Navalnyj testad för covid: Feber, hosta, viktnedgång

Den beryktade fängelsekolonin IK-2 öster om Moskva.
Foto: SERGEI ILNITSKY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Aleksej Navalnyj är enligt hans advokat allvarligt sjuk och ska ha testats för covid-19.
Foto: TASS / BABUSHKINSKY COURT/TASS/SIPA USA SIPA USA
Här griper polis Aleksej Navalnyjs läkare Anastasia Vasilyeva under ett tumult utanför fängelsekolonin.
Foto: PAVEL GOLOVKIN / AP TT NYHETSBYRÅN

Ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj, 44, har 38 graders feber, hostar kraftigt och har testats för covid-19, rapporterar The Guardian

På fängelsets vårdavdelning där Navalnyj befinner sig har flera intagna behandlats för tuberkulos. 

Under tisdagen greps Aleksej Navalnyjs läkare, Anastasia Vasilyeva, under tumult utanför anstalten. 

– Den här mannen är allvarligt sjuk. Det är total skandal att fängelset drivit honom till det här tillståndet, sa Navalnyjs advokat Olga Mikhailova till en radiostation i Moskva. 

Anastasia Vasilyeva, fackföreningsordförande och Aleksej Navalnyjs läkare, greps under tisdagen av polis utanför den beryktade fängelsekolonin IK-2, där Navalnyj avtjänar sitt straff.  

– Titta, det är nästan skrattretande varför grips jag, rapporterar Sveriges Radio Ekot att läkaren sa när poliserna greppade tag i henne. 

Även en CNN-journalist som rapporterade från platsen ska ha blivit gripen. 

Under måndagen blev det känt att ryske oppositionspolitikern och regimkritikern Aleksej Navalnyj, som avtjänar 2,5 års fängelse för förskingring, har flyttats till en vårdavdelning efter att ha visat misstänkta luftvägssymtom.  

Troligtvis rör det sig om en vårdavdelning som är belägen i IK-2 öster om Moskva, rapporterar The Guardian. 

Navalnyjs mörka humor mitt i sjukdomen

Under måndagen släppte Navalnyj ett uttalande där han berättade att tre medfångar på hans avdelning fått föras till sjukhus med tuberkulos. Med sin kända galghumor menade Navalnyj att om han smittas av tuberkulos så kan det distrahera honom från smärtan i ryggen och känslobortfallet i fötterna. Bara timmar efter att Navalnyj släppte uttalandet rapporterade den Kreml-trogna nyhetstidningen Izvestia att regimkritikern hade förts till en vårdavdelning. 

Där ska han ha testats för covid-19. 

– Han har förlorat mycket vikt, plus att han har en kraftig hosta och en temperatur på 38,1 grader. Den här mannen är allvarligt sjuk. Det är total skandal att fängelset drivit honom till det här tillståndet, sa Navalnyjs advokat Olga Mikhailova till radiostation ”Echo of Moscow” under tisdagen. 

Aleksej Navalnyj nekades vård – påbörjade hungerstrejk

Mikhailova berättade att en person från Navalnyjs juridiska team besökt honom i fängelset. Viktnedgången kan ha att göra med att Navalnyj under förra veckan inledde en hungerstrejk eftersom han inte fick vård för sina besvär i ryggen och fötterna, som gav honom problem att gå. 

Under förra året överlevde Aleksej Navalnyj en nervgiftattack i Sibirien. Den granskande sajten Bellingcat lyckades tillsammans med BBC spåra förgiftningen till namngivna agenter i ryska säkerhetstjänsten FSB. Navalnyj ringde upp en av de utpekade agenterna, och lyckades genom att utge sig för att tillhöra säkerhetstjänsten få denna att medge förgiftningen. 

Efter att Navalnyj vårdats på ett tyskt sjukhus återvände han i januari till Ryssland och greps direkt efter landning på en flygplats i Moskva. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.