Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stor razzia – Navalnyjs talesperson gripen

Maria Georgieva rapporterar från Moskva.
Aleksej Navalnyj och Kira Jarmysj.
Foto: Pavel Golovkin / TT NYHETSBYRÅN
Julia Navalnyj och Kira Jarmysj.
Foto: TASS / TT NYHETSBYRÅN
Aleksej Navalnyj.
Foto: YURI KOCHETKOV / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

MOSKVA/STOCKHOLM.

Landsomfattande demonstrationer för den fängslade oppositionsledaren Alksej Navalnyj hålls i Ryssland.

Samtidigt har flera hundra demonstranter gripits – bland dem personer i Navalnyjs närmaste krets.

– Det här syftar till att avskräcka fler från att ansluta sig till demonstrationerna, säger Maria Georgieva, Expressens utsända, i Expressen TV.

Under onsdagseftermiddagen hade protesterna börjat i flera av Rysslands östliga regioner, bland annat Vladivostok. Det rapporteras om flera ingripanden mot demonstranterna.

Demonstranterna uttrycker sitt stöd för den fängslade oppositionsledaren Aleksej Navalnyj, som de menar inte fått rätt vård i fängelset.

I Moskva samlades demonstranter på kvällen. Vid 18-tiden svensk tid drog det i gång riktigt.

Den ryska staten hade redan frihetsberövat ett par av Navalnyjs närmsta allierade där under dagen. Dels hans presstalesperson, Kira Jarmysj, som greps utanför sitt hem, samt Lubov Subol, jurist för hans organisation.

Och på kvällen greps flera hundra. Reuters rapporterar att polisen genomfört razzior och massgripanden – närmare 300 personer uppges ha frihetsberövats.

– Det här syftar till att avskräcka fler från att ansluta sig till demonstrationerna, säger Maria Georgieva, Expressens utsända på plats.

Oppositionens viktigaste protest

Det är oklart hur många som kommer delta i protesterna, eftersom det är en snabbt sammansatt demonstration.

– Det är ett väldigt spänt läge, mer än protesterna. Det handlar om att vara oppositionell och att uppleva sig tystade, säger Maria Georgieva.

– Navalnyjs närmaste medarbetare säger att det här är den viktigaste protesten som oppositionen har framför sig. Det är bara spillror kvar av dem och de väntas klassas som extremister efter det här.

Katt- och råttalek med polisen

Demonstrationerna har utdömts som olagliga av ryska staten. Meddelanden om var demonstrationer ska hållas sprids i krypterade kommunikationsappar som Telegram.

Vid tidigare demonstrationer har tid och plats bytts väldigt nära inpå starten.

– Det är som en katt och råtta lek, mellan polis och demonstranter. Jag vet ärligt talat inte om det kommer vara på den platsen som är utannonserad eller om de byter i sista stund, säger Maria Georgieva.

Maria Georgieva rapporterar från Moskva.
Bo Petersson är professor i statsvetenskap och en del av plattformen ”Russia and the Caucasus Regional Research” (RUCARR) vid Malmö universitet. I helgen medverkade han i Expressen TV om uppgifterna kring Navalnyjs hälsotillstånd.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.