Naturkatastrof
i Mariannelund

Foto: Läsarbild / Fredrik Prag

Ett mycket kraftigt regnväder drabbade sent på lördagskvällen Mariannelund och orsakade översvämningar i hus och underminerade vägar.

– Det har kommit enorma mängder. I natt har vi pumpat vatten ur ungefär 15 bostäder. Nu trycker vatten på från skogarna så på morgonen har en idrottshall och flera bostäder översvämmats. Just nu sätter vi fördämningar för att leda bort vattnet och minimera skadorna, säger Jörgen Franzén, insatsledare vid räddningstjänsten i Eksjö, till TT på söndagsmorgonen.

Vägarna från Mariannelund mot Vimmerby och Hultsfred har underminerats av regnet är avstängda.

– Det har slutat regna men vattnet stiger fortfarande, säger Jörgen Franzén.

Enligt SMHI har det regnat närmare 40 millimeter i området men det lokalt kan det ha kommit mer.

Enligt TT skriver polisen i Jönköping på sin hemsida att vattennivån i Silverån vid Målilla är över två meter högre än normalt och att det finns risk för att dammar i området brister.

20 meter av vägen har spolats bort

Regnet fortsatt under söndagsnatten att vräka ner och medförde att ännu fler byggnader drabbades av översvämning. Främst har Mariannelund, Pauliström och Landsbro drabbats. Men översvämningar har även skett i sydöstra delarna av Jönköpings län.

En bäck i Mariannelund har översvämmats och räddningstjänsten bygger barriärer för att undvika att ytterligare byggnader drabbas.

– Enligt SMHI ska regnet upphöra vid lunchtid, säger Johan Rönmark, räddningschef i beredskap.

Flera vägar har fått stängas av, däribland riksväg 40 mellan Mariannelund och Vimmerby. Vägen från Mariannelund mot Hultsfred är också avstängd liksom länsväg 903 mellan Karlstorp och Buskebo. Där har cirka 20 meter av vägen spolats bort.

"Jordskred"

Räddningstjänsten varnar för att även mindre vägar på landsbygden nedsatt bärighet och uppmanar trafikanterna till försiktighet.

Polisen i Jönköpings län rubricerar ovädret över Mariannelund och Målilla som en naturkatastrof.

Fotografen Stefan Johansson befinner sig just nu i det översvämmade området.

– Vi passerade ett ställe där det låg massa stenar över vägen och just efter vi passerat platsen bildades ett jordskred av regnet. På radion hörde jag att även träd fallit över vägen, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.