Navalnyjs pressekreterare har lämnat Ryssland

Den fängslade ryska oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj. Bilden är tagen under vårens rättegång.
Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / AP TT NYHETSBYRÅN
Navalnyjs presstalesperson Kira Jarmysj uppges ha lämnat ryssland.
Foto: ALEXANDER MIRIDONOV / KOMMERSANT PHOTO / POLARIS POLARIS IMAGES

Kira Jarmysj, presstalesperson åt den fängslade oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj, har lämnat Ryssland.

Enligt nyhetsbyrån Interfax har hon åkt till Finland.

Tidigare i augusti införde en rysk domstol ett rörelseförbud för Kira Jarmysj för att hon brutit mot covidregler när hon deltog i en demonstration i vintras.

Hon fick bland annat inte gå ut på kvällen och delta i demonstrationer. Enligt Jarmysj själv var domen politiskt motiverad, skriver Reuters.

Men nu har hon lämnat Ryssland. Enligt två källor till nyhetsbyrån Interfax befinner sig Jarmysj i Finland, men det vill hon själv inte bekräfta, skriver Reuters. 

Advokaten har lämnat

Kira Jarmysj har länge varit talesperson åt Putinkritikern Aleksej Navalnyj, som sitter i fängelse för att ha brutit mot ett reseförbud, när han fick vård för en förgiftning i Tyskland.

Även Navalnyjs advokat Ljubov Sobol uppges ha lämnat Ryssland tidigare i somras. Tidigare i år klassades Aleksej Navalnyjs organisation som en extremistorganisation, och medlemskap eller stöd för den kriminaliserades.

Avtjänar fängelsestraff

Många experter bedömer lagen som ett sätt för Putin att tysta oppositionen inför parlamentsvalet i höst.

– Lagen är en del av en större kampanj mot personer som är emot regeringen, sa Tatjana Stanovaja, politisk analytiker vid tankesmedjan Carnegie Moscow Center, till CNN tidigare i somras.

Aleksej Navalnyj själv kan få ett längre fängelsestraff på grund av att hans organisation extremiststämplats. Detta anser oppositionspolitikern vara bisarrt, eftersom det skulle utgöra en retroaktiv bestraffning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.