Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Navalnyj utreds för fler brott – hotas av fängelse

Detta har hänt kring förgiftningen.
Den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj.
Foto: SERGEI ILNITSKY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Ryssland har sedan tidigare utrett Navalnyj för brott.
Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / AP TT NYHETSBYRÅN
Vladimir Putin.
Foto: ALEXEI NIKOLSKY / AP TT NYHETSBYRÅN

Den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj skaffade själv information om att säkerhetstjänsten la ett nervgift i hans kalsonger.

Ryssland har sedan tidigare utrett honom för brott.

Nu hotas han med fängelse efter nya anklagelser.

Aleksej Navalnyj förgiftades i augusti i år och befinner sig fortfarande i Berlin.

Tidigare under hösten avslöjade CNN och Bellingcat att en rysk ”giftpatrull” skuggat oppositionsledaren under en längre tid.

Efteråt ringde Navalnyj själv upp en av de misstänkta, och utgav sig för att arbeta vid Rysslands säkerhetsråd. En av agenterna berättade då i detalj hur mordförsöket gick till och att det dödliga nervgiftet Novitjok placerades Navalnyjs kalsonger.

Ryssland började då utreda Aleksej Navalnyj för brott.

Nu har man inlett en ny utredning om Navalnyj, om grovt bedrägeri, rapporterar The Guardian. Enligt Ryssland handlar det om privata donationer som Navalnyj ska ha gjort till egna organisationer.

Själv övertygad om fängsle

Den nya åtgärden kan ses som att man inte vill att han ska återvända till landet.

Navalnyj skriver själv på Twitter att han varit övertygad om att man skulle försöka fängsla honom om han inte dog vid förgiftningen.

För sex år sedan dömdes Navalnyj till villkorlig dom efter en rättegång som underkänts av Europadomstolen, och straffet kan nu också omvandlas till en verklig dom, rapporterar Ekot. 

Han har själv sagt att han vill återvända till Ryssland och fortsätta arbeta politiskt.

Efteråt händelsen har Ryssland infört sanktioner mot flera EU-medborgare, efter att EU riktat sanktioner mot ryska medborgare som tros ha koppling till händelsen.

Se mer:

Under ett 45 minuter långt telefonsamtal med den ryska agenten Kudryatsev fick Alexey Navalny reda på hur det gick till när han förgiftades - och varför de placerade gifter i hans kalsonger.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.