"Nätverket kontrolleras av oss"

Publicerad
Nu kommer den världsberömda fildelningssajten The pirate bays motdrag mot Ipred-lagen. Sajten lanserar en tjänst som ska göra det möjligt för fildelare att bryta mot Ipred-lagen riskfritt när den träder i kraft.
- Nätverket kontrolleras av oss, inte av dem, skriver The pirate bay i en kommentar till tjänsten.
På onsdag träder Ipred-lagen i kraft. Den är tänkt att göra det lättare för branschorganisationer och upphovsrättsinnehavare att sätta dit olagliga fildelare.
Den nya lagen gör det möjligt för upphovsrättsinnehavare att tvinga internetleverantörer att lämna ut misstänkta fildelares Ip-nummer.
Den som har Ip-numret kan spåra till vilken dator filen laddats hem.
Nu har fildelningssajten The pirate bay kommit med sitt motdrag.
Sajten arbetar med en tjänst som ska göra det möjligt att tanka hem filer på nätet anonymt.
Den som är intresserad får betala 5 euro i månaden och får då sitt Ip-nummer maskerat av The pirate bay.
– Vi hoppas att tjänsten kommer släppas till allmänheten före den första april, skriver The pirate bay.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag