Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Säpo: Därför demonstrerar nazistiska NMR i Stockholm

NMR kommer på lördagen att hålla en demonstration i Stockholm. Foto: LISA MATTISSON
Heléne Lööw, docent i historia vid Uppsala universitet. Foto: ANGELICA ZANDER
Ahn-Za Hagström, senior analytiker vid Säkerhetspolisen. Foto: JENS L'ESTRADE

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen kommer på lördagen att hålla en demonstration i centrala Stockholm. 

Enligt Säpo brukar aktiviteten öka under ett valår. 

– De har hållit på successivt och trappat upp aktiviteter en rad år, och är också synligare och synligare, säger Heléne Lööw, docent i historia vid Uppsala universitet, till TT. 

Under lördagen har nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, fått tillstånd att demonstrera på Kungsholmen i Stockholm. 

Gruppen har fått tillstånd att hålla ett möte på Kungsholmstorg och sedan gå Norrmälarstrand, Sankt Eriksgatan, Hantverkargatan och sedan tillbaka till Kungsholmstorg. 

Samtidigt pågår över hundra arrangemang i Stockholm, varav flera är motdemonstrationer. 

Höll möten i Almedalen

NMR har under den senaste tiden fått mycket uppmärksamhet. I Ludvika och Kungälv har man fått tillstånd att hålla dagliga manifestationer och allmänna sammankomster inför valet. Detta är också platser där NMR ställer upp i kommunvalet.

Under Almedalsveckan tidigare i sommar fick NMR tillstånd att hålla tre torgmöten i hamnen i Visby. Under Almedalsveckan anhölls även fem nazister.  

Enligt Heléne Lööw, docent i historia vid Uppsala universitet som forskar om nazistiska och nationalistiska rörelser, har NMR legat på extremt höga aktivitetsnivåer under en längre tid.

"Trappar upp aktivitet"

– De har hållit på successivt och trappat upp aktiviteter en rad år, och är också synligare och synligare. Det räcker att man går in på deras så kallade kamprapporter så ser man hela tiden en ständig aktivitet. De trappar hela tiden upp synligheten i det offentliga rummet, säger hon till TT. 

Heléne Lööw har också noterat att organisationens sammansättning vid olika aktiviteter ser annorlunda ut än tidigare.

– De släpper fram andra kategorier av människor som de inte släppt fram tidigare, av säkerhetsskäl. I Almedalen började man se kvinnliga aktivister. Man börjar också se större inslag av äldre personer i aktiviteterna, vilket betyder att de känner en ökad säkerhet, säger hon till TT. 

I ett skriftligt uttalande till TT säger Ahn-Za Hagström, senior analytiker vid Säkerhetspolisen, att Säpo noterat en ökad aktivitet i både vit makt-miljön och den autonoma miljön. Aktiviteterna brukar öka under ett valår.

Uppmärksamhet kan påverka tillväxt 

"Det kan vi se i år också, och ökningen är inom ramen för våra förväntningar", skriver hon.

Hon påpekar att "ökad synlighet är inte det samma som ökat hot". Säpos bedömning är att vit makt-miljön är "främst ett hot mot enskilda individer" och inte mot det demokratiska systemet.

Uppmärksamheten i medierna "kan i första hand påverka miljöernas tillväxt, men också bygga på skrämselkapitalet och känslan av upplevt stöd", enligt Ahn-Za Hagström.