Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Navids brev till dottern har berört tusentals

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Navid Modiris brev har berört tusentals. "Jag gör det för oss båda. Jag tänker göra det för min egen skull. Kalla mig feminist och börja agera som en man med ryggrad", skriver han i brevet.
Foto: Anders Ylander/TT
Inledning på Navid Modiris öppna brev.
Foto: Faksimil Facebook

Artisten Navid Modiri sätter ner foten.

Med ett öppet brev – riktat till hans snart femåriga dotter – har han fått tusentals läsare att beröras på Facebook.

"Du är och kommer alltid vara den vackraste människan jag känt. Inifrån och ut", skriver Modiri med anledning av den utseendehets som kryper neråt i åldrarna.

"Det är en månad innan ditt femårskalas och du vill att jag ska hålla en handduk runt dig medan du byter om från baddräkt till klänning. Jag frågar varför och du förklarar att du inte vill att de andra barnen ska säga att din rumpa är ful."

Så inleder artisten, kommunikatören och programledaren Navid Modiri ett öppet brev – riktat till sin snart femåriga dotter.

Detta efter en upplevelse som fick honom att tänka till.

"Du fick alltså fyra år som barn innan du började tänka på hur du ska behöva se ut för att omgivningen ska gilla dig", fortsätter han i brevet.

Insåg sin egen roll

Det känslosamma brevet har i skrivande stund delats av över 7 000 personer – och gillats av hela 20 000 personer – på Facebook.


Inledningen på Navid Modiris öppna brev.
Foto: Foto: Faksimil Facebook

Vidare förklarar Modiri att det, delvis, är hans fel att det ser ut som det gör i samhället.

"Det är inte dina fyraåriga kompisars fel. Det är mitt. Medan du leker på lekplatsen börjar jag fundera på porr, Instagram, H&Ms underklädesreklam. Jag tänker på manlig jargong, blickar och fyllesnack", skriver han, och fortsätter:

"Det var först nu myntet föll ner".

"Fuck vad alla säger"

Navid Modiri avslutar sitt öppna brev med ett löfte.

Och en kärleksförklaring.

"Jag gör det för oss båda. Jag tänker göra det för min egen skull. Kalla mig feminist och börja agera som en man med ryggrad. Det är en månad och femton år kvar tills din tjugoårsdag och jag vill kunna stå rakryggad och se dig i ögonen då och säga: Fuck patriarkatet. Fuck strukturer. Fuck vad alla andra säger om din rumpa. Du är och kommer alltid vara den vackraste människan jag känt. Inifrån och ut."

Expressen har sökt Navid Modiri för en kommentar men han hälsar via sin presskontakt att han inte har mer att tillägga.


Läs Navid Modiris brev i sin helhet nedan:


"Det är en månad innan ditt femårskalas och du vill att jag ska hålla en handduk runt dig medan du byter om från baddräkt till klänning. Jag frågar varför och du förklarar att du inte vill att de andra barnen ska säga att din rumpa är ful. Mina ögon bränner och mina käkar spänns. Jag hade blivit Hulken och kastat varenda skitunge i havet om det hade hjälpt. Men jag vet att det inte hjälper. Det är inte skitungarnas fel. De gör vad vi gör. Det är inte de fyraåriga pojkarna och flickornas fel. Det är vårt. Föräldrarna. Det är en månad kvar innan ditt femårskalas och du gömmer dig bakom handduken för att ingen ska säga något om din rumpa. Du vill
inte att de ska tycka att den är ful.


Du fick alltså fyra år som barn innan du började tänka på hur du ska behöva se ut för att omgivningen ska gilla dig. Och det är inte dina fyraåriga kompisars fel. Det är mitt. Medan du leker på lekplatsen börjar jag fundera på porr, Instagram, H&Ms underklädesreklam. Jag tänker på manlig jargong, blickar och fyllesnack. Gudrun Schyman har försökt. FI! har försökt. Flera av mina kvinnliga och manliga vänner har försökt men jag har vägrat kalla mig feminist. Jag tyckte inte det behövdes. Det räcker väl att jag säger att jag är för jämställdhet? Väl?


Det var först nu myntet föll ner. Jag tänker inte låta dig växa upp i en värld där du ska reduceras till de blickar som riktas mot dig. Fyraåringar eller fyrtioåringar. Om det gäller dig eller nån annans dotter, syster, vän. Det är en månad kvar till ditt femårskalas och jag gör inte det här bara för din skull. Jag gör det för oss båda.


Jag tänker göra det för min egen skull. Kalla mig feminist och börja agera som en man med ryggrad. Det är en månad och femton år kvar tills din tjugoårsdag och jag vill kunna stå rakryggad och se dig i ögonen då och säga: Fuck patriarkatet. Fuck strukturer. Fuck vad alla andra säger om din rumpa. Du är och kommer alltid vara den vackraste människan jag känt. Inifrån och ut."


Missa inga nyheter – ladda ner Expressen till din Iphone eller Android.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.