dag den dominerande nazistorganisationen och har även systerorganisationer i Norden och Finland. NMR har sina rötter i brottsbenägna Vitt ariskt motstånd på 1990-talet och bildades som SMR, Svenska motståndsrörelsen.

STYRS: Leds i dag av Simon Lindberg, 34. Sverige är uppdelat i sju geografiska zoner, som kallas nästen. De styrs av var sin nästeschef. Får ett näste fler än 40 medlemmar delas den upp i ytterligare ett näste. 

VILL: I partiprogrammet "Vår väg" från 2017 vill de ena Norden till en stat, stoppa "massinvandringen" och deportera "de rasfrämlingar som befinner sig inom Nordens gränser" med tvång. 


GÖTEBORG 20170930 Demonstranter från Nordiska motståndsrörelsen.
Foto: ADAM IHSE/TT

Öppna valsedlar

På en öppen valsedel har den som röstat kunnat skriva dit ett nytt namn, vilket då blir detsamma som ett personkryss. Om tillräckligt många personer skrivit dit samma namn har det kunnat konkurrera ut namnen som står på valsedeln. 

Efter valet 2014 har man gjort en lagändring som innebär att det inte längre är tillåtet med öppna valsedlar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.