Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Navalnyj har gått ner 15 kilo – kan tvångsmatas

Julia Navalnaja.
Foto: EMIN DZHAFAROV / KOMMERSANT PHOTO / POLARIS POLARIS IMAGES

Den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj har gått ner 15 kilo efter att han börjat hungerstrejka i fängelset.

Vakterna ska nu hota att börja tvångsmata honom.

”Jag oroar mig för honom ännu mer”, skriver hans fru Navalnaja på Instagram efter att ha besökt honom.

Sedan i slutet av mars hungerstrejkar Aleksej Navalnyj i sin fångenskap i Ryssland. Rapporter har kommit om att han mår fysiskt dåligt och hans jurister har klagat på att han fått bristfällig vård.

Nu verkar hungerstrejken ha satt sin prägel. Enligt Reuters har den 44-årige politikern gått ner 15 kilo.

Kan tvångsmatas

Han förflyttades tidigare i april till ett fängelsesjukhus. Personalen överväger nu att ta till åtgärder.

”På grund av allvarlighetsgraden av hungerstrejken, hotar fängelsevakter att tvångsmata honom”, skriver Navalnyjs team på Twitter.

Ryska myndigheter har inte kommenterat påståendet, skriver Reuters. Hans fru Julia Navalnaja har besökt honom i fängelset.

”Efter att ha besökt honom där så oroar jag mig ännu mer. Men han är helt enkelt den bästa. Allt kommer att bli bra”, skriver hon på Instagram.

Navalnyj dömdes till tre och ett halvt års fängelse i februari, för att ha brutit mot sin villkorliga frigivning när han fick vård för för en förgivning i Tyskland. Han och flera organisationer anklagar ryska agenter för att ha utfört giftattacken.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.