Nazist anmäld för hets mot folkgrupp

Runt 200 personer gick i NMR:s tåg i Boden på första maj.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Tre motdemonstranter greps av polisen.
Foto: Anna-Karin Nilsson
NMR-ledaren Simon Lindberg var en av talarna under NMR:s demonstration i Boden. Han dömdes i mars i år för hets mot folkgrupp.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Tumult, hets mot folkgrupp-anmälan och tre gripna motdemonstranter.

Det blev resultatet när nazistiska Nordiska motståndsrörelsen ville lansera sin politiska kampanj i Boden i Norrbotten.

– De säger att de inte är politiker utan folket, men de är varken eller. De är fanatiska extremister, säger Jonathan Leman, researcher på den antirasistiska tidskriften Expo.

NMR hade inför första maj uppmanat sina anhängare att ta sig till någon av deras demonstrationer i Boden eller Ludvika – två kommuner där de ställer upp i valet i höst. I Boden gick cirka 200 personer i nazisternas tåg.

Vid flera tillfällen fick polisen slå tillbaka motdemonstranter. Sju av dem avlägsnades från centrala Boden, en greps för våld mot tjänsteman och två för brott mot maskeringslagen.

Anmälan om hets mot folkgrupp

Polisen upprättade också en anmälan mot NMR-mannen Bo Nilsson, som är nazisternas kandidat i kommunvalet i Boden i höst. Anmälan gäller hets mot folkgrupp.

– Som jag tolkat det så har han uttalat ”hell seger” under sitt tal som gjort att man skrivit en anmälan, säger polisens presstalesman Patrik Ström.

Cirka 200 personer gick i nazisternas tåg i Boden.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Just ”hell seger” bedömdes av hovrätten i mars i år utgöra hets mot folkgrupp efter att NMR-ledaren Simon Lindberg, som också talade under demonstrationen i Boden, skrikit hälsningen samtidigt som han höjde högerarmen under ett torgmöte i Stockholm hösten 2016.


LÄS MER: Stort polispådrag vid NMR-demonstrationer på första maj 


– Jag vet inte om jag sagt nånting som skulle vara kränkande mot nån. Tycker inte jag i alla fall. Ingen av de andra fattar nånting. Vad i mitt tal skulle vara hets mot folkgrupp?, säger Bo Nilsson till Expressen.

Polisen upprättade på tisdagen en anmälan om hets mot folkgrupp mot NMR-mannen Bo Nilsson, som är nazisternas kandidat i kommunvalet i Boden i höst.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Kan det vara att du sagt "hell seger"?

– Nä... Du, jag får lite muntorrhet av blodtrycksmedicin och då kanske jag sa "hell seger" där i slutet men det vet jag inte riktigt för jag blir så torr i munnen.

Flera motdemonstranter var på plats i Boden.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Vit fläck på nazistkartan

För NMR har förstamajdemonstrationer blivit ett återkommande inslag, men nytt för i år var platsen för en av demonstrationerna – Boden i Norrbotten. 

Jonathan Leman, researcher på den antirasistiska tidskriften Expo, menar att förutom att NMR ställer upp i valet i Boden i höst så är Boden och Norrbotten viktiga för nazisterna eftersom de vill visa uppskattning för de – om än få – nazister som finns i länet. 


LÄS MER: Motdemonstranter överröstade nazisterna i Ludvika 


NMR vill också visa att det går att samla till demonstration i en del av landet som varit något av en vit fläck på kartan, enligt Leman:

– De vill etablera sig i norr också. De vill visa att det går att lyckas där det inte gått att få verksamhet att fungera. 

Foto: Anna-Karin Nilsson

Riskerar interna konflikter

En stor del av talen som hölls av nazisterna i Boden handlade om partiets valsatsning i höst. Jonathan Leman menar att NMR tar en risk genom att ställa upp i valet. Konkurrensen från populistpartier och nystartade Alternativ för Sverige, som utmanar Sverigedemokraterna från höger, kan göra att NMR:s potentiella väljarunderlag krymper ännu mer, enligt Leman:

– Det finns risker för dem, att de misslyckas så mycket att de tappar och att det blir interna konflikter.

Ledande nazister i Boden

Simon Lindberg, 33

NMR:s ledare. Dömdes i mars i år för hets mot folkgrupp efter att han på ett torgmöte i Stockholm hösten 2016 skrikit "hell seger" samtidigt som han höjde armen. Domen är överklagad till Högsta domstolen.


Fredrik Vejdeland, 39

Ingår i NMR:s ledning och har vid flera tillfällen dömts för hets mot folkgrupp. Ska kandidera för NMR i kommunvalet i Kungälv.


Bo Nilsson, 71

Veteran inom vitmaktrörelsen. Är NMR:s kandidat i kommunvalet i Boden. Dömdes i februari i år, mot sitt nekande, av hovrätten för ringa hets mot folkgrupp. Nu anmäld för hets mot folkgrupp efter talet i Boden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.