Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Navalnyj förd till fängelse där visselblåsare mördats

Han kysser sin fru farväl – sen förs han bort
Regimkritikern Aleksej Navalnyj återvände till Ryssland under söndagen och greps med en gång.
Foto: GLEB SCHELKUNOV / KOMMERSANT PHOTO / POLARIS POLARIS IMAGES
Bild från söndagens gripande av Aleksej Navalnyj.
Foto: SERGEI ILNITSKY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Den ryska regimkritikern Aleksej Navalnyj är tillbaka i Ryssland.

Direkt efter att han landat i Moskva på söndagen greps han av rysk polis.

Nu sitter han fängslad i samma Moskva-fängelse där visselblåsaren Sergej Magnitskij mördades 2009.

I augusti förra året förgiftades Aleksej Navalnyj, 44, av det sovjetiska nervgiftet novitjok och insjuknade plötsligt under en flygresa. Han hamnade i koma och fördes till Tyskland för vård.

Knappt en månad senare skrevs han ut från sjukhuset. Sen dess har han rehabiliterats i Tyskland. Men nu har han återvänt till Ryssland – där han greps direkt efter ankomst.

 – Det här är den bästa dagen på de senaste fem månaderna. Jag är inte rädd. Jag vet att jag har rätt, anklagelserna mot mig är fabricerade, sa han till journalisterna vid terminalen.

Innan han fördes bort av rysk polis hann han kyssa sin hustru farväl.

Den brittiska finansmannen och kända Rysslandskritikern Bill Browder skriver på Twitter att Navalnyj förts till fängelset Matrosskaya Tishina i Moskva. Samma fängelse där den ryska visselblåsaren Sergej Magnitskij mördades 2009, efter att han slagit larm om korruption inom den ryska staten.

”Putins värsta mardröm”

Navalnyj är misstänkt för grovt bedrägeri i Ryssland och enligt landets myndigheter har han även brutit mot villkoren till sin villkorliga frigivning.

I en Youtube-video som postats på Navalnyjs konto uppmanar han Rysslands befolkning att protestera den 23 januari som svar på gripandet, rapporterar RTE.

”Det här är Putins värsta mardröm som förverkligas”, skriver Bill Browder på Twitter.

https://twitter.com/Billbrowder/status/1351231273814077442?s=20
Här boardar Aleksej Navalnyj planet till Ryssland

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.