Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nazi-jämförelsen – under V-kongressen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Laddat tal. Skådespelaren Ann Petrén framförde en text av Kerstin Thorvall under Vänsterpartiets kongress i går.
Foto: Sven Lindwall

Här - på Vänsterpartiets kongress - jämförs Sverige under Fredrik Reinfeldts regering med Förintelsen under nazismen i Tyskland.

Den prisbelönta skådespelaren Ann Petrén framförde en text av Kerstin Thorvall under kongresspunkten "Valpepp".

"Nazismen kunde inte gjort det bättre. Onödiga, dyrbara, icke lönsamma vill vi bli av med. Gaskamrar skulle se illa ut. Vi arbetar mera finstilt", sade Ann Petrén.

- Det här skrevs för 20 år sedan, men är lika aktuellt i dag, presenterades framträdandet av Vänsterpartiets kommunikationschef Åsa Mattsson.

På Vänsterpartiets kongress som avslutades i går fanns en punkt på programmet som gick under namnet "Valpepp". Tanken var att partifolket skulle peppas och motiveras inför det tunga arbetet under supervalåret. Det visades bland annat korta videoinslag där vänsterpartister runtom i landet berättade hur de åstadkommit förändringar i sina kommuner. I ett annat filmklipp berättade Claes Malmberg varför han tror på Vänsterpartiets ideologi.

"Lika aktuellt i dag"

Men ett motivationsinslag var av ett helt annat slag. Vänsterpartiets kommunikationschef Åsa Mattsson presenterade den prisbelönta skådespelaren Ann Petrén, känd från filmer som "Masjävlar" och "Om jag vänder mig om". Mattsson berättade för den fullsatta kongresssalen att det var en text av den framlidna författaren Kerstin Thorvall som skulle framföras.

- Det här skrevs för 20 år sedan, men är lika aktuellt i dag, sade Mattsson.

Ann Petrén kom sedan ut på scenen, utklädd till Kerstin Thorvall, och framförde en skildring av ett samhälle - som alltså enligt presentationen är synonymt med dagens samhälle.

Detta är vad Ann Petrén sade på scenen, med Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt på främsta raden:

"Nazismen kunde inte göra det bättre. Onödiga, dyrbara, icke lönsamma vill vi bli av med. Gaskamrar skulle se illa ut. Vi arbetar mera finstilt. Med grov vanvård och försummelse tar det längre tid. Men målet står klart. Se till att så många som möjligt dör så fort som möjligt. Ett modernt dynamiskt samhälle har inte råd med så många tärande onödiga människor."

När Ann Petrén nämner nazismen skrattar flera vänsterpartister i lokalen.

Den kontroversiella kritiken mot ett kallt och cyniskt samhälle riktades från början mot Socialdemokraterna, vilket står bara några rader tidigare i Kerstin Thorvalls bok "Provokationer, passioner, personer och en eller annan hyacint", som texten är hämtad ur. Men när Vänsterpartiet låter Ann Petrén framföra texten som en kritik mot dagens Sverige under regeringen Reinfeldt väljer man bort den delen där Socialdemokraterna nämns och börjar senare i texten.

Sjöstedt backar

När Expressen konfronterar Jonas Sjöstedt med jämförelsen mellan Förintelsen och Reinfeldts Sverige backar han direkt och kallar texten för "olämplig".

- Jag måste säga att jag hajade till när texten lästes upp. Jag tycker inte att det är en bra jämförelse. Förintelsen och nazismen har en särställning som man aldrig ska relativisera, säger V-ledaren.

Han berättar att han inte visste vad som skulle sägas på scenen.

- Jag hade inte granskat texten på förhand. Det där kändes inget bra. Det finns vissa saker som jag själv aldrig kan skämta om och det här är en av dem, säger Jonas Sjöstedt.

Ann Petrén tycker att det intressanta i sammanhanget inte är de drastiska formuleringarna, utan det Vänsterpartiet ville peka på, hur det ser ut i dagens Sverige.

- Det är ju Kerstin Thorvalls drastiska sätt, hennes ohyggligt starka jämförelse. Det är ju inte att någon i Vänsterpartiet tycker att det finns metoder som påminner om det. Det man borde bli mer upprörd över är hur det helt enkelt ser ut i dag, säger hon.

Utdrag ur Ann Petréns framförande

"Nazismen kunde inte göra det bättre. Onödiga, dyrbara, icke lönsamma vill vi bli av med. Gaskamrar skulle se illa ut. Vi arbetar mera finstilt. Med grov vanvård och försummelse tar det längre tid. Men målet står klart. Se till att så många som möjligt dör så fort som möjligt. Ett modernt dynamiskt samhälle har inte råd med så många tärande onödiga människor."


"Vi skulle aldrig tolerera att noshörningsungar, sälar, hundar eller nötboskap behandlades så illa som våra äldsta och svagaste. Dessa gamla som var med och byggde upp välfärdssamhället får nu uppleva dess kollaps. Svårt sjuka och hjälplösa bollas mellan kommun och landsting. Ingen vill ha dem. Vi vill satsa pengar på framtidsprojekt, datorisera skolor och all administration, bygga järnvägstunnlar och motorleder så att affärsmännen fort hinner fram till sina möten."


"Det blir allt vanligare att "det allmänna" lägger ut äldreomsorgen på något konsortium som i övrigt också driver vaktbolag och en eller annan kemisk-teknisk fabrik. Samtliga företag ska givetvis vara vinstbärande. Dyrast är människorna, det vill säga humankapitalet som ska ta hand om produkten, det vill säga dessa seglivade åldringar."


"Rationaliseringar är att dra ner på personaltätheten maximalt. Ingen hinner hjälpa någon mycket orkeslös att få i sig maten. Alltså åker orörda matportioner ner i soporna. Det finns ingen statistik över hur många som svultit ihjäl sig på våra institutioner. Andra faller på natten ur sina sängar. Där kan man räkna med komplikationer som gör att patienten dör fortare. Eldsvåda i ett hyreshus utan brandvarnare ger ett inte föraktligt resultat. Listan kan göras lång."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.