Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

23-åring greps för attacken – har släppts

<p>Navid B, 23, greps misstänkt för att ha kört lastbilen som dödade 12 personer i Berlin, men släpptes senare.<br></p>
Foto: Markus Schreiber / AP/ TT
Den polska medborgaren Lukasz Urban, vars lastbil kapades och användes för attacken, uppges ha kämpat för att stoppa gärningsmannen in i det sista – det visar en obduktionsrapport, enligt Bild.
Foto: Str / AP TT NYHETSBYRÅN
Terrororganisationen IS har tagit på sig dådet i Berlin.
Foto: Sean Gallup / GETTY IMAGES
IS har enligt AFP släppt en video på en man de påstår är gärningsmannen. Filmen ska ha spelats in före attentatet.
Foto: Dpa / Ibl Bildbyrå / IBL BILDBYRÅ/IBL IBL

23-årige Naved B greps som misstänkt för att ha kört lastbilen som dödade minst tolv personer på en julmarknad i Berlin.

Men polisen hade fel man – på tisdagskvällen släpptes 23-åringen fri.

Nu har terrororganisationen IS tagit på sig dådet.

Den polska medborgaren Lukasz Urban vars lastbil kapades och användes för attacken uppges ha kämpat för att stoppa gärningsmannen in i det sista – det visar en obduktionsrapport, enligt Bild.

När lastbilen hade kört rakt in i folkmassan, och pressat på i 50 meter på en julmarknad i Berlin flydde den misstänkte gärningsmannen från platsen till fots. Den kvaddade lastbilen, med julpynt fast i den krossade rutan, lämnades tillsammans med de tolv dödsoffren, och nära 50 skadade.

Ett vittne till attacken tog upp jakten och ringde samtidigt polisen, rapporterar tyska Die Welt.

När vittnet såg den misstänkta gärningsmannen fly sprang han efter, men på säkert avstånd, enligt tidningen. Med hjälp av telefonen kunde han guida polisen till den misstänkte.

Jagades ifatt av vittnet

Efter två kilometers jakt stoppade polispatruller den utpekade, och grep honom.

– Med hjälp av det här vittnet kunde vi ta den misstänkte, säger polistalespersonen Winfrid Wenzel till Die Welt.

Wenzel fortsätter:

– Det här civilkuraget ger oss mod.

Den gripne utpekades sedan som Naved B, 23, och kom till Tyskland som flykting i vintras. Han uppges ha anlänt till landet i december i fjol, och till Berlin i februari.

IS tar på sig dådet i Berlin

På tisdagskvällen rapporterar flera medier, däribland Reuters och The Independent, att IS tar på sig terrorattacken i Berlin.

Det är genom sin propagandabyrå Amaq som terrororganisationen ska ha meddelat att gärningsmannen är en "soldat för islamska staten".

Brittiska The Independent skriver att frasen liknar den som IS kommunicerat vid tidigare attentat, bland annat mot nattklubben i Orlando och tågstationen i Wurzburg, där det mesta tytt på att det är en gärningsman som agerat på egen hand.

IS har enligt AFP släppt en video på en man de påstår är gärningsmannen. Filmen ska ha spelats in före attentatet, och visar hur en person berättar att han ska utföra en operation i Berlin och att han är en "soldat för kalifatet".

23-åringen frisläppt

Här förs den gripne bort.
Foto: AP/ TT

Han var sen tidigare känd av polis, men då för mindre allvarliga brott.

Men på tisdagskvällen rapporterar AFP att den 23-årige mannen är släppt. Nyhetsbyrån hänvisar till tyska åklagare, som menar att bevisen mot honom är otillräckliga.

Enligt uppgifter till Newsweek ska polisen inte ha hittat något blod på mannen, men personen som körde lastbilen antas ha huggit ihjäl den polske lastbilschauffören Lukasz Urban som hittades i förarhytten efter dådet.

Lastbilschauffören har identifierats som Lukasz Urban, 37-årig far och make som stannade sin lastbil i Berlin för att lasta av gods. Då ska lastbilen ha blivit kapad av gärningsmannen – som senare körde in på torget i Berlin.

Den polska medborgaren, vars lastbil kapades och användes för attacken, uppges ha kämpat för att stoppa gärningsmannen in i det sista – det visar en obduktionsrapport, enligt Bild.

Nu uppger Bild att Lukasz Urban ska ha varit levande under själva attacken. Det här ska obduktionsrapporten kunna visa.

Chauffören ska ha försökt ta ratten av gärningsmannen under attacken, men knivskars då flera gånger. När bilen till sist kraschade så ska terroristen ha skjutit Lukasz och sprungit i väg.

– Det måste ha varit en kamp, säger en utredare till Bild.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.