Nätverk fällde Thomas Quick enligt en ny bok

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Sture Bergwall.
Foto: Yvonne Åsell / Svd / TT

I ett nätverk uppbyggt kring psykoanalytikern Margit Norell befästes uppfattningen om att Sture Bergwall - då mer känd som seriemördaren Thomas Quick - var skyldig.

En ny bok av författaren Dan Josefsson kartlägger hur ett antal personer samlades kring Margit Norell för att ta del av hennes kontroversiella teorier.

Ett sällskap där kritik mot henne inte tolererades.

– Hennes idéer styrde hela behandlingen, säger författaren till TT.

Sture Bergwall instämmer:

– Det var Margit Norell som styrde, säger han till Expressen.se.

Hon var övertygad om att bortträngda minnen kunde plockas fram genom terapi - och hävdade i ett slutet sällskap att mord var ett sätt av visa upp barndomens övergrepp. Den nu bortgångne psykoanalytikern Margit Norell har varit en doldis i Quick-härvan, där ett antal personer har fått bära hundhuvudet för morddomarna som fått hela Sverige att rasa mot rättssystemet.

Styrde behandlingen

Enligt boken "Mannen som slutade ljuga" av författaren och journalisten Dan Josefsson var det Margit Norell som genom sina teorier fick hela kärnan av poliser och vårdpersonal i Quick-härvan att göra sig skyldiga till den rättsvidriga behandlingen som först avslöjades av journalisten Hannes Råstam.

– Hennes idéer styrde hela behandlingen, säger Josefsson till TT.

Kvinnan avliden

I förlagets presentation av boken pekar man ut ett mottagningsrum på Norrtullsgatan i Stockholm som en av nyckelplatserna i rättsrötan:

"Där arbetade en kvinna i 80-årsåldern som var psykoanalytiker. Sture Bergwall var hennes patient. Terapeuterna på kliniken i Säter där han vårdades var bara den gamla damens redskap, och hennes analyser styrde polisens tänkande. Utan den gamla damen hade seriemördaren Thomas Quick aldrig skapats", skriver förlaget.

Margit Norell är i dag avliden.

Gruppen gick i terapi

Boken målar upp bilden av att nätverket närmast såg det hela som en sekt där Margit Norell kraftigt idealiserades. En faktor som kan ha spelat in var att alla i gruppen gick i terapi hos henne privat.

– Vi såg oss som dem som såg sanningen i vitögat, som inte väjde för det svåra, säger psykologen Tomas Videgård, en av deltagarna, till TT.

Utöver honom var också chefsöverläkaren på Säters sjukhus, där Sture Bergwall fortfarande tvångsvårdas, och hans terapeut Birgitta Ståhle, med i gruppen.

Likaså minnesforskaren Sven Å. Christianson, som bekräftade terapeuternas resultat för domstolen, trots svagt vetenskapligt stöd.

"Förmodligen den vuxna person som betytt mest i mitt liv", skriver han i ett mejl till Dan Josefsson om henne.

Expressen.se har sökt honom för en kommentar, utan resultat.

Vill inte demonisera

Att polis och åklagare drogs med är i ljuset av allt detta inte så märkligt, anser Josefsson, eftersom läkarna var så övertygade om att Norells idéer var revolutionerande.

Han är ändå noga med att inte demonisera henne.

– Hon var en aktivist som ville förändra världen, med en stark tro på modeller för hur människor funkar. Det som är uppseendeväckande är hur en klinik som Säter kunde tro så starkt att allt kritiskt tänkande slogs ut, säger Dan Josefsson till TT.

Bergwall: "Äntligen"

Sture Bergwall säger till Expressen.se att det är skönt att uppgifterna om Margit Norells inblandning kommer ut i ljuset. Enligt honom var hennes inflytande totalt.

– Ja, absolut, så var det. Hennes inflytande och dominans vid kliniken Säter var total. Det var Margit Norell som styrde. Det är bra och viktigt att Dan Josefsson skriver om sekten Säter helt enkelt.

På måndag fattas beslut i rätten om Sture Bergwall fortsatt ska tvångsvårdas.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.