Navalnyj har landat i Moskva – greps av polis på flygplatsen

Aktivisten riskerar att bli gripen i landet.
Navalnyj ombord flyget.
Navalnyj ombord flyget.
Aleksej Navalnyj.
Foto: PAVEL GOLOVKIN / AP TT NYHETSBYRÅN
Vid ankomsthallen har polisen satt upp en hög skärm som stoppar insyn.
Foto: TASS / SERGEI BOBYLEV/TASS/SIPA USA SIPA USA
Polisnärvaron är stor på Vnukovo-flygplatsen.
Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / AP TT NYHETSBYRÅN
Navalnyj hinner kyssa sin fru innan han förs bort av polisen.
1 / 7

Aleksej Navalnyj är tillbaka i Ryssland efter att ha hämtat sig från förgiftningen.

– Jag är inte rädd. Jag vet att jag har rätt, anklagelserna mot mig är fabricerade, säger Navalnyj, kort efter att han kommit in i på flygplatsen.

I passkontrollen blev Alexej Navalnyj stoppad av polisen och gripen – han hann kyssa hustrun och säga farväl innan han fördes bort.

Nu kräver flera länder att Navalnyj friges omedelbart.  

På måndagsförmiddagen häktades Navalnyj i 30 dagar. 

Aleksej Navalnyj, 44, förgiftades i augusti i fjol med nervgiftet novitjok och insjuknade akut under en flygplansresa i Ryssland. Han hamnade i koma och fördes därefter till Tyskland för vård. Navalnyj skrevs ut från sjukhuset en knapp månad efter attacken. 

Flera medier har kunnat avslöja att en elitgrupp inom den ryska underrättelsetjänsten FSB specialiserad inom nervgifter hade skuggat Navalnyj tiden före attacken. 

Aleksej Navalnyj har själv konfronterat en av agenterna och kunnat visa på hur förgiftningsoperationen mot honom har täta band till Kreml och president Putin. 

Flera personer som samlats på Vnukovo-flygplatsen för att möta Navalnyj har gripits av polisen.
Foto: DMITRY SEREBRYAKOV / AP TT NYHETSBYRÅN
Aleksej Navalnyj och hustrun Julia Navalnaja på planet till Moskva.
Foto: MSTYSLAV CHERNOV / AP TT NYHETSBYRÅN
En person håller upp ett lakan där det står ”Aleksej, lycka till” utanför flygplatsen i Berlin där Navalnyjs flyg avgår ifrån.
Foto: HAYOUNG JEON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Navalnyj tillbaka i Moskva

Kreml har förnekat inblandning i attacken, men EU och Nato har krävt att Ryssland ska gå med på en oberoende internationell utredning av det inträffade. 

Trots mordförsöket meddelade Aleksej Navalnyj i onsdags att han tänker återvända till Ryssland. Den ryske oppositionspolitikern klev ombord planet i Berlin vid 15-tiden svensk tid på söndagen. 

– Tack Tyskland, sa han till pressen inför sin avresa.

Planet var planerat att landa 17.20, svensk tid, på flygplatsen Vnukovo i Moskva. Men kort före landningen ändrades riktningen och planet gick i stället ner på flygplatsen Sjeremetjevo vid klockan 18.10. Den officiella anledningen var att det svåra vintervädret tvingat flygplatsen att stänga landningsbanorna.

När Aleksej Navalnyj lämnat planet och kommit in i terminalen gav han en kort kommentar till de journalister som färdats med honom på planet.

– Det här är den bästa dagen på de senaste fem månaderna. Jag är inte rädd. Jag vet att jag har rätt, anklagelserna mot mig är fabricerade, sa han.

Flera samlades på flygplatsen

Bilder från platsen visade senare hur han tog sig till passkontrollen där han möttes av polisen som grep honom efter att han fått ta ett snabbt farväl till hustrun Julia Navalnaja, och kyssa henne.

– De är så rädda för Aleksej att de lamslog praktiskt taget alla flyg i Moskva i kväll. Det allra viktigaste är det Aleksej sa om att han inte är rädd. Jag är inte heller rädd och jag uppmanar er att inte vara rädda, Julia Navalnaja innan hon lämnade flygplatsen, enligt nyhetssajten Meduza.

Den ryska kriminalvården bekräftar i ett uttalande att han gripits och att han kommer vara häktad fram till kommande domstolsförhandlingar, skriver Meduza. 

Redan innan han flög till Moskva stod det klart att han riskerade att bli gripen när han lämnade planet, enligt Guardian. Detta eftersom ryska myndigheter meddelat att han brutit mot villkoren i sin villkorliga frigivning och utreds för grovt bedrägeri – en anklagelse som uppstått efter giftattacken. 

Häktningsförhandlingen påbörjades 12.30, Moskva-tid, på måndagen och videoklipp på Navalnyj från rättssalen, som är på en polisstation, sprids via hans officiella twitterkonto: 

– Det här förfarandet är helt rättsvidrigt, säger Navalny. 

https://twitter.com/Kira_Yarmysh/status/1351106564011208705

Vid 15-tiden meddelade hans advokater rättens beslut: Aleksej Navalnyj häktas i 30 dygn till den 15 februari.

– Var inte rädda - gå ut på gatorna. Gå inte ut för min skull, gå ut för eran egen, för er skulle, säger Aleksej Navalnyj i filmklipp på sin Youtube-kanal, strax efter att häktningsbeslutet blivit känt.

https://twitter.com/advokatkobzev/status/1351165311542841349

Häktningsförhandlingarna har kantats av märkligheter. På måndagsmorgonen meddelade Aleksej Navalnyjs advokater att de ännu inte fått träffa honom sedan gripandet. Kort därefter fick hans advokat Olga Mikhailova ett samtal om att Navalnyj ska genomgå en häktningsförhandling några minuter senare, rapporterar Meduza. De hade då inte fått någon möjlighet att förbereda hans försvar. 

Inför resan tillbaka till Moskva hade Navalnyj uppmanat sina anhängare att möta honom på flygplatsen. Många personer samlades också, trots att polisen förklarat samlingen som olaglig, rapporterar Guardian.

Innan Navalnyjs plan landat började kravallutrustad polis utrymma Vnukovo-flygplatsen och gripa flera personer. Bland dem finns flera av Navalnyjs medarbetare, enligt Meduza. Även en journalist från tidningen Novaja Gazeta har gripits, enligt tidningen.

Sveriges utrikesminister, Ann Linde, skriver på Twitter att hon är ”djupt oroad” över gripandet.

Djupt oroad över nyheten om att Alexei Navalny har blivit gripen efter att ha återvänt till Moskva. Uppmanar myndigheter i Ryssland att släppa Navalny. En hälsosam och levande opposition ska välkomnas”, skriver hon.

Fördöms av flera länder

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen fördömer gripandet och kräver att giftattacken utreds grundligt av en oberoende utredning. Hon skriver i uttalandet: ”Ryska myndigheter måste omedelbart släppa honom och säkerställa hans säkerhet”

https://twitter.com/vonderleyen/status/1351100101452836868

Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab kallar gripandet för ”motbjudande” och skriver att Ryssland i stället borde ”förklara hur ett kemiskt vapen kom att användas på rysk mark”.

https://twitter.com/DominicRaab/status/1351077741056172039

Även FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter Michele Bachellet kräver en omedelbar frigivning: 

https://twitter.com/UNHumanRights/status/1351125435439001605

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov slår ifrån sig på en presskonferens och hävdar att kritiken bara är ett försök att ”avleda uppmärksamhet från problem i hemlandet”.

Se mer:

Se det förklarande inslaget om Navalnyj från 25 december.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.