Foto: Läsarbild / Fredrik Prag
 Foto: Läsarbild / Fredrik Prag

Naturkatastrof
i Mariannelund

Publicerad

Ett mycket kraftigt regnväder drabbade sent på lördagskvällen Mariannelund och orsakade översvämningar i hus och underminerade vägar.

– Det har kommit enorma mängder. I natt har vi pumpat vatten ur ungefär 15 bostäder. Nu trycker vatten på från skogarna så på morgonen har en idrottshall och flera bostäder översvämmats. Just nu sätter vi fördämningar för att leda bort vattnet och minimera skadorna, säger Jörgen Franzén, insatsledare vid räddningstjänsten i Eksjö, till TT på söndagsmorgonen.

Vägarna från Mariannelund mot Vimmerby och Hultsfred har underminerats av regnet är avstängda.

– Det har slutat regna men vattnet stiger fortfarande, säger Jörgen Franzén.

Enligt SMHI har det regnat närmare 40 millimeter i området men det lokalt kan det ha kommit mer.

Enligt TT skriver polisen i Jönköping på sin hemsida att vattennivån i Silverån vid Målilla är över två meter högre än normalt och att det finns risk för att dammar i området brister.

20 meter av vägen har spolats bort

Regnet fortsatt under söndagsnatten att vräka ner och medförde att ännu fler byggnader drabbades av översvämning. Främst har Mariannelund, Pauliström och Landsbro drabbats. Men översvämningar har även skett i sydöstra delarna av Jönköpings län.

En bäck i Mariannelund har översvämmats och räddningstjänsten bygger barriärer för att undvika att ytterligare byggnader drabbas.

– Enligt SMHI ska regnet upphöra vid lunchtid, säger Johan Rönmark, räddningschef i beredskap.

Flera vägar har fått stängas av, däribland riksväg 40 mellan Mariannelund och Vimmerby. Vägen från Mariannelund mot Hultsfred är också avstängd liksom länsväg 903 mellan Karlstorp och Buskebo. Där har cirka 20 meter av vägen spolats bort.

"Jordskred"

Räddningstjänsten varnar för att även mindre vägar på landsbygden nedsatt bärighet och uppmanar trafikanterna till försiktighet.

Polisen i Jönköpings län rubricerar ovädret över Mariannelund och Målilla som en naturkatastrof.

Fotografen Stefan Johansson befinner sig just nu i det översvämmade området.

– Vi passerade ett ställe där det låg massa stenar över vägen och just efter vi passerat platsen bildades ett jordskred av regnet. På radion hörde jag att även träd fallit över vägen, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag