Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Navalnyjs krav till Ryssland: Lämna tillbaka kläderna

Stefan Löfven: "Fördömer mordförsöket på Aleksej Navalnyj"
Bild från Aleksej Navalnyjs Instagramkonto.Foto: ALEXEI NAVALNY HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Vladimir Putin.Foto: TASS / MIKHAIL KLIMENTYEV/TASS/SIPA USA SIPA USA

Den ryska regimkritikern Aleksej Navalnyj vill att Ryssland lämnar tillbaka de kläder han bar under den flygning där han insjuknade efter en misstänkt förgiftning, enligt Reuters.

Hans förhoppning är att kläderna ska kunna användas som bevis.

”Jag kräver att mina kläder försiktigt packas i en plastpåse och återlämnas till mig”, skriver Navalnyj på sin hemsida enligt nyhetsbyrån.

Det var för drygt en månad sedan som Aleksej Navalnyj plötsligt insjuknade under en flygresa från Tomsk till Moskva. Enligt analyser från svenska, tyska och franska laboratorier hade han förgiftats av nervgiftet novitjok.

Exakt hur förgiftningen gick till är fortfarande oklart och nu hoppas Navalnyj att kläderna ska ge svar på hur han fick giftet i kroppen.

”Innan de tillät mig att föras till Tyskland tog de av mig alla kläder och skickade i väg mig helt naken”, skriver Navalnyj och fortsätter:

”Med tanke på att novitjok hittades på min kropp, och att infektion via kontakt är mycket sannolik, är mina kläder ett mycket viktigt bevis”.

Ryssland efterfrågar bevis

Rysk polis har ännu inte startat upp en formell brottsutredning, då de vill se fler bevis på att en förgiftning ägt rum. Men de efterfrågat alla medicinska prover som tagits på Navalnyj i Tyskland.

Enligt Ivan Zhdanov, en av Navalnyjs anställda, har dock rysk transportpolis kallat flera ur Navalnyjs stab till förhör. Han uppger dock att de inte kommer att dyka upp då polisen har överskridit tidsfristen på de 30 dagar som gäller för att inleda en formell polisutredning.

”De 30 dagarna användes för att gömma undan viktiga bevis”, uppger Navalny, enligt Reuters.

Navalnyjs medarbetare: Staten bakom förgiftningen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.