Navid Modiris brev har berört tusentals. "Jag gör det för oss båda. Jag tänker göra det för min egen skull. Kalla mig feminist och börja agera som en man med ryggrad", skriver han i brevet. Foto: Anders Ylander/TTNavid Modiris brev har berört tusentals. "Jag gör det för oss båda. Jag tänker göra det för min egen skull. Kalla mig feminist och börja agera som en man med ryggrad", skriver han i brevet. Foto: Anders Ylander/TT
Navid Modiris brev har berört tusentals. "Jag gör det för oss båda. Jag tänker göra det för min egen skull. Kalla mig feminist och börja agera som en man med ryggrad", skriver han i brevet. Foto: Anders Ylander/TT
Inledning på Navid Modiris öppna brev. Foto: Faksimil FacebookInledning på Navid Modiris öppna brev. Foto: Faksimil Facebook
Inledning på Navid Modiris öppna brev. Foto: Faksimil Facebook

Navids brev till dottern har berört tusentals

Publicerad

Artisten Navid Modiri sätter ner foten.

Med ett öppet brev – riktat till hans snart femåriga dotter – har han fått tusentals läsare att beröras på Facebook.

"Du är och kommer alltid vara den vackraste människan jag känt. Inifrån och ut", skriver Modiri med anledning av den utseendehets som kryper neråt i åldrarna.

"Det är en månad innan ditt femårskalas och du vill att jag ska hålla en handduk runt dig medan du byter om från baddräkt till klänning. Jag frågar varför och du förklarar att du inte vill att de andra barnen ska säga att din rumpa är ful."

Så inleder artisten, kommunikatören och programledaren Navid Modiri ett öppet brev – riktat till sin snart femåriga dotter.

Detta efter en upplevelse som fick honom att tänka till.

"Du fick alltså fyra år som barn innan du började tänka på hur du ska behöva se ut för att omgivningen ska gilla dig", fortsätter han i brevet.

Insåg sin egen roll

Det känslosamma brevet har i skrivande stund delats av över 7 000 personer – och gillats av hela 20 000 personer – på Facebook.

Inledningen på Navid Modiris öppna brev.Foto: Faksimil Facebook
Vidare förklarar Modiri att det, delvis, är hans fel att det ser ut som det gör i samhället.

"Det är inte dina fyraåriga kompisars fel. Det är mitt. Medan du leker på lekplatsen börjar jag fundera på porr, Instagram, H&Ms underklädesreklam. Jag tänker på manlig jargong, blickar och fyllesnack", skriver han, och fortsätter:

"Det var först nu myntet föll ner".

"Fuck vad alla säger"

Navid Modiri avslutar sitt öppna brev med ett löfte.

Och en kärleksförklaring.

"Jag gör det för oss båda. Jag tänker göra det för min egen skull. Kalla mig feminist och börja agera som en man med ryggrad. Det är en månad och femton år kvar tills din tjugoårsdag och jag vill kunna stå rakryggad och se dig i ögonen då och säga: Fuck patriarkatet. Fuck strukturer. Fuck vad alla andra säger om din rumpa. Du är och kommer alltid vara den vackraste människan jag känt. Inifrån och ut."

Expressen har sökt Navid Modiri för en kommentar men han hälsar via sin presskontakt att han inte har mer att tillägga.

 

Läs Navid Modiris brev i sin helhet nedan:

 

"Det är en månad innan ditt femårskalas och du vill att jag ska hålla en handduk runt dig medan du byter om från baddräkt till klänning. Jag frågar varför och du förklarar att du inte vill att de andra barnen ska säga att din rumpa är ful. Mina ögon bränner och mina käkar spänns. Jag hade blivit Hulken och kastat varenda skitunge i havet om det hade hjälpt. Men jag vet att det inte hjälper. Det är inte skitungarnas fel. De gör vad vi gör. Det är inte de fyraåriga pojkarna och flickornas fel. Det är vårt. Föräldrarna. Det är en månad kvar innan ditt femårskalas och du gömmer dig bakom handduken för att ingen ska säga något om din rumpa. Du vill
inte att de ska tycka att den är ful.


Du fick alltså fyra år som barn innan du började tänka på hur du ska behöva se ut för att omgivningen ska gilla dig. Och det är inte dina fyraåriga kompisars fel. Det är mitt. Medan du leker på lekplatsen börjar jag fundera på porr, Instagram, H&Ms underklädesreklam. Jag tänker på manlig jargong, blickar och fyllesnack. Gudrun Schyman har försökt. FI! har försökt. Flera av mina kvinnliga och manliga vänner har försökt men jag har vägrat kalla mig feminist. Jag tyckte inte det behövdes. Det räcker väl att jag säger att jag är för jämställdhet? Väl?


Det var först nu myntet föll ner. Jag tänker inte låta dig växa upp i en värld där du ska reduceras till de blickar som riktas mot dig. Fyraåringar eller fyrtioåringar. Om det gäller dig eller nån annans dotter, syster, vän. Det är en månad kvar till ditt femårskalas och jag gör inte det här bara för din skull. Jag gör det för oss båda.


Jag tänker göra det för min egen skull. Kalla mig feminist och börja agera som en man med ryggrad. Det är en månad och femton år kvar tills din tjugoårsdag och jag vill kunna stå rakryggad och se dig i ögonen då och säga: Fuck patriarkatet. Fuck strukturer. Fuck vad alla andra säger om din rumpa. Du är och kommer alltid vara den vackraste människan jag känt. Inifrån och ut."

 

Missa inga nyheter – ladda ner Expressen till din Iphone eller Android.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag