Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Navalnyj förgiftades på sitt hotellrum – inte på flygplatsen

Så här sammanfattade Expressen TV utvecklingen den 7 september.
Här visar teamet upp de misstänkta giftflaskorna på hotellrummet.
Foto: Skärmdump / Instagram
Här visar teamet upp de misstänkta giftflaskorna på hotellrummet.
Foto: Skärmdump / Instagram
Oppositionsledaren Aleksej Navalnyj förgiftades med nervgiftet novitjok.
Foto: SERGEI ILNITSKY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Navalnyj vaknade nyligen upp ur koma på sjukhus i Tyskland.
Foto: INSTAGRAM VIA STELLA PICTURES / STELLA PICTURES INSTAGRAM
Tidigare trodde man att Navalnyj förgiftades när han drack te på flygplatsen.
Foto: Djpavlin / Instagram

Aleksej Navalnyj förgiftades på sitt hotellrum – inte på flygplatsen. 

Det påstår nu hans team på Instagram, enligt Reuters.  

Den 20 augusti i år fick ett plan nödlanda efter att oppositionsledaren Aleksej Navalnyj hastigt kollapsat. Tidigare har man misstänkt att Navalmyj förgiftats innan han klev på flygplanet mellan sibiriska Omsk och Moskva. 

När nyheten kom spreds en bild på honom från flygplatsen där han drack en kopp te. Ett möjligt utfall var då att drycken hade spetsats med nervgiftet novitjok. 

Men nu har nya uppgifter framkommit. 

Hittade flaskor på hotellrummet 

På Instagram skriver teamet att man direkt efter händelsen börjat samla bevis för att klarlägga vad som hade hänt. Man förstod snabbt att han inte var ”överhettad” eller hade vattenbrist, skriver de i inlägget. 

På hotellrummet i Tomsk, som regimkritikern bodde på samma dag som han hamnade i koma, påstås man ha hittat en viktig pusselbit: Vattenflaskor med gift i. 

Klockan 20.00 på torsdagen kommer teamet att publicera en film på Youtube där man avslöjar vad som hände den 20 augusti.

Låg i koma under flera veckor

I veckan har Navalnyj lagt ut en bild på Instagram, där han uttalar sig för första gången sedan förgiftningen. 

”Jag kan fortfarande nästan inte göra någonting, men i går kunde jag andas själv hela dagen. Helt själv. Inte någon som helst utomstående hjälp, inte ens den enklaste ventil i halsen. Det tyckte jag mycket om”, skriver han bland annat. 

Efter kollapsen vårdades Navalnyj på ett sjukhus i Ryssland, där läkarna påstod att han inte blivit förgiftad. Efter påtryckningar transporterades han till sjukhuset Charité i Berlin, där analyser bekräftat att kollapsen orsakats av nervgiftet Novitjok.

I måndags fördömde Putin det han kallar ”substanslösa påståenden” om att Navalnyj blivit förgiftad med novitjok, rapporterar AFP.

Detta trots att två av varandra oberoende laboratorium – det ena Frankrike och det andra Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, i Sverige – också analyserat testerna och nått samma slutsats.

https://www.instagram.com/p/CFOnffrHZ0d/?igshid=fxtho4se4fzw?hidecaption=true

Texten uppdateras.

Stefan Löfven fördömde mordförsöket på Aleksej Navalnyj under en presskonferens med Tysklands förbundskansler Angela Merkel den 3 september.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.