Laddat tal. Skådespelaren Ann Petrén framförde en text av Kerstin Thorvall under Vänsterpartiets kongress i går. Foto: Sven Lindwall
Laddat tal. Skådespelaren Ann Petrén framförde en text av Kerstin Thorvall under Vänsterpartiets kongress i går.  Foto: Sven Lindwall

Nazi-jämförelsen – under V-kongressen

Publicerad

Här - på Vänsterpartiets kongress - jämförs Sverige under Fredrik Reinfeldts regering med Förintelsen under nazismen i Tyskland.

Den prisbelönta skådespelaren Ann Petrén framförde en text av Kerstin Thorvall under kongresspunkten "Valpepp".

"Nazismen kunde inte gjort det bättre. Onödiga, dyrbara, icke lönsamma vill vi bli av med. Gaskamrar skulle se illa ut. Vi arbetar mera finstilt", sade Ann Petrén.

- Det här skrevs för 20 år sedan, men är lika aktuellt i dag, presenterades framträdandet av Vänsterpartiets kommunikationschef Åsa Mattsson.

På Vänsterpartiets kongress som avslutades i går fanns en punkt på programmet som gick under namnet "Valpepp". Tanken var att partifolket skulle peppas och motiveras inför det tunga arbetet under supervalåret. Det visades bland annat korta videoinslag där vänsterpartister runtom i landet berättade hur de åstadkommit förändringar i sina kommuner. I ett annat filmklipp berättade Claes Malmberg varför han tror på Vänsterpartiets ideologi.

"Lika aktuellt i dag"

Men ett motivationsinslag var av ett helt annat slag. Vänsterpartiets kommunikationschef Åsa Mattsson presenterade den prisbelönta skådespelaren Ann Petrén, känd från filmer som "Masjävlar" och "Om jag vänder mig om". Mattsson berättade för den fullsatta kongresssalen att det var en text av den framlidna författaren Kerstin Thorvall som skulle framföras.

- Det här skrevs för 20 år sedan, men är lika aktuellt i dag, sade Mattsson.

Ann Petrén kom sedan ut på scenen, utklädd till Kerstin Thorvall, och framförde en skildring av ett samhälle - som alltså enligt presentationen är synonymt med dagens samhälle.

Detta är vad Ann Petrén sade på scenen, med Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt på främsta raden:

"Nazismen kunde inte göra det bättre. Onödiga, dyrbara, icke lönsamma vill vi bli av med. Gaskamrar skulle se illa ut. Vi arbetar mera finstilt. Med grov vanvård och försummelse tar det längre tid. Men målet står klart. Se till att så många som möjligt dör så fort som möjligt. Ett modernt dynamiskt samhälle har inte råd med så många tärande onödiga människor."

När Ann Petrén nämner nazismen skrattar flera vänsterpartister i lokalen.

Den kontroversiella kritiken mot ett kallt och cyniskt samhälle riktades från början mot Socialdemokraterna, vilket står bara några rader tidigare i Kerstin Thorvalls bok "Provokationer, passioner, personer och en eller annan hyacint", som texten är hämtad ur. Men när Vänsterpartiet låter Ann Petrén framföra texten som en kritik mot dagens Sverige under regeringen Reinfeldt väljer man bort den delen där Socialdemokraterna nämns och börjar senare i texten.

Sjöstedt backar

När Expressen konfronterar Jonas Sjöstedt med jämförelsen mellan Förintelsen och Reinfeldts Sverige backar han direkt och kallar texten för "olämplig".

- Jag måste säga att jag hajade till när texten lästes upp. Jag tycker inte att det är en bra jämförelse. Förintelsen och nazismen har en särställning som man aldrig ska relativisera, säger V-ledaren.

Han berättar att han inte visste vad som skulle sägas på scenen.

- Jag hade inte granskat texten på förhand. Det där kändes inget bra. Det finns vissa saker som jag själv aldrig kan skämta om och det här är en av dem, säger Jonas Sjöstedt.

Ann Petrén tycker att det intressanta i sammanhanget inte är de drastiska formuleringarna, utan det Vänsterpartiet ville peka på, hur det ser ut i dagens Sverige.

- Det är ju Kerstin Thorvalls drastiska sätt, hennes ohyggligt starka jämförelse. Det är ju inte att någon i Vänsterpartiet tycker att det finns metoder som påminner om det. Det man borde bli mer upprörd över är hur det helt enkelt ser ut i dag, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag